Planera och boka en USA-resa själv

Steg för steg guide

På den här sidan går vi igenom allt som man bör tänka på vid bokning och planering av en USA-resa, steg för steg. Genom att boka allt i förväg får ni mer tid över att göra det ni verkligen vill på resan. Vi hjälper dig att optimera din resa till USA!

 1. Hitta och välj ut ert resmål
 2. Sök och boka flyg
 3. Passregler och ESTA-inresetillstånd
 4. Planera hur ni ska ta er runt i USA och flygtransfer
 5. Hitta och boka boende
 6. Planera utflykter och aktiviteter
 7. Det sista att tänka på inför avresa

1. Hitta och välj ut ert resmål

Välj destination

Det är alltid bra att ha klart för sig var man vill resa innan man börjar söka flyg. Speciellt om man planerar att besöka olika delar av USA då man har möjligheten att boka flyg till en stad och hem från en annan.

De populäraste resmålen i USA

  • Nordöstra USA

Här ligger bland annat städerna New York, Washington D.C, Boston med flera. I denna delen av USA upplevs de stora amerikanska städer bäst.

  • Florida

Här ligger flera trevliga städer där Miami, Fort Lauderdale och Orlando är de populäraste resmålen. Florida erbjuder bra väder med sommartemperaturer året runt och har många vackra stränder. En roadtrip i Florida rekommenderas, där The Keys är ett utflyktsmål. Det utgår även många kryssningar från Florida.

  • Sydvästra USA

Sydvästra USA består till största del utav Kalifornien med städerna Los Angeles och San Francisco. Lite öster om Kalifornien ligger Las Vegas och Grand Canyon som inte bör missas. Detta är ett mycket bra område för en roadtrip där en trevlig rutt är att ta sig mellan San Francisco och Las Vegas, eller tvärt om.

  • Övriga USA

Förutom dessa platser finns det otroligt många andra trevliga resmål i USA. Två resmål som är extra speciella är Hawaii och Alaska, båda dessa rekommenderas starkt för den som har tid att resa lite längre eller vill ut på mer äventyr.

Kryssningar

Kryssningar är ett trevligt och prisvärt alternativ som tar en till riktigt fina och spännande destinationer. Vi rekommenderar att när det gäller kryssningar så är ett första steg att hitta en kryssning, innan flyg och allt det andra bokas. Läs mer om att åka på kryssning i USA, eller om kryssningar i Karibien från Florida.

Läs mer om olika resmål i USA

 • Destinationer – Här finns tips och information om de populäraste destinationerna.
 • Delstater – Här finns information om samtliga USA:S 50 delstater.
 • Guideböcker – Adlibris har stort utbud på guideböcker där Lonely Planet är den bästa.

2. Sök och boka flyg

Sök flyg

Ett första steg för att påbörja en resebokning är att hitta ett flyg som passar bra till rätt pris. De billigaste biljetterna hittas oftast i god tid innan avresa. Flygbolagen har ofta utförsäljning av flygbiljetter i början januari och efter sommaren i början på september, det kan vara värt att hålla lite extra utkik och boka sina resa under dessa perioder. Flygbiljetter hittas enklast och bäst via en flygsökmotor som söker igenom alla sidor och flyg, vi rekommenderar Skyscanner. Det går enkelt att filtrera sökningen på maximalt antal stopp, restid, avgångstider med mera.

  Ett bra alternativ kan också vara att välja någon av följande bokningssidor. Oftast är priserna de lägsta på marknaden och det är ett säkrare val än vissa andra om problem skulle uppstå inför resan. Därför rekommenderar vi:

 • Travelstart
 • SuperSaverTravel

Multi-city flyg

Skyscanner går det även bra söka “multi-city” flyg. Multi-City innebär att det går att boka en flygbiljett till en stad och sedan flyga vidare till en annan och boka hemresan valfri stad. Detta kan vara mycket användbart om man till exempel vill besöka både New York och Florida på samma resa. Det går att lägga till upp till 5 stopp men det är bättre att använda multi-city sökningen för att kunna flyga till en stad och hem från en annan. För att sedan eventuellt boka inrikesflygen separat, det ger en lite fler valmöjligheter och bättre överblick. Denna funktion är utmärkt att kombinera med envägshyra av en hyrbil.

Direktflyg

Från Skandinavien är det SAS och Norwegian som erbjuder direktflyg till USA, till några av de populäraste resmålen. Även dessa flyg går enkelt att hitta på Skyscanner. Om du endast letar efter ett specifikt direktflyg med flexibla dagar kan det vara bra att använda flygbolagets egna lågpriskalender.

Boka

Vill du veta mer om att flyga till USA? Läs mer!

 • Tips om flyg till USA – Här finns fler specifika flygtips och även en lista på samtliga direktflyg från Stockholm och Köpenhamn.
 • Inrikesflyg i USA – Läs mer om att flyga inrikes i USA.

3. Passregler och ESTA-inresetillstånd

Ansök om ESTA

Med Visa Waiver-programmet kan bland annat svenskar resa till USA på semester eller affärsresa och stanna i upp till 90 dagar utan visum. För att kunna detta måste man ansöka om inresetillståndet ESTA, en ansökan ska helst göras senast 3 dagar före avresa. En godkänd ESTA-ansökan är giltig i 2 år, eller så länge som passet är giltigt. En ansökan kostar 21 dollar. OBS! Använd endast den officiella sidan, det finns gott om lurendrejare.

Pass

Till USA krävs det ett giltigt pass över den period du planerar att stanna i USA. Det behöver inte vara giltigt sex månader efter planerad hemfärd som många andra länder kräver. Ett Provisoriskt pass är inte godkänt.

Vill du veta mer om inreseregler, visum och pass? Läs mer!

 • Inreseregler till USA – Om du vill veta lite mer om inresereglerna.
 • Visum – Visuminformation för dig som har tänkt att stanna mer än 90 dagar, studera eller arbeta i USA
 • Pass – Passregler för resor till USA

4. Planera hur ni ska ta er runt i USA och flygtransfer

Hyrbil

Hyrbil är oftast det bästa alternativet i USA, hyrbilarna håller hög klass till relativt låga priser. Många städer och platser i USA är anpassade efter att alla har sin egen bil och alternativa färdmedel som till exempel taxi blir snabbt ett dyrare alternativ. New York är en av få städer där hyrbil inte hjälper speciellt mycket, så länge man inte har tänkt att göra några längre utflykter. Det finns en del att tänka på vid hyra av bil, där det viktigaste är att boka hyrbilen innan avresa. För fler bra tips läs vår hyrbilsguide.

Kollektivtrafik

Kollektivtrafiken i USA fungerar ofta ganska dåligt där New York är ett av undantagen. Längre sträckor går bra att åka med Greyhounds långfärdsbussar och det finns även tåg mellan vissa städer. Att kollektivtrafiken ofta är ganska dålig är en av anledningarna till att hyrbil oftast är bäst.

Taxi

Taxibilar finns det gott om i de alla större städer, det är enkelt och priserna är alltid samma oavsett bolag. Priserna är fasta och det går inte att förhandla om priset.

Flygtransfer

För den som väljer att inte använda sig av hyrbil är det ganska bra att planera hur man ska ta sig från flygplatsen. Det är inget som är nödvändigt utan mer en bekvämlighet efter en lång flygresa. De bästa alternativen är ofta tåg, buss, supershuttle eller taxi. Det bästa är att via Google hitta flygplatsens egna “Ground Transportation” – guide, använd gärna den tresiffriga flygkoden vid sökning. För den som till exempel landar i Los Angeles (LAX), är en bra sökning “LAX airport ground transportation”.

Kryssningar

USA har världens största utbud av kryssningar. En stor fördel med kryssning är att allt är inkluderat, transport, boende, underhållning med mera. Det krävs ingen planering! Störst utbud av kryssningar finns från Florida men det finns även trevliga rutter från New York, Boston, Seattle, Los Angeles med flera. Karibienkryssningar erbjuds från mer eller mindre samtliga hamnar, förutom Seattle som har kryssningar till Alaska på sommaren.

Läs mer om att ta sig runt i USA

  • Hyrbil USA – Tips och information för den som ska hyra bil i USA
  • Hyrbil24.se – Hyrbilssida med information och tips.

li>Kryssningar i USA – Läs mer om att åka på kryssning från USA och hitta din drömrutt!

 • Tåg i USA – Lite mer information och karta var det finns tågförbindelser i USA.
 • Greyhound-buss – Läs mer om Greyhounds långfärdsbussar

 

5. Hitta och boka boende

Hotell

Det är också bra att söka hotell ganska tidigt för att slippa risken för slutsålda hotell och höga priser. Priserna mellan olika hotellsidor varierar ibland mer än man tror, använd därför en sökmotor som den nedan för att söka igenom de stora hotellsidorna.

Lägenheter och hus

Söker ni efter en lägenhet eller hus för lite längre vistelser så rekommenderar vi Airbnb. Ni kan kontakta oss här, om ni aldrig tidigare använt Airbnb och vill ha en rabattkupong på 200kr.

Hostels

Med liten budget är hostels ett bra alternativ, det går ofta att hitta mycket billigt boende. Normalt bor man tillsammans och varje rum har 4-10 sängar. Hostels är ett populärt val för unga backpackers som vill kunna resa under längre perioder till så låg kostnad så möjligt.

Boka

Läs fler tips om boende i USA

 • Hotell i USA – Tips hur du hittar bäst boende, till lägsta pris.
 • Hostels i USA – Läs mer om att bo på hostels i USA

6. Planera utflykter och aktiviteter

Utflykter

Dagsutflykter och aktiviteter blir ofta bäst om de planeras i förväg, det går då att verkligen välja den som passar en bäst. En av de mest omtyckta dagsutflykterna i USA är helikoptertur från Las Vegas till Grand Canyon. Andra populära utflykter är Niagarafallen från New York, Airboat tour i Florida Everglades, vindistriktet Napa Valley och nationalparken Yosemite från San Francisco.

Nöjesparker

Det finns flera stora och populära nöjesparker runt om i USA, de populäraste är Disney World i Florida, Universal Studio och Disneyland i Los Angeles. För den som mest vill åka berg och dalbanor är Six Flags ett bra alternativ.

Amerikanska sporter

De fem största sporterna i USA är amerikansk fotboll (NFL), basket (NBA), baseboll (MLB), ishockey (NHL) och fotboll (MLS). Det är en upplevelse att gå på någon av dessa matcher. Utbudet av biljetter varierar mellan de olika sporterna och från lag till lag. Det är oftast mycket lättare och billigare att få biljetter till grundserien jämfört med slutspel. Det finns även collagematcher som kan vara roliga att gå på med mycket publik.

Boka

7. Det sista att tänka på inför avresa

Komplimentera flygbolagets passageraruppgifter

Ibland vill flygbolaget ha in mer passageraruppgifter än vad som uppgavs vid bokningen, detta är någon som de normalt skicka ut e-post om. De vill då ha bland annat ha passnummer och mellannamn. Det går även att själv logga in på flygbolagets hemsida innan avresa för se så att allt ser rätt ut, inget som dock ska behövas.

Packning

Det enda som verkligen behövs är ditt pass, inga papper behöver vara utskriva men det kan vara bra att kunna visa upp sin returbiljett antingen från sin telefon eller på papper. De flesta bolagen låter dig checka in en väska på 23 kg och ta en väska som handbagage plus handväska eller dataväska. Det är bara Norwegian som har andra regler, där behövs oftast bagage köpas till separat vid bokning.

Checka in

De flesta flygbolag öppnar sin incheckning online 24 timmar innan avresa. Att checka in innan ankomst till flygplats är inte nödvändigt men det finns några fördelar med det. Den största fördelen är att det oftast går att välja sina sittplatser och svara på några frågor. Om ni av någon anledning inte lyckas checka in är det inget att oroa sig för.

När bör ni anlända till flygplatsen

Många rekommenderar resenärer som ska till USA att anlända 2-3 timmar innan avgång, 2 timmar är något som vi anser räcka bra. För den som har en mellanlandning i Europa först, är 1,5 timme aldrig något problem.

Användning av mobiltelefon

Det är ofta dyrt att använda sitt svenska abonnemang i USA, speciellt datatrafik. Kontrollera priserna hos er operatör innan avresa eftersom de kan variera mycket. Ett billigare alternativ är att köpa SIM-kort på plats i USA där T-mobile är ett bra alternativ. Oftast krävs det att din telefon är olåst. För den som vill ha regelbunden kontakt med dem hemma i Sverige men inte vara uppkopplad hela tiden, är användningen av WIFI ett bra alternativ. Wifi finns ofta gratis på hotellet men även restauranger med mera. Det går då att använda apparna Whatsapp och Facebook Messenger för att skicka meddelande och ringa gratis.