Hotell i New York

New York är en av USA:s största och mest välbesökta städer, och med tanke på alla de upplevelser och sevärdheter som finns i det stora äpplet är det inte konstigt. I New York finns otaliga hotell, och det bästa sättet att hitta ett som passar just er är att först bestämma vilken del av New York ni vill bo i. Läs vår kompletta guide om hotellen och stadsdelarna i New York

I New York är det alltid nära till både transporter och upplevelser, men beroende på vad ni är ute efter på er resa till staden kan vissa stadsdelar och områden passa er bättre än andra. Nedan går det att läsa om stadens olika stadsdelar, vart de ligger i förhållande till varandra, vilka transportmöjligheter som finns i närheten samt vilka sevärdheter området är känt för.

Manhattans stadsdelar – var är bäst att bo?

Manhattan är på många sätt själva navet i New York och är fullproppat med hotell. Förutom att det var ett av de första områdena som grundades i New York är det idag både administrativt och ekonomiskt center för staden. Manhattan är även mycket känt inom populärkulturen, bland annat genom TV-serien Sex and the City, där flera av huvudkaraktärerna bodde i stadsdelen.

Manhattan är uppdelat i olika områden: norr om Central Park ligger Harlem och Upper Manhattan; väster om Central Park ligger Upper West side och till öster Upper East side; precis söder om Central Park kallas för Midtown, och längst i söder finns Lower Manhattan.

På Manhattan får man närhet till både shopping och kulturupplevelser; bland annat finns där världsberömda Guggenheim Museum, Metropolian Museum of Art och Lincoln Center for the Performing Arts.

Manhattan stoltserar även med kända shoppinggatan Fifth Avenue, som sträcker sig från norr till söder av stadsdelen. Här finns ett stort antal stora butiker, och de flesta kända varumärkena går att finna på Fifth Avenue.

Midtown

Midtown utgör själva hjärtat av Manhattan – och kanske till och med hela New York. Midtown ligger precis söder om Central Park och har ett stort antal sevärdheter, som till exempel världsberömda Times Square, Rockefeller Center och Empire State Building. Det är tätt mellan hotellen och utbudet är stor. Det finns över 115 olika hotell inom Midtown Manhattan där New York Hilton är det största med 2000 hotellrum.

Det är även här som de största delarna av shoppinggatan Fifth Avenue och Madison Avenue går, och i Midtown finns också det kända teaterdistriktet på Broadway (som också har ett stort antal butiker om man är sugen på shopping). I Midtown finns storstadspuls, skyskrapor och allt det som andas New York.

Är man ute efter lite lugn i storstadspulsen kan ett boende nära Chelsea vara ett trevligt alternativ. Chelsea är ett trevligt område med många fina hus, restauranger och fik. Här finns också det trendiga Meatpacking District, som är känt för sina många restauranger och nattklubbar.

Att ta sig runt med kollektivtrafik i Midtown är smidigt, då stadens tunnelbanesystem har flera linjer som går genom området. De två stora tågstationerna Pennsylvania Station och Grand Central Terminal ligger också centralt i Midtown. Detta gör att alla hotell på Midtown Manhattan har ett bra och centralt läge.

Lower Manhattan

Söder om Midtown ligger området som kallas för Lower Manhattan, vilket innefattar själva sydspetsen av stadsdelen. Här finns det mycket att se och göra, både när det gäller historiska sevärdheter och New York-klassiker. Även här är utbudet på hotell enormt, speciellt runt Little Italy.

På Lower Manhattan finns bland annat Chinatown och Little Italy, områden som är kända för sin fantastiska rika kultur och kulinariska upplevelser. Det går också att besöka minnesplatsen för Ground Zero, där World Trade Centers tvillingtorn en gång stod. SoHo, som står för “South of Houston Street” är ett område som länge setts som eccentriskt och unikt, med sina många konstnärer och små butiker. Idag finns konstnärerna och de små butikerna kvar, men SoHo domineras även av stora outlets, där kända märken säljer sina produkter till reducerade priser.

Är man sugen på att uppleva några klassiska New York-sevärdheter förbinder här Brooklyn Bridge Lower Manhattan med stadsdelen Brooklyn, och bjuder på spektakulära vyer. Vill man se och besöka Frihetsgudinnan går detta att göra från Lower Manhattan med båt.

 • Detta är ett bra område att bo i, närhet till både attraktioner och många restauranger, av olika slag. Priset på ett hotellrum på Lower Manhattan är ungefär den samma som Midtown Manhattan vilket är relativt högt.

  I Lower Manhattan finns Fulton Center, som är den största tunnelbanestationen i New York. Därifrån går det smidigt och enkelt att ta sig till andra delar av närområdet och Manhattan med tunnelbana.

  Upper East Side

  Ofta inkluderas Central Park i området Upper East Side, som ligger på Manhattans östra del. Upper East Side är känt för sina många museer som kantar gatan vid Central Park, som i folkmun kallas för “Museum Mile”. Det är här man bland annat Guggenheim Museum och Metropolitan Museum of Art, men även ett tjugotal andra museer och konstgallerier med olika inriktningar finns att besöka på Museum Mile – perfekt för den kulturintresserade!

  Utbudet av hotell är betydligt mindre än söder om Central Park och det är inget område som ni bör ha som första val utan mer ett extra alternativ om ni ser något billigt och prisvärt hotell.

  Området har mycket trevlig atmosfär och arkitektur, och det finns många butiker, restauranger och caféer i området. Med fantastiska Central Park nära finns det också möjlighet till pauser från storstadsstressen.

  På Upper East Side trafikerar tunnelbanesystemet IRT Lexington Avenue Line med tåg 4, 5, och 6. Det finns även möjlighet att färdas med buss i området.

  Upper West Side

  Väster om Central Park ligger området Upper West Side. Här bjuds besökare på vackra kvarter med mycket intressant arkitektur, med bland annat de berömda historiska byggnaderna The Dakota och The Ansonia. För den som är intresserad av klassisk kultur är ett besök till Lincoln Center of the Performing Arts ett absolut måste.

  Lincoln Center är hem till inte mindre än elva av New Yorks kulturorganisationer, och bland annat finns Metropolitan Opera, New York Philharmonic och New York City Ballet där.

  Det är smidigt att transportera sig med kollektivtrafik på Upper West Side, då det finns två tunnelbanelinjer i området: IRT Broadway – Seventh Avenue Line med tåg 1,2 och 3, samt IND Eighth Avenue Line med tåg A, B, C, och D. Det går även att ta en av Upper West Sides många bussar för att ta sig runt i området.

  Brooklyn

  Om man inte känner för att bo mitt i smeten på Manhattan finns det ett stort antal hotell i stadsdelen Brookyln som ligger sydöst om Manhattan. De två stadsdelarna förbinds med Brooklyn Bridge på Manhattans sydspets. Det går både snabbt och smidigt att ta sig med tunnelbana från Brooklyn till flera delar av Manhattan, och det går även att ta tåg till andra delar av New York från Brooklyn.

  Brooklyn har under de senaste åren vuxit i popularitet, och har idag utvecklats till en stadsdel full av konst, restauranger, trevliga bostadsområden och småföretagare. Brooklyn har också flera trevliga sevärdheter och utflyktsmål, bland annat en vacker botanisk trädgård och välkända Coney Island. Coney Island är ett berömt nöjesfält med historiska rötter och ligger precis vid vattnet. Coney Island är ett perfekt utflyktsmål för hela familjen.

  Om man vill bo i Brooklyn men spendera mycket tid på Manhattan är ett tips att söka hotell i området Williamsburg, där det finns ett många sätt att enkelt ta sig till Manhattan. Bland annat går det flera tunnelbanelinjer, direkttåg (linje L), och även färja till Manhattan. Williamsburg är ett mycket trevligt område, med många restauranger och ett sprudlande nattliv.

  Jersey City

  Ett annat alternativ om man vill bo lite billigare och inte känner att man vill bo mitt i den värsta storstadspulsen är att boka hotell i Jersey City. Jersey city ligger i delstaten New Jersey, men räknas in i New York Metropolitan Area.

  Jersey City ligger väster om Manhattan, och det finns flera bra och snabba transportförbindelser mellan de båda områdena. Bland annat går det att ta tåglinjen PATH, som avgår från fyra stationer i Jersey City: Exchange Place, Newport, Grove Street och Journal Square. Tåget stannar sedan i Midtown Manhattan och Lower Manhattan efter bara ett par minuters restid. Det går även att ta färja från Jersey City till Manhattan.