South Dakota

South Dakota – The Mount Rushmore State

South Dakota ligger i USA:s nord-centrala del, och har många dramatiska landskap. Det finns ett stort antal nationalparker i delstaten, och det finns därför mycket att se och upptäcka i South Dakota. Delstaten är känd för sin agrikultur, och det odlas många olika grödor i den bördiga marken.

Det mest kända landmärket i South Dakota är utan tvekan Mount Rushmore, som även har gett delstaten smeknamnet The Mount Rushmore State. Huvudstaden heter Pierre, och största staden är Sioux Falls. Området har bebotts av urinvånare i tusentals år, och har därför mycket historia.

Att göra i South Dakota

South Dakotas makalösa natur gör att det finns otroligt många vackra vyer och landskap att beskåda. Men det finns även mycket historia i delstaten, och även en del storstadsliv i Sioux Falls.

Mount Rushmore
Det absolut mest kända landmärket i South Dakota är Mount Rushmore, som ligger i det vackra området vid Black Hills. I berget finns fyra av USA:s mest kända presidenter inkarvade, och varje ansikte är över 18 meter högt. Det är en mycket häftig upplevelse att besöka Mount Rushmore, och monumentet lockar årligen miljoner turister. Området runt Mount Rushmore är även det mycket vackert, och det finns flera trevliga vandringsleder där.

För mer info och guidade turer i Mount Rushmore, följ länkarna nedan:

Sioux Falls
Sioux Falls är South Dakotas största stad, och har fått sitt namn efter de många vackra vattenfallen som skapats i Big Sioux River under istiden. Staden har en lång historia, och det finns flera kända historiska distrikt och kvarter i Sioux Falls.

Sioux Falls är känt för sina många konstgallerier och museer, och det finns ett stort antal offentliga skulpturer i staden. Några av de mest välbesökta museerna är Washington Pavilion och The Great Plains Zoo & Delbridge Museum. Runt om i staden går det att besöka flera trevliga parker och grönområden, och det finns goda möjligheter till både shopping och god mat.

Badlands National Park
Badlands National Park har ett unikt landskap som skapats efter miljontals år av erodering av det bergiga landskapet. I Badlands finns även USA:s största område med prärie, och tillsammans skapar de olika miljöerna en fantastisk mix av natur.

Badlands har använts av militären, särskilt under kalla kriget, och det finns flera historiska platser i nationalparken som går att besöka. Bland annat finns Minuteman Missile National Historic Site, som skapades 1999 till minne av den beredskap som USA stod i under det kalla kriget. Läs mer om Badlands National Park på den officiella hemsidan nedan:

Hyra bil i South Dakota

Utan tvekan är det bästa färdsättet i South Dakota att hyra bil. Med hyrbil går det enkelt och snabbt att ta sig till olika delar i den stora delstaten, och man får verkligen ut det mesta av semestern med hjälp av hyrbil. Förutom att det förhöjer upplevelsen av att upptäcka den fantastiska naturen så skapar det många möjligheter att hitta trevliga ställen som annars hade blivit förbisedda.

Det går att hyra bil i samtliga större städer i South Dakota, och även på flygplatserna.

Mer om att hyra bil i USA går att läsa om här: