New York

New York är städernas stad. Här i det stora äpplet finns något för alla, och förutom shopping, restauranger och nattliv finns även många intressanta sevärdheter som är värda ett besök.

Att göra i New York

Helikopter över New York
För den som vill få en lite större överblick över New York och från luften se Manhattan, Frihetsgudinnan, Central Park, skyskrapor, broarna och mycket mer är att flyga helikopter i New York något vi rekommenderar. Att flyga helikopter är en upplevelse och varför då inte kombinera detta med att se en av världens mest kända och vackra städer från ovan.

Kryssning runt Manhattan
Om man vill få en bra och trevlig överblick av New York är en båttur runt Manhattan ett bra alternativ. Under två och en halv timme bjuds man på inte bara en genomgående guidning av Manhattan, utan även fantastiska vyer över staden. Turen utgår från Manhattans västra sida, och tar en bland annat förbi Frihetsgudinnan och Battery Park och Wall Street. I turen åker man även under New Yorks berömda broar, som till exempel Brooklyn Bridge.

Dagskryssning med båt utanför Manhattan i New York
Kryssning förbi Frihetsgudinnan i New York

Rockefeller Center
Som ett alternativ till det omåttligt populära Empire State Building bjuder även Rockefeller Center på en makalös vy över New York – inkluderat Empire State Building! En tur upp till toppen kostar ungefär 30 dollar, och väl upp finns det möjligheter att sitta och beundra utsikten. Att åka hit vid solnedgången är en upplevelse i sig, och vistelsen är inte tidsbegränsad, så man kan stanna där uppe så länge man önskar.

Times Square
En riktig klassiker och ett måste när man är i New York är berömda Times Square. Här är det allra bäst att göra ett besök på kvällen när det mörknat, då det är då de stora reklamskyltarna gör sig bäst och verkligen lyser upp området.

Central Park
Central Park är den mest besökta stadsparken i hela USA, och det skulle ta nästan två hela dagar att upptäcka hela parken till fots. I parken finns cykeltaxi man kan hyra, och på så sätt ta sig runt både snabbt och smidigt. Om man besöker parken under vinterhalvåret finns det en skridskorink man kan åka på. På sommaren är denna rink till för inlinesåkning. Några sevärdheter i parken är John Lennons minnesmärke Strawberry Fields, och fontänen där delar av introt till den kända tv-serien Friends spelades in.

Manhattan skyline från Central Park i New York
Solig dag i Central Park New York

Brooklyn Bridge
En promenad över kända Brooklyn bjuder inte bara på bra motion utan även en spektakulär vy över Manhattan. En bra idé är att först åka till Brooklyn och sedan gå därifrån till Manhattan, så att man får den bästa utsikten över staden. Passa även på att strosa omkring i Brooklyn lite innan du går tillbaka över bron!

Shopping i New York

I New York finns all och lite till när det gäller shopping. Inne i centrum finns många kända märkesbutiker, med ungefär samma priser som i Sverige. Många väljer istället för en shoppingtur i centrum att åka till en av de många outlets som finns lite utanför. Här går det att göra riktiga fynd på märkeskläder, och det finns många outlets att välja på i New York.

Hotell i New York

Det finns otaliga hotell att välja på i New York, allt från fem-stjärniga till hostels i USA. Om man vill uppleva New Yorks storstadspuls rekommenderas det att bo relativt nära stadens kärna för att slippa långa resetider fram och tillbaka till hotellet under dagarna. För den som letar billiga hotell i New York kan ett hotell en bit ifrån Manhattan vara ett bra alternativ.

Ett av de mest populära centrala hotellen i New York är Hotel Pennsylvania. Hotellet ligger mitt på centrala Manhattan, och har därför det perfekta läget för storstadslivet.

Vill man istället bo lite utanför staden är Mayflower Howard Johnson Hotel i Queens ett bra alternativ. Här kan området ibland dock vara lite stökigt, och det tar en stund att ta sig in i New York city. Hotellen Pod 51 och Pod 39 ligger centralt i New York med små men trevliga och prisvärda rum.

Ta sig runt i New York

Det bästa alternativet att ta sig runt i New York är med tunnelbanan, även kallad Metro. Det går att köpa ett resekort för 30 dollar som varar en vecka. New Yorks tunnelbana är en av de mest utbyggda i världen, och det är lätt att ta sig till stadens alla hörn med den.
Att ta taxi i New York är smidigt, men kan bli en dyr historia på grund av den tunga och ibland långsamma trafiken inne i staden. Vill ni ta er lite längre iväg till outlets och andra utflykter kan hyrbil i USA vara ett bra alternativ. Att hyra bil i New York är oftast smidigt och det finns många plaster att hämta och lämna sin hyrbil, missa inte våra hyrbilstips.

Centrala Manhattan i New York
Utsikt över New Yorks skyline

Att äta i New York

I New York finns hela världens kök representerade, och det är inte svårt att hitta någonstans att äta. Men ibland kan det vara trevligt att leta upp de där smultronställena. En av dessa är Andrews Coffee Shop som serverar en fantastisk amerikansk frukost alla dagar i veckan. På Brinkley’s, som ligger på Broome Street, som är kända för sina burgare. Ett annat ställe som är kända för sina hamburgare är Burger and Barrel, som ligger lite utanför turiststråken.

New Yorks berömda Meatpacking District huserar ett antal bra restauranger. Här kan man bland annat besöka coola Spice Market som serverar asiatisk mat, eller Catch som är ett av de hippaste ställena i distriktet. Vill man ha ett bord här rekommenderas det att man bokar i förväg! Även Bills Burger är ett av de mer populära ställena i distriktet.

Är man mer sötsugen är ett besök hos Lindy’s ett måste. Här serveras New Yorks mest kända cheesecake, och det var även här som den först såg dagens ljus. Under en varm dag är en svalkande portion frozen yoghurt från Forty Carrots en perfekt idé. Forty Carrots ligger i det stora varuhuset Bloomingdale’s, lite smått undangömd på sjunde våningen. Här finns vad många kallar New Yorks allra bästa frozen yoghurt.

Att gå ut i New York

New York har ett mycket stort och brett utbud av nattklubbar och barer. Det mest populära och hippa området för nattliv just nu är Meatpacking District, där det finns många olika typer av barer och klubbar för alla smaker.

I New York finns även många trevliga barer och nattklubbar belägna på takvåningar. Dessa ”roof top-bars” ger inte bara en häftig stämning, utan oftast även en häftig utsikt. Le Bain, 230 Fifth Ave och PHD är tre takvåningsbarer som är värda att kolla upp i New York.