Mount Rushmore

Mount Rushmore i USA

Ett av USA:s mest berömda och samtidigt mest omstridda monument är en skulptur, huggen direkt ur en stor klippa av granit. Denna gigantiska staty hittar vi i det otillgängliga bergsmassivet Black Hills i delstaten South Dakota. Monumentet heter Mount Rushmore och det föreställer ansiktena på fyra av USA:s presidenter.

Guidad rundtur av Frihetsgudinnan och Ellis Island

Pris: [viator product=”8039P1″ curr=”SEK”] kr
Resenärers betyg:
Avgår från: Rapid City, SD and Keystone, SD
Varaktighet: ca 6,5 timmar
Info: Upplev Mount Rushmore och Black Hills på denna 6 till 7 timmars tur på Mount Rushmore National Memorial. Lunch ingår på det berömda Carver Café, som ligger på Mount Rushmore. Turen avgår 08:30 där hotell-pickup ingår från flera hotell mellan 7:20 och 8:00. Alla park och entréavgifter ingår i denna utflykt.
För mer info, priser och bokning >

Ta sig till Mount Rushmore

Mount Rushmore ligger långt iväg från det mesta. Närmsta staden, Rapid City som är South Dakotas näst största stad har endast 70 000 invånare, ligger ca 20km norr om. Rapid City har en egen flygplats dit många flyger för att se Mount Rushmore. Denver i Colorado ligger 6 timmar med bil söder om. För den som kör en större roadtrip, kust till kust kan detta vara ett stopp på vägen annars är det ofta ett ställe som ligger lite väl långt ifrån andra destinationer i USA. För att ta sig hit är hyrbil det bästa alternativet om man inte väljer en färdig utflykt till Mount Rushmore.

Fyra presidenter

Omkring två miljoner nyfikna turister skockas årligen framför ett av världens absolut mäktigaste monument för att storögt stirra på ansiktena som föreställer de fyra amerikanska presidenterna George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt och Abraham Lincoln. De fyra makthavarna representerar Amerikas Förenta Staters första 150 år som nation.

Black Hills

Mount Rushmore National Memorial är mer exakt beläget utanför Keystone i Pennington County i de västra delarna av South Dakota. Det är här som bergsmassivet Black Hills reser sig över det omkringliggande prärielandskapet. Just det faktum att det är i Black Hills, lakota-siouxernas heliga berg Paha Sapa, av alla platser som man har gett sig till att med hjälp av dynamit och hackor skapa ett monument över den politiska makt som berövat lakotafolket deras landområden och naturliga livsutrymme är något som gång på gång har väckt ont blod hos urinvånarna i området. Till yttermera visso har de fyra presidenternas anleten karvats ur en klippa som hos lakotafolket alltid har kallats ”De sex förfäderna” som inte minst på grund av den legendariske medicinmannen Black Elks andliga visioner rörande bergsmassivet har betraktats som särskilt helig för indianfolket.

Lakotafolkets missnöjde

Som ett synbart bevis för detta missnöje har man från lakotafolkets sida, med stöd av den egna organisationen the Crazy Horse Memorial Foundation, påbörjat skapandet av ett ännu större monument föreställande den legendariska lakotahövdingen Crazy Horse iförd full hövdingskrud och sittande till häst. Det var Crazy Horse som tillsammans med Sitting Bull den 25 juni 1876 ledde koalitionen av lakotas, arapahoer och cheyenner som vann över general Custers 7:e kavalleri i slaget vid Little Big Horn. The Crazy Horse Memorial är ännu inte, mest på grund av pengabrist, färdigställt och ligger på ett inte alltför stort avstånd från Mount Rushmore.

Mount Rushmore National Memorial

Monumentet med de fyra presidenternas ansikten är egentligen bara en liten del av ett större område som är tillägnat USA första 150 år som nation och som kallas för Mount Rushmore National Memorial. Hela området täcker fem kvadratkilometer. Graniten som ansiktena är huggna ur är extremt hård och eroderar med en centimeter på 10 000 år. Det kommer alltså att ta i runda slängar 7,2 miljoner år tills berget fullständigt har förlorat formen av människoansikten.

Historia

Det var president Calvin Coolidge som 1927 lanserade idén med monumentet. Den som fick uppdraget att skapa jättestatyerna var skulptören Gutzon Borglum, en man med delvis tvivelaktigt rykte på grund av sitt aktiva engagemang i Ku Klux Klan. Borglum hade en hel armé av 400 arbetare till sin hjälp i arbetet att förfärdiga de fyra presidenternas ansikten. Det var i sanning ett jättearbete man gav sig in i. Enbart presidenternas näsor är sju meter långa. Dock tvingades man att avbryta arbetet i förtid i oktober 1941 på grund av att alla upptänkliga finanser behövde frigöras inför USA:s engagemang i andra världskriget. Därmed fick jättemonumentet i Black Hills stryka på foten.

Viktig inkomstkälla

Turismen är en mycket stor inkomstkälla för delstaten South Dakota och Mount Rushmore har därför kommit att bli en minst sagt livsviktig för South Dakota. Det är mycket tack vare pengarna från de stora turistströmmarna till detta mäktiga monument som man får delstatens ekonomi att gå runt.

Black Hills

Har du tagit dig hela vägen till Black Hills för att kika på de fyra presidenterna så kan du lika gärna ta dig en titt på Crazy Horse också. I området ligger även den gamla vilda västernstaden Deadwood, berömd från TV-serien med samma namn samt den plats där revolvermannen Wild Bill Hickock blev ihjälskjuten när han deltog i ett pokerparti. I Rapid City finns ett mycket berömt museum tillägnat en annan Västernhjälte, nämligen Buffalo Bill. Black Hills erbjuder för övrigt sina besökare möjligheter till fantastiskt rika naturupplevelser.