Hawaii

Hawaii – The Aloha State

Hawaii är den enda amerikanska delstaten som ligger i Stilla Havet, och även en av två stater som inte sitter ihop med resten av USA:s landmassa. Hawaii är en av de främsta turistdestinationerna i landet med sitt fantastiska klimat och otroliga landskap med vulkaner och klara vatten.

Delstaten består av ett stort antal öar, varav de åtta sörsta är Niihau, Kauai, Oahu, Molokai, Lanai, Kahoolawe, Maui och Isle of Hawaii. Av dessa är Isle of Hawaii den största och mest välbesökta. Hawaiis största stad och även huvudstad är Honolulu, som ligger på ön Oahu. I Honolulu ligger även Honolulu International Airport, som är den största flygplatsen i delstaten.

Hawaii är känt inte bara för sin fantastiska natur och klimat, utan även sin spännande kultur. Här finns en häftig blandning av många olika kulturer, och det finns mycket asiatiska influenser på öarna. Hawaii är ett spännande och unikt resmål med otroligt mycket att se och göra på de olika öarna.

Att göra i Hawaii

Sol, bad, historia, fantastik natur och mycket kultur. På Hawaii finns det verkligen något för alla.

En av de mest kända platserna i Hawaii är kanske Pearl Harbour, som ligger på ön Oahu. Under Andra världskriget var Pearl Harbour en amerikansk militärbas som bombades av Japan 1941. Idag finns det på platsen många fina minnesmärken för att hedra de som dog i attacken. Bland annat går det att besöka USS Arizona Memorial, som var namnet på USA:s sista slagskepp som sjönk under angreppet. Idag ligger USS Missouri förtöjd i Pear Harbour. Skeppet har varit med om mycket, och användes bland annat under Andra världskriget. För mer information och biljetter till guidade turer i Pear Harbour, följ länken nedan:

På ön Kauai ligger den historiska staden Koloa. I Koloa fanns det förr i tiden ett stort sockerplantage. För att komma in till Koloa måste man passera en massiv och fantastisk allé av eukalyptysträd, som är helt fantastisk och unik. Den gamla delen av Koloa, där det gamla plantaget även ligger, är mycket pittoreskt och har återskapats för att likna området som det såg ut under 1800-talet. Här finns butiker och restauranger i 1800-talsstil och att strosa runt i den gamla staden är som en riktig tidsresa. Mer om Koloa går att läsa på stadens officiella hemsida:

Är man intresserad av Hawaiis rika historia är ett besök på Bishop Museum utanför Honolulu ett absolut måste. Där finns många intressanta utställningar och den största samlingen av artefakter från Hawaiis öar i hela världen. Museibyggnaden är även den historisk intressant, och byggdes för att inhysa forskning om den hawaiiska kulturen. Idag innehåller museet även naturhistoriska utställningar och det finns även ett planetarium på museiområdet.

En annan populär aktivitet i Hawaii är att åka på valsafari. I vattnen runt de många öarna i Hawaii finns ett mycket rikt djurliv, och bland de mest fascinerande djuren som syns där är knölvalen. Auau-kanalen nära västra Maui är den bästa platsen i världen för att se den magnifika knölvalen. Det finns flera sätt att se knölvalarna på. Läs mer om det på Hawaiis officiella turismsida.

Ett häftigt utflyktsmål är att besöka någon av de många kaffeodlingarna som finns på Hawaii Island. I området Kona i de norra delarna av ön finns ett hundratal kaffeplanteringar, och de flesta är öppna för allmänheten. Många har förutom trevliga butiker och provsmakningar även guidade turer genom odlingarna och produktionen. Under november månad hålls även en stor kaffefestival i byn Kailua. Mer om kaffeodlingarna i Kona går att läsa på den officiella turismsidan nedan:

Hyra bil i Hawaii

Att hyra bil i Hawaii är en häftig upplevelse. Med hyrbil går det lätt att ta sig runt till olika delar på ön man besöker, och med de korta avstånden går det även snabbt att ta sig från en ände till en annan. Hyrbil möjliggör även utflykter till platser som annars hade varit otillgängliga.

Det går att hyra bil både på öarnas flygplatser och i de större städerna. Hela delstaten är fri från avgiftsbelagda vägar.

Det finns flera rutter anpassade för bilförare so vill uppleva makalös natur. På Hawaii Island finns till exempel Mamalahoa Kona Heritage Corridor och Royal Footsteps Along the Kona Coast i området Kona. Båda dessa rutter går genom makalöst vacker natur och spännande historiska områden. Det finns även flera ställen att stanna till på och upptäcka mer av Hawaii.

På ön Kauiai finns också flera vackra rutter. Bland annat Holo Holo Koloa, som går genom historiska Koloa och undangömda stränder.

Städer att besöka

Honolulu
Honolulu ligger på ön Oahu och är både Hawaiis största stad och huvudstad. Honolulu är en spännande mix av gammalt och modernt, och av många olika kulturer. Det finns mycket att se och göra i Honolulu. Bland annat finns Bishop Museum här, vilket går att läsa mer om ovan.

Det finns även flera kända sevärdheter, bland annat landmärket Aloha Tower som är ett fantastiskt fyrtorn i Honolulus hamn. Fyrtornet byggdes 1926 och har sedan dess blivit en symbol för Honolulu och Hawaii som delstat. Är man sugen på shopping är ett besök på Ala Moana Center ett måste. Ala Moana är det största shoppingcentrat i Hawaii, och det största “open air” köpcentrat i hela världen.

Lahaina
Lahaina på Maui är en av de mest historiska städerna i Hawaii. Under 1800-talet var staden Hawaiis huvudstad, och det finns många historiska byggnder i staden. Bland annat finns här en rekreation av ett gammalt valskepp, och i hamnen finns många trevliga butiker och restauranger. Några av de mest sevärda byggnaderna i Lahaina är historiska Pioneer Inn hotel och Baldwin House.

Hilo
På Hawaii Island ligger Hilo, som är den största staden på ön. Hilo ligger nära två stora vulkaner, och landskapet som omgärdar staden är mycket spännande och unikt. Här finns förutom de fantastiska stränderna James Kealoha och Honoli?i Beach även många trevliga parker.

I Hilo finns även Hawaii Tropical Botanical Garden i en vacker dal med otrolig natur. I den botaniska trädgården finns bland annat vattenfall och hundraåriga kokospalmer. Även Cocnut Island är ett populärt resmål i Hilo. Ön är mycket liten, och det finns många spännande legender om öns påstådda helande krafter. För mer info om guidade turer i Hilos fantastiska landskap, se länken nedan:

Nationalparker och stränder

På Hawaiis öar finns många vackra nationalparker och underbara stränder. Med sina spännande vulkanlandskap och långsträckta sandstränder finns det mycket att se och upptäcka i Hawaii!

Parker i Hawaii
Det finns ett flertal unika och spännande nationalparker i Hawaii. På ön Maui ligger den häftiga Haleakala National Park. Haleakala är en vulkan, och en uråldrig legend berättar att i vulkanen fängslade halvguden Maui solen för att göra dagarna längre. I parken finns en otrolig vulkankrater, och från vulkanen ser man makalösa soluppgångar och solnedgångar. Det finns även en grönare del av parken som kallas för Kipahulu, som sträcker sig längs kusten med dramatisk utsikt över havet. Läs mer på den officiella hemsidan här.

På Hawaii Island finns Hawaii Volcanoes National Park, som består av de två mycket aktiva vulkanerna Kilauea och Mauna Loa. Här finns magnifika vulkanlandskap, och fina vandringsleder och möjlighet till camping. Det finns även många anläggningar i anslutning till parken, bland annat ett ett konstgalleri och ett museum.

Waimea Canyon State Park på Kauai är en av de vackraste parkerna i Hawaii, med sin enorma kanjon och makalösa landskap. I Waimea Canyon State Park får man fantastiska vyer över det rödaktiga landskapet, och även här finns det mycket fina vandringsleder.

Stränder i Hawaii
På alla Hawaiis öar finns det otroligt vackra stränder. På Oahua finns en av världens bästa stränder Waikiki Beach, där det även är mycket populärt att surfa. Andra stränder på Oahua som är kända för sin surfing och bad är Kailua Beach och North Beach.

På Maui finns Kaanapali Beach som har utsetts till USA:s bästa strand. Stranden ligger på öns västra del och är känd för sina vidsträckta sandområden. Här finns många aktiviteter för både stora och små, och är en riktigt härligt semesterresort. På Maui finns även möjlighet att lära sig surfa. Läs mer om detta och boka en surflektion via länken nedan.

Hawaii Island har några riktigt unika stränder. Bland annat finns där Punaluu Beach Park, som har svart sand istället för vit. Den svarta färgen har tillkommit på grund av den höga vulkanaktiviteten i området, och det är en mycket unik och häftig känsla att gå på den svarta sandstranden. För familjen är Spencer Beach Park ett perfekt ställe att spendera tid på. Här finns lugna stränder och fina områden för bland annat picknickar och andra trevliga aktiviteter.