Att resa med tåg i USA

Ett alternativt sätt att upptäcka USA är att resa med tåg. USA:s tågtrafik har stora problem med bland annat förseningar och brist på rutter. Även om tåg kan vara ett bra alternativ är en roadtrip fortfarande att rekommendera, eftersom tågen endast tar dig till de större städerna och från dessa är det sedan svårt att göra något utan en bil. Har du möjlighet, hyr en bil och gör en roadtrip genom USA.

Varför är tågen så dåliga i USA?

Det finns flera anledningar till detta och det är inget vi kommer gå in på i detalj utan rekommenderar en mycket bra Youtube-video som på 8 min förklarar detta väl, se videon – Why Trains Suck in America

Tågpass

Det stora tågbolaget i USA är Amtrak. Det är Amtrak som sedan 1971 har ansvar för all statlig tågtrafik. Ett så kallat USA Rail Pass, den amerikanska motsvarigheten till vårt europeiska tågluffarkort, är giltigt i 15, 30 eller 45 dagar och ger innehavaren rätt till obegränsat antal resor i de regioner man som resenären väljer. Priserna på dessa pass är 459, 689 och 899 dollar styck.

USA-karta med höghastighetståg
Resa med höghastighetståg i USA

Amtraks monopolställning

Amtraks monopolställning var från början ett sätt för de amerikanska myndigheterna att få kontroll på den ganska kaosartade passagerartrafiken i USA. Allt sedan järnvägens födelse i USA under första halvan av 1800-talet har den karakteriserats av oseriösa intressenter. I och med att Amtrak fick sitt monopol var förhoppningen från myndigheternas sida att detta skulle bidra till att stävja situationen och därmed rensa bort alla oönskade aktörer från banan.

Trafikerar stor del av USA

Målsättningen har hela tiden varit att Amtrak ska trafikera hela USA. Så är dock inte fallet. Amtraks tåg rullar i nästan hela USA med undantag för delstaterna Hawaii, Alaska, Wyoming och South Dakota. Den så kallade Northeast Corridor är den passagerarmässigt mest trafikerade sträckan och går på sträckan Boston – New York – Baltimore – PhiladelphiaWashington DC, i båda riktningarna. I detta storstadsområde är tåget det näst mest använda transportmedlet, efter alla som kör bil.

Amtrak äger stora delar av spårnätet i USA. Flera av de mest lönsamma sträckorna, Pacific Coast Railroad i California och Northeast Corridor på östkusten är två exempel, ingår i det spårnät som ägs av Amtrak.

Mindre tågnät än förr

Kring 1920 var USA:s järnvägsnät som allra störst för att idag ha krympt till motsvarande 55 procent av dess tidigare storlek. Den största andelen av dagens järnvägstransporter i USA handlar om gods och skrymmande varor. I Europa är det precis tvärtom, här är det fortfarande passagerartrafiken som gäller i första hand.

Bra komfort

Att åka tåg genom USA är en mycket rogivande och avspänd upplevelse. Standarden på vagnar och hytter är mycket hög och servicen ombord på tågen är den bästa tänkbara, restaurangvagnarna är till exempel rullande lyxrestauranger med fullständiga rättigheter. Tekniken har hunnit mycket långt och tågen färdas både snabbt och tyst genom landskapet. Alla Hollywoodfilmer som utspelas på amerikanska persontåg har förmedlat en försmak till tittaren av hur en tågresa genom USA kan te sig. Rätt planerad och genomförd blir tågresan genom USA ett minne för livet.

Har du planer på att åka tåg i USA så bör du först och främst ta dig tid att planera resan ordentligt. Börja med att bestämma dig för vilken del av USA som du vill upptäcka genom tågfönstret. Även om tågen färdas i hastigheter på mer än 200 kilometer i timmen, så hinner du endast upptäcka delar av det på en längre 3-4 veckors semester.

Höga priser

På många sträckor är priserna ganska höga vilket gör att om man inte reser ensam så blir det ofta både enklare och billigare att hyra en bil. För att hitta undvika de högsta priserna är det oftast bäst att boka i god tid innan resan och/eller resa på sämre tider. Till exempel tågen som avgår vid 4-5 tiden på morgonen har ofta ett lägre pris.

Sök och boka tåg

På Amtraks egen hemsida Amtrak.com hittar du priser, tidtabeller, smarta resetips och allt annat du behöver veta inför din kommande tågresa i USA.