Alaska

Alaska – The Last Frontier

På den amerikanska kontinentens nordvästliga spets ligger delstaten Alaska. Alaska är till ytan den allra största staten i USA, men även den fjärde minsta när det gäller invånarantal. Detta gör att Alaska är en glesbygdsstat, med otroligt mycket natur och få storstäder.

Alaska blev inte officiellt en amerikansk delstat förrän 1959, och köptes av USA från Ryssland på 1800-talet. Det är en av två stater som inte sitter ihop med övriga stater i USA (den andra är Hawaii).

Alaska har som nämnt mycket fantastisk natur, och det finns många vackra bergskedjor, sjöar och glaciärer i delstaten. Största stad är Anchorage, men huvudstaden i delstaten är Juneau. I Anchorage bor över 40 procent av alla invånare i hela Alaska, vilket säger en hel del om befolkningstätheten i delstaten. I Anchorage finns Alaskas största flygplats Ted Stevens Anchorage International Airport, som trafikerar både internationella och nationella flyglinjer.

Att göra i Alaska

Alaska är delstaten med mest öppen natur i hela USA, och det finns otroligt mycket att se och göra. För den friluftsintresserade är Alaska ett riktigt paradis, men det finns även andra saker och platser att upptäcka.

Alaska har ett mycket rikt kulturliv, och det finns många platser där man kan upptäcka Alaskas historia och urinvånarna, som kallas för inuiter,s kultur. De två största och mest välbesökta museerna som är tillägnade inuiternas kultur är Sheldon Jackson Museum i Sitka och Alaska State Museum i Juneau. På dessa museum finns det många intressanta utställningar om inuiternas historia, och det finns även särskilda konstgallerier på museerna där konst från delstaten ställs ut. Läs mer om båda museerna på deras officiella hemsida.

Även i staden Fairbanks finns flera intressanta platser kopplade till Alaskas gamla historia. Där finns bland annat Morris Thompson Cultural and Visitor Center med både historiska utställningar och konstgalleri. I närheten finns även fantastiska Pioneer Park, som uppfördes på 1960-talet som en hyllning till 100-årsjubileet av USA:s köp av Alaska från Ryssland. I Pioneer Park finns flera monument, attraktioner och museer. Det finns guidade turer genom denna historiska region. Läs mer om detta och boka biljetter via länken nedan.

I Alaska finns som tidigare nämnt ofantligt mycket vacker natur och spännande vildmark, och det finns många möjligheter att upptäcka detta. Till exempel finns det flera turer till olika delar av Alaska där man kan uppleva naturen med egna ögon. I Pack Creek Brown Bear Viewing Area i Juneau går det bland annat att spana efter brunbjörnar från flera olika utsiktspunkter. I området finns flest björnar på samma yta i hela världen. Man måste boka biljetter i förväg och få ett tillstånd att komma in. Detta går att göra genom länken nedan:

Är man sugen på ett äventyr till havs finns det även möjligheter att åka på valsafari vid Alaskas kust. I vattnen runt delstaten finns många intressanta djur, där den mest berömda är knölvalen. Utanför bukten vid Juneau finns många möjligheter att se knölvalen i sitt naturliga habitat, och det görs bäst genom en tur på båt. Läs mer om valsafari i Juneau och boka biljetter via länken nedan:

Liarsville Gold Rush Trail Camp vid Skagway är ett perfekt resmål för hela familjen. Här går det att uppleva hur det var för de som kom till Alaska på 1800-talet för att leta efter guld. I Liarsville går det förutom att lära sig om guldrushen även att smaka fantastiskt god lax och prova att vaska guld – allt i en fantastiskt vacker natur. Mer information och biljetter går att få via länken nedan:

Hyra bil i Alaska

Det absolut bästa sättet att ta sig runt i Alaska är att hyra bil. Med en hyrbil går det enkelt att ta sig runt i delstaten där kollektivtrafiken inte når. Med hyrbil går det även att upptäcka många spännande saker på vägen, och det är även lätt att stanna till vid extra vackra platser för att insupa atmosfären.

Det går bra att hyra bil i de stora städerna i Alaska, och även på de internationella flygplatserna. Observera att det inte är tillåtet att köra på vägar som inte är asfalterade med hyrbilar, och att det är viktigt att planera bilturen i förväg och att använda GPS. Detta för att vägnätet inte är så utbrett och det kan vara lätt att hamna på vägar som inte leder någonstans.

Mer om att hyra bil i USA går att läsa om här eller mer specifika tips om att hyra bil i Alaska.

Städer att besöka

Anchorage
I Alaskas södra del finns delstatens största stad Anchorage. Med närhet till både berg och hav bjuder Anchorage på en häftig naturupplevelse, men även storstadspuls. Här finns många butiker och restauranger, men även otaliga fantastiska parker. Bland annat finns Anchorage Botanical Garden, Anchorage Zoo och Alaska Wildlife Conservation Center i staden, och de är alla värt ett besök.

I Anchorage finns även mycket kultur. Här går att besöka fantastiska Alaska Native Heritage Center, där det finns många utställningar om Alaskas historia och urinvånare.

Juneau
Alaskas huvudstad Juneau är till ytan den näst största staden i hela USA. Staden omgärdas av makalös natur, och det finns många utflykter att göra till det spännande närområdet. Men även inne i centrala Juneau finns det mycket att se och göra. Staden har bland annat ett mycket rikt musikliv, och det anordnas årligen flera musikfestivaler och uppsättningar.

Det bästa sättet att upptäcka Juneau är med en guidad tur genom staden. Via länken nedan hittar du mer info om detta samt hur man bokar biljetter till dessa guidningar.

Några av de häftigaste naturupplevelserna i Juneau är de många bergen och glaciärerna som finns i närområdet. Detfinns möjlighet att vandra i området på fina utmärkta vandringsleder, men det finns även möjliget att boka ens egen helikoptertur till toppen av glaciärerna. Läs mer och boka här.

Sitka
Sitka var under en lång tid en av de allra viktigaste hamnstäderna i Alaska, särskilt när området fortfarande tillhörde Ryssland. Staden ligger på en ö, och det finns många fina attraktioner och saker att göra där. Bland annat finns det i staden flera fina kyrkor, varav många är rester från den ryska tiden. I Russian Bishop’s House, som är den äldsta byggnaden från den ryska tiden, finns det ett intressant museum.

Sitka är även hem till Alaska Raptor Center, där man tar hand om skadade rovfåglar av alla dess arter. Centrumet är öppet för allämnheten, och här kan man få en spännande guidad tur och lära sig mer om de många fåglarna som lever där. I Sitka finns även Fortress of the Bear, som är det allra största reservatet för björnar i hela världen. Det finns även möjligheter till valsafari i Sitka. För att boka biljetter till olika guidade turer i Sitka, följ länken nedan:

Nationalparker och stränder

I Alaska finns många otroliga nationalparker. Allt från berg och glaciärer till magnifika skogar och fantastiska kustremsor finns i delstaten.

Parker i Alaska
Den mest berömda nationalparken i Alaska är Denali National Park. Här finns makalösa vyer över det bergiga landskapet, och man ser även den amerikanska kontinentens högsta berg Mount McKinley i parken. Här finns många fina vandringsleder där man kan se alla typer av natur. Det finns många glaciärer och tundror i nationalparken, och djurlivet är mycket rikt och intressant. Det finns även möjliget att hyra cykel i parken, och vill man går det även att hoppa på en av parkens bussar som tar en på en tur genom det fantastiska landskapet.

Kenai Fjords National Park är en upplevelse utöver det vanliga. Med startpunkt i staden Seward går det att åka ut på fjorden med båt och uppleva den makalösa naturen i första hand. I fjorden finns allt från knölvalar, späckhuggare och uttrar, och det bergiga landskapet som omger fjorden ger fantastiska vyer. För att boka en kryssning i Kenai Fjords National Park och läsa mer om nationalparken, klicka här.

Wrangell St. Elias National Park är en av de mäktigaste parkerna i Alaska. Här möts några av kontinentens största bergskedjor, och det är en otroligt häftig upplevelse att se nationalparken. I området finns även den historiska byn Kennecott. I Wrangell St. Elias National Park finns möjligheter till vandring, cykling och camping, men även skidåkning.

Stränder i Alaska
Alaska har en fantastisk kustremsa i de södra delarna, och där finns även en del stränder som lämpar sig för både avslappning och bad när vädret tillåter. Bland annat är Christiansen Lake i Talkeetna ett populärt utflyktsmål under somrarna. Här är det mycket fint att ta en simtur, eller bara slappna av för en stund.

Homer Spit i västra Alaska är känt för sina vackra stränder och spännande natur. Homer Spit är en lång och smal halvö, och här kantas gatorna av många trevliga butiker och restauranger. Även om vattnet är för kallt för bad finns det många andra aktiviteter att göra i Homer Spit. Bland annat går det att på på guidad tur bland de många båtarna som är förtöjda där, och det går även att grilla och campa på stranden.

En av de bästa badstränderna i Alaska finns i centrala Anchorage, vid Goose Lake. Här finns fina sandstränder omgärdade av fantastiska landskap. Vid sjön finns även många vilda fåglar att observera.