Kryssningar i Karibien

Kryssningar från Florida

Florida har världens största utbud av kryssningar och de flesta av dem kör söderut mot Karibien eller till Bahamas. Högsäsongen är under vintern (november till april) när klimatet är som bäst och stabilast. Kryssningar till Karibien avgår från Miami, Fort Lauderdale och Orlando, det finns även kryssningar från New York.

De mest populära perioderna för att kryssa i Karibien är över helgerna jul, nyår och påsk. Även under den amerikanska helgen ”spring break” är efterfrågan större än vanligt. Priserna är oftast högre under dessa perioder men för bäst möjliga pris rekommenderar vi att boka i god tid innan avresa. Det är större chans att hitta sista minuten kryssningar till lågt pris under lågsäsong.

Karibiens tre områden

Östra Karibien

Östra Karibien ligger närmast Florida och erbjuder vita stränder och bra shopping. Utbudet är stort av både korta och medellånga rutter. Öarna i östra Karibien kan också vara ett första stopp innan vidare resa mot öar längre bort. De vanligaste destinationerna här är Bahamas, St. Thomas, San Juan, St Maarten och Haiti. Flera kryssningar passerar även Dominikanska republiken, St Kitts, Tortola och Turks & Caicos. Öarna ligger ganska nära varandra vilket gör att stoppen på öarna oftast är ganska långa.

Västra Karibien

I västra Karibien är utbudet mycket varierande med fler städer men en vit sandstrand med kristallklart vatten är aldrig långt borta. Många av kryssningarna från Florida har ett första stopp i östra Karibien för att sedan köra vidare mot västra Karibien och runt Kuba. Det finns även stopp längs med fastlandet i Mexiko, Honduras och Belize. De vanligaste öarna som ingår i dessa rutter är Jamaica, Key West, Caymanöarna, Cozumel i Mexico och Haiti.

Södra Karibien

Södra Karibien är området som ligger sydöst om Florida med ett stort antal paradisöar med stor varians och mångfald. För att komma hit från Florida krävs det en lite längre kryssning som ofta är på mellan 7 och 14 dagar. Öar som kryssningsfartygen ofta stannar på är Aruba, Curacao, St. Maarten, Barbados, Bonaire, St Lucia, Antigua och St. Thomas. Utbudet från Florida är stort men till södra Karibien finns det även många avgångar från San Juan i Puerto Rico.

Floridas kryssningshamnar

Floridas har världens tre största kryssningshamnar och hanterar varje år mellan 4 och 5 miljoner människor per hamn. Detta kan jämföras med Barcelona som är Europas största hamn som hanterar 2,5 miljoner passagerare årligen.

Miamis kryssningshamn – Port of Miami

Miami har den största kryssningshamnen och den ligger längs med en av broarna mellan Miami och Miami Beach i ett mycket centralt läge. Avståndet från Miamis flygplats är 14 km och från Fort Lauderdales flygplats 45 km.

Fort Lauderdale – Port Everglades

Inte långt ifrån Miamis hamn ligger Fort Lauderdales hamn, endast ett stenkast från Fort Lauderdales flygplats. Från Miamis flygplats är avståndet strax under 50 km.

Orlando – Port Canaveral

Port Canaveral ligger ca 35 mil norr om Miami och 8 mil öster om Orlando. Eftersom Orlando ligger en bit in i landet brukar man säga att detta är Orlandos hamn även om den är 7 till 10 mil iväg.

Övriga kryssningar

Från Florida avgår det förutom Karibien och Bahamas ett stort antal världskryssningar som ofta börjar sin kryssning i Karibien. Därefter går resan vidare genom Panamakanalen till Sydney, Los Angeles, Asien med mera.