Colorado

Colorado – The Centennial State

I mellersta USA ligger Colorado, staten som är känd för sin otroligt vackra natur och makalösa landskap. I staten finns bland annat Southern Rocky Mountains och Colorado River, som även har gett staten sitt namn. Colorado är till ytan den åttonde största staten i USA, och befolkningsmässigt är det den 22:a största i landet.

Colorado har fått smeknamnet “The Centennial State” för att den fick officiell status som amerikansk stat hundra år, eller “a centennial”, efter att USA:s självständighetsförklaring undertecknades på slutet av 1700-talet.

Colorados huvudstad, och tillika största stad, är Denver som ligger i centrala Colorado. Denver är den största staden i hela bergsområdet, och här finns även USA:s fjärde största flygplats, Denver Airport, en liten bit utanför stadens centrum. Statens andra största stad är Colorado Springs.

Att göra i Colorado

Colorado präglas av sitt bergiga landskap och rika friluftsliv, men det finns även mycket annat att se och göra i staten. Till exempel går det att besöka många trevliga vinodlingar i Grand Valley som går att besöka och provsmaka viner hos, allt i fantastisk natur. På vintern är skidåkning en av de populäraste aktiviteterna här.

Staten har en lång historia och det finns mycket fascinerande historia att ta del av i form av arkeologiska utgrävningsplatser och museum. Till exempel är nationalparken Mesa Verde ett fascinerande utflyktsmål med sina ruiner av gamla bergsbyar. Colorado har även många fyndigheter av dinosauriefossiler, och en av de mest populära sevärdheterna när det kommer till just dinosaurier är Dinosaur Ridge en bit utanför Denver. Här finns fotspår bevarade från över 300 dinosaurier, och det finns även häftiga fossiler att se på den kilometerlånga vandringsleden.

I Colorado finns även många trevliga spa-anläggningar som är berömda för sina varma källor. De varma källorna i Colorado finns på många platser i staten, och tillåter gäster att bada utomhus i det naturligt varma vattnet året runt. Många spa:n i Colorado är inriktade på barnfamiljer, medan andra är mer fokuserade på lugn.

Vill man uppleva det fantastiska landskapet från en mysig, gammaldags tågkupé finns det i Colorado flera historiska tåg som tuffar fram genom bergslandskapen. I bland annat Canon City, Durango och Leadville går det att hoppa på dessa tåg, och i Golden finns även ett järnvägsmuseum.

Att hyra bil i Colorado

I Colorado går det bra att hyra bil i samtliga stora städer och flygplatser. Det är det enklaste sättet att ta sig runt till olika ställen i delstaten, och öppnar upp dörrarna till många trevliga resmål som annars inte är tillgängliga med andra transportmedel.

Det finns en del avgiftsbelagda vägar i Colorado, bland annat E-470 som passerar Denver flygplats. Avgiften tas inte ut på plats utan faktureras efter 30 dagar, och det blir därför inga stopp på vägen. Hör med ditt hyrbilsbolag vad som gäller för just deras bilar och avgiftsbelagda vägar.

I Colorado finns ett stort antal vägar med fantastiska och intressanta vyer och stopp på vägen. Bland annat är Flat Tops Trail en makalös naturupplevelse som tar två timmar att köra igenom, och på Pawnee Pioneer Trails kan man uppleva det Colorado som de första nybyggarna mötte.

Åka skidor i Colorado

Rocky Mountain

Colorado är vida känt för sin skidåkning i Rocky Mountains, och här finns ett stort utbud av skidanläggningar, bland annat berömda Aspen. Snön som faller har en tendens att komma på nätterna vilket gör att dagarna ofta erbjuder skidåkning i solsken. Snön är även torrare här än i till exempel i Alperna och gör den lättare och inte så tung att åka i.

Aspen

Aspen är den mest kända skidorten i Colorado och har varit med i flera filmer. Här finns två fina skidanläggningar: Aspen Highlands och Aspen Mountain. För den som vill åka skidor i Colorado är Aspen inte det självklara valet, utan här finns flera bra alternativ beroende på vad ni är ute efter.

Städer att besöka

Denver
Denver är både Colorados huvudstad och största stad. Här går att uppleva den amerikanska storstadspulsen, men med stadens många museer och konstgallerier är stadens historia aldrig långt borta. Denver är omgärdad av makalöst vacker natur, med berg och platåer på nära avstånd. I Denver finns mycket att se och göra. Ett absolut måste är History Colorado Center, ett historiskt museum som vunnit nationella utmärkelser för sin höga kvalitet. Även Molly Brown House med sin fantastiska arkitektur är värt ett besök. Med naturen så nära har Denver ett rykte om sig att vara en aktiv friluftsstad, och det märks inte minst på de 200 parkerna som finns runt i staden.

Colorado Springs
I östra Colorado ligger Colorado Springs, som är statens näst största stad efter Denver. Staden ligger vid foten av berget Pikes Peak, och även Rocky Mountains ligger i närheten av Colorado Springs. Här finns mycket att både uppleva och upptäcka. Det finns flera attraktioner i staden, som till exempel Cheyenne Mountain Zoo med många exotiska djur, och Old Colorado City, där det går att se hur staden såg ut under den första bebyggelsen. Colorado Springs är även hem för många av den amerikanska arméns baser, och här finns bland annat United States Air Force Academy. Läs mer om guidade turer på dessa platser här:

Grand Junction
Vid Colorado River ligger staden Grand Junction, som är en av de mindre storstäderna i Colorado. I Grand Junction finns många fruktodlingar, och även en del vinoldlingar går att besöka här. De ligger i Grand Valley, en dal lite utanför staden. Området runt Grand Junction har på senare år blivit känd hos cykelentusiaster för sina fina cykelleder. Det finns även möjligheter till vandring i Grand Junction, och det är även populärt att fiska i Colorado River.

Nationalparker

I Colorado finns ett stort antal fantastiska nationalparker. Många av dem bjuder inte bara på vacker natur och spektakulära vyer, utan även historiskt intressanta platser. Två av de mest käda nationalparkerna i Colorado är Rocky Mountain National Park och Colorado National Monument.

Rocky Mountain National Park har flera sjöar och är berömt för sina många vattenfall. Vattnet som forsar genom bergsområdet är rent och klart, och det finns flera olika vandringsleder med varierande svårighetsgrader. Vart man än befinner sig i parken bjuds man på fantastiska vyer över bergsområdet.

Colorado National Monument ligger en bit utanför Grand Junction, och är känt för sina många otroligt vackra sandstensformationer. Från dessa toppar går det att överblicka hela området. Det finns möjligheter att bli guidad genom parken.

Även Roxborough State Park med sina röda klippor är en makalös upplevelse, och nära staden Alamosa finns USA:s mäktigaste och största sanddyner att besöka i Great Sand Dunes National Park som inte går att missa. Sanddyner sträcker sig över ett enormt stort område, och de högsta dynerna är över 200 meter höga.