Centrala Philadelphia i USA

Philadelphia

Philadelphia är en av de allra äldsta städerna i USA, och har haft en mycket stor betydelse för de förenta staternas skapande. I staden finns därför otroligt mycket historia att upptäcka, och flera av USA:s mest kända attraktioner finns i Philadelphia, inklusive byggnader och museum.

Philadelphia har även mycket bra shopping och flera vackra parker, och det finns alltid något att göra i staden som är den femte största i hela USA.

Att göra i Philadelphia

Philadelphia har som tidigare nämnt mycket historia, och en bra idé är att upptäcka staden på ett övergripande sätt med en guidad tur. På så sätt får man en bra överblick över staden och gör det även lättare att orientera sig och hitta ställen man vill återkomma till. Det finns flera olika guidade turer i Philadelphia, och det går att läsa mer om dem och boka biljetter genom länken nedan:

Independence Hall
En av de allra mest kända landmärkena I Philadelphia är Independence Hall, som har en mycket viktigt betydelse för grundandet av de förenta staterna. Byggnaden uppfördes i mitten av 1700-talet, och var under många år den viktigaste platsen i USA, då den amerikanska kongressen höll flera möten där under 1700-talet.

Det var även i Independence Hall som USA:s viktigaste föredrag skrevs under. Både Declaration of Independence och den amerikanska konstitutionen såg dagens ljus i den historiska byggnaden. I området runt Independence Hall finns flera andra historiska byggnader som haft en mycket viktig roll i grundandet av USA, och det finns flera spännande guidade turer som tar en genom den amerikanska historien i området:

The Franklin Institute
Franklin Institute är en av de äldsta vetenskapliga institutionerna i USA, och är idag ett av de mest välbesökta museerna i Philadelphia. Museet är döpt efter Benjamin Franklin, och det finns även ett monument till hans ära i byggnaden.

I Franklin Institute går det bland annat att upptäcka bröderna Wrights arbetsprocess, se flera teleskop och se utställningar om elektricitet och Benjamin Franklins upptäcker i området. Det finns även flera interaktiva delar där besökare uppmanas att själva upptäcka och göra saker. Franklin Institute har en enorm samling intressanta upptäckter och uppfinningar, och det är en fantastisk upplevelse för hela familjen.

Eastern State Penitentiary
Är man sugen på en annorlunda upplevelse är ett besök på Eastern State Penitentiary ett absolut måste. Byggnaden brukades förr i tiden som fängelse, och många kända brottslingar har suttit fängslade i byggnaden. Nr det stod färdigt var det en av de största fängelserna i världen, och hundratals fängelser runt om i världen har använt samma design som Eastern State Penitentiary.

Idag är Eastern State Penitentiary ett museum, med många unika och spännande upplevelser. Bland annat går det att besöka några av de mer kända fångarnas celler, där den mest kända är Al Capone. Läs mer om museet på de officiella hemsidan nedan:

Please Touch Museum
Ett riktigt trevligt utflyktsmål riktat till hela familjen är Please Touch Museum, som är en lärorik upplevelse för både stora och små. Museet har ett stort antal interaktiva utställningar, som till exempel ett lekområde med Alice i Underlandet-tema, en stor utställning med Star Wars leksaker och även historiska delar där både små och stora får lära sig om USA:s historia.

Det finns även många aktiviteter i museet under dagarna, och en av de mest omtyckta är sagostunden där barnen får ta del av en saga med hjälp av högläsning av en av karaktärerna från sagan. Mer om Please Touch Museum går att läsa om på www.pleasetouchmuseum.org.

Shopping i Philadelphia

Philiadelphia är en mycket bra stad för den shoppingsugne, och det finns flera fantastiska gallerior med butiker.

Bland annat är King of Prussia Mall en av de mest välbesökta köpcentrumen, och en lite bit utanför stadens centrum finns även ett par stora outletcentrum som går att ta sig till med buss eller bil.

Det finns även många fina matmarknader i Philadelphia, särskilt i området runt södra Philadelphia, och en av de äldsta marknaderna i staden är Reading Terminal Market, som har mängder av lokalproducerade produkter.

Hotell i Philadelphia

Philiadelphia har ett mycket stort antal av bra hotell. Allt från lyxiga femstjänors-hotell till enklare hostel finns att boka i staden. En bra idé kan vara att boka hotell nära de områden som man är mest intresserad av att besöka, för att det kan blir relativt långa restider om man bor för långt utanför centrum.

Ta sig runt i Philadelphia

I Philadelphia finns ett mycket utbrett system med kollektivtrafik i form av tunnelbana, järnväg, bussar och spårvagnar. Det är därför mycket enkelt att ta sig runt till de olika delarna i staden, och det är även relativt billigt att ta sig runt.

Ta sig till Philadelphia

Det går bra att flyga till Philadelphia, men vanligtvis är det lättare att hitta billigare och bättre flyg till New York eller Washington D.C. Detta kan variera så vi rekommenderar er att söka flyg till flera städer runt om.
Tåg
Det finns bra tågförbindelse mellan storstäderna i nordöstra USA. Detta kan vara ett mycket bra alternativ för dig som inte vill köra själv eller endast hålla till i de centrala delarna av städerna. Läs mer om tåg i USA.

Hyrbil
Philadelphia ligger i mitten mellan New York och Washington D.C. Körtiden till båda städerna ligger på ca 2 timmar. Många landar i New York och då rekommenderar vi att hyra en bil på flygplatsen i New York. Hyrbil är speciellt bra för dig som vill se lite mer av nordöstra USA och inte enbart de största storstäderna. En bil är även ett mycket bekvämt färdsätt, en annan fördel är förvaring av väskorna.

Att äta i Philadelphia

Philadelphia är hem till ett stort antal trevliga och kända restauranger, och det finns många olika typer av kök att välja mellan i staden.

Ett av de mest kända restaurangkvarteren i Philadelphia är Manayunk, som är över 300 år gammalt. Här finns mer än ett 50-tal olika restauranger med olika typer av mat, och det finns något för alla här. Det finns även guidade turer genom Manayunk där man får både historia och mat i en fantastiskt informativ rundtur. Läs mer och boka biljetter genom länken nedan: