New York

New York – The Empire State

New York är en av de äldsta staterna i USA, och traditionellt den stat dit nya invånare från Europa först anlände till. New York var länge navet i de förenta staterna, och med New York city som största stad är det fortfarande en av de viktigaste staterna i landet.

New York har som stat därför en mycket rik historia, och det finns mycket intressanta sevärdheter att besöka i delstaten. Men det finns även mycket vacker natur i New York, tack vare statens unika läge i norr. New York gränsar till flera amerikanska stater, Kanada och kusten. I staten finns flera fantastiska nationalparker, varav det mest kända är Niagarafallen.

New Yorks huvudstad är Albany, som även är en av de mest anrika städerna i staten. Den största flygplatsen i New York är John F. Kennedy International Airport som ligger i anslutning till centrala New York City. Det är den största flygplatsen i hela USA.

Att göra i delstaten New York

I New York finns det otroligt mycket att se och göra för den som besöker. Allt från historia till hisnande natur finns i delstaten, och det går att hitta något som passar alla.

Vid gränsen till Kanada, på en liten ö i Alexandria Bay, ligger det fantastiska slottet Boldt Castle. Slottet uppfördes i början av 1900-talet, och är byggt i klassisk europeisk slottstil. På ön finns även många andra byggnader som är öppna för allmänheten, bland annat tornet The Dove-Cote. Ön har även mycket vackra omgivningar och en promenad i slottsparken är ett måste. I anslutning till slottet ligger även en yacht från 1892 förankrad. Läs mer om slottet på deras officiella hemsida här.

Vill man uppleva en fantastisk tidsresa som passar hela familjen är ett besök i Genesee Country Village and Museum ett måste. 1800-talsbyn och museet är de största i sina slag i New York, och här finns otroligt mycket att se och göra. Bland annat går det att besöka tidstypiska byggnader och träffa på människor så som de levde på den tiden. Den historiska byn har bland annat en skola, ett café, konditori och en gammal baseball-plan som går att besöka och uppleva. Läs mer om den historiska byn och museet på dess officiella hemsida nedan:

Är man sugen på friluftsliv och fartfylld skidåkning är ett besök i Catamount Ski Area ett perfekt utflyktsmål under vinterhalvåret. I skidområdet finns över trettio nedfarter och sex skidliftar. Området är känt för sin goda tillgänglighet och familjevänliga inriktning. I Catamount Ski Area finns även ett stort område för freestyle-skidåkning som är mycket populärt. Det finns även möjlighet till nattlig skidåkning i flera av backarna.

Även Hunter Mountain och Windham Mountain är kända för både sina fantastiska landskap och fina skidbackar. De ligger på nära avstånd från New York City. På båda bergen finns många nedfarter i högsta kvalité och skidanläggningarna är också mycket trevliga. För mer info och bokning av pass och skidlektioner, följ länken nedan:

I New York finns det en hel del vinodlingar och vinproducenter, och är man intresserad av mat och dryck går det mycket bra att besöka dessa då de flesta är öppna för allmänheten. En av de mest berömda vinproducenterna i New York är Brotherhood, som är den äldsta vinproducenten i hela USA. Här går det bland annat att få en guidad tur i företagets vinkällare, som är en av de största i hela landet. Det finns även möjlighet till provsmakning av de många vinerna som produceras på odlingen.

Hyra bil i New York

Att hyra bil i New York är en härlig upplevelse, och ger en mycket frihet att upptäcka delstaten på egen hand och på egna villkor. Det går att hyra bil i samtliga större städer i New York, och även på delstatens flygplatser. För mer info om att hyra bil i USA, läs här, för specifika hyrbilstips i New York rekommenderar vi vår guide om hyrbil i New York på ResatillUSA.se. På Hyrbil24 finns det även tips på trevliga utflykter i New York med bil.

Det finns en del avgiftsbelagda vägar i New York. Dessa är väl utmärkta och kan betalas med antingen kontanter eller ett elektroniskt pass. Vissa hyrbilsbolag har dessa pass installerade i sina hyrbilar för att förenkla körningen. Hör med just ditt hyrbilsbolag vad som gäller. Tänk på att körtempot i New York, särskilt i området runt New York City, kan vara mycket intensivt, och det bildas ofta bilköer.

Det finns flera utmärkta bilturer som tar en genom magiska landskap och fantastiska vyer. Bland annat är North Fork Trail längs Long Island på New Yorks kust en fantastisk tur om man är sugen på vackra havsvyer och trevliga restauranger och butiker vid havet. I norra New York finns High Peaks Scenic Byway, som tar en till den högsta punkten på berget Adirondack och svindlande vyer. Great Lakes Seaway Trail är en av de mest berömda och hyllade bilrutterna i New York, och går förbi flera makalösa sjöar och även Niagarafallen.

Städer att besöka

New York City
En av de bästa och häftigaste städerna att besöka i New York är såklart New York City. Här finns allt och lite till, och storstadslivet lever här som ingen annanstans. I New York finns det otroligt mycket att se och göra. Några av de främsta höjdpunkterna ses bäst genom en guidad tur genom staden. Läs mer om dessa och boka biljetter via länken nedan:

En av de trevligaste utflykterna i New York City är den fantastiska Central Park, som är den mest besökta storstadsparken i hela USA. Här finns mycket att se och göra, och det går bra att spendera en hel dag i parken utan att tröttna. En annan trevlig utflykt i New York City är att ta en kryssning runt Manhattan och världsberömda Frihetsgudinnan. Läs mer om att besöka New York City via länken nedan:

Helikopter över Manhattan
För den som vill se New York City från ovan är helikopter över Manhattan ett trevligt val. Det finns ett stort utbud på olika turer. De är alla ganska lika varandra där ju längre tid man väljer, ju längre blir också rundan. Självklart blir även priset högre ju längre helikoptertur man väljer. Vi rekommenderar en tur som varar i ca 15 till 20 minuter.

Saratoga
En liten bit norr om New Yorks huvudstad Albany ligger den fantastiskt trevliga staden Saratoga. Officiellt heter staden Saratoga Springs, efter källorna som finns i staden, men kallas i folkmun för bara Saratoga. Staden är en mysig blandning av stortstad och historisk stad, och det finns många museer i staden. Bland annat går här att besöka National Museum Of Dance And Hall Of Fame och Saratoga Springs History Museum.

En av de största sevärdheterna i Saratoga är Saratoga Spa State Park. I parken finns flera av de källor som gjorde staden känd som en kurort, och det finns flera pooler och ett hotell i parken, tillsammans med Saratoga Performing Arts Center där det hålls konserter årligen. Saratoga Performing Arts Center är en massiv amfiteater omgärdad av härlig natur, och ett absolut måste att se.

Chautauqua
I den västra delen av delstaten ligger den unika staden Chautauqua. Staden ligger precis vid sjön med samma namn, och har varit en semesterort sedan länge. I Chautauqua råder lugnet, och den lilla staden har mycket att erbjuda besökare. Här finns mycket kultur i form av musik och teater, och under sommarhalvåret anordnas både festivaler och andra arrangemang. Den allra främsta sevärdheten är Chautauqua Institution, som är ett stort campusliknande område, med många historiska byggnader och vackra omgivningar.

Nationalparker och stränder

I New York finns en bred variation av landskap och olika miljöer. Från bergiga områden till makalösa sjöar och vattenfall: i New York finns allt.

Parker i New York
Den absolut mest berömda nationalparken i New York är Niagarafallen. På gränsen mellan Kanada och USA ligger de makalösa vattenfallen som har kommit att bli världsberömda. Fallen består av flera vattenfall, och tillsammans bildar de det största vattenfallet i hela världen. Det är en mäktig känsla att se dessa vattenfall, och det finns flera perfekta turer för att ta sig dit och bäst uppleva fallen. Läs mer om dessa nedan:

Allegany State Park är en av de lugnare parkerna i New York. Här finns flera fina cykelleder och möjligheter till picknick, tennis och kanotpaddling på den vackra sjön. I parken finns även en historisk rutt som tar en med på en liten tidsresa. Finger Lakes National Forest är en av de häftigaste skogsparkerna i staten, med en enorm yta med både skogar, dalar, raviner och en sjö. Här finns otroligt fina vandringsleder och möjligheter att upptäcka den vackra naturen.

Stränder i New York
I New York finns det många otroligt fina stränder. De flesta av dem är samlade söder om New York City, på ön Long Island. Här finns ett stort antal stränder med kilometerlånga sandstränder och fantastiskt badvatten.

Bland annat är Robert Moses State Park en av de mest populära stränderna på Long Island, med sin åtta kilometer långa strand. Där finns även golfbanor och möjlighet till fiske. På Long Islands norra udde finns Sunken Meadow State Park, som även den har fantastiska stränder. Här finns även en lång och trevlig strandpromenad, och många aktiviteter så som ridning, vandring och vattensporter.

I området Queens i New York City finns en av statens finaste stränder Fort Tilden. Strandområdet brukades förr i tiden av militären, men har idag blivit ett riktigt semesterparadis. Här finns även en häftig utsiktsplats med utsikt över New York City.