Inreseregler till USA

Visa Waiver-program

Med Visa Waiver-programmet (VWP) kan utländska personer resa till USA på affärsresa eller semester och stanna i upp till 90 dagar utan visum. För att kunna ta del av VWP måste man ansöka om inresetillståndet ESTA. Detta gäller svenska medborgare och 37 andra länder. Undantag är om du har dubbelt medborgarskap från länderna Irak, Iran, Syrien eller Sudan eller har besökt dessa länder efter 1 mars 2011. Läs mer här.

Visum

För resor längre än 90 dagar, studier, arbete och immigration krävs visum, läs mer om visum till USA.

Pass

Som svensk medborgare är ett giltigt pass (ej provisoriskt), krav på att det är ett så kallat E-pass (biometriskt pass). För mer information läs passregler vid USA resa.

ESTA – inresetillstånd

Om du inte har ett visum till USA, måste en ansökan om inresetillståndet ESTA (Electronic System for Travel Authorization) skickas in. Rekommendationerna är att ansöka senast 3 dagar innan avresa till en kostnad av 14 dollar. Denna 3-dagars regel är inte fast eftersom USA inte vill förhindra sent bokade resor.

Ansök här! Officiella ESTA-ansökan. (kostnad $14)

ESTA ansökan steg för steg

Ansökan godkänns ibland direkt men det kan även ta lite längre tid. ESTA-ansökan är sedan giltig i två år från den dagen du ansökte eller så länge ditt pass är giltigt. Skaffar du nytt pass, måste du även göra en nya ESTA-ansökan.

Frågor och svar om ESTA

USA:s officiella ESTA-sida har sammanställt de vanligaste frågorna med svar. Är det något mer du undrar läs igenom: Online hjälp för Elektroniskt system för ansökan om inresetillstånd (ESTA).

Resa till eller via Kanada

Ska du flyga till Kanada, eller mellanlanda där på vägen till USA krävs det ett Electronic Travel Authorization (eTA). Läs mer på Kanadaresa.se.

Bokning av flygbiljett

Flygbiljettens passageraruppgifter

Det är mycket viktigt att samtliga uppgifter i flygbokningen stämmer överens med passets uppgifter.

Fullständiga passageraruppgifter

Vi bokning av flygbiljett till USA är det inte alltid ett krav att uppe fullständiga passageraruppgifter. Dessa uppgifter kräver oftast flygbolaget att få in senast 72 timmar innan avresa. Fyll i dessa i god tid för att undvika problem på flygplatsen. Dessa uppgifter är mellannamn, födelsedatum, passnummer och utgångsdatumet på passet.

Krav på returbiljett

USA har krav på returbiljett eller biljett ur landet vid ankomst. Är biljetten till ett närliggande land och stad kan de fråga om att få se fortsatt resa. För den som verkligen vill resa till USA utan returbiljett rekommenderas att till exempel boka en biljett med till exempel SAS som har öppet köp i 24 timmar.

Boende första natten

Vid incheckning ska man uppge sin adress på sitt boende första natten i USA. Denna fråga kan komma vid passkontrollen också så ha den nära tillhands.

Ankomst till USA

CBP – tulldeklaration

På flyget till USA delar vanligtvis flygvärdinnorna ut en tulldeklarations-blankett, en per familj ska fyllas i. Dessa blanketter finns även på flygplatsen.

Så här går det till på flygplatsen

  1. Efter ankomst väntar passkontroll och eventuella frågor om ditt syfte med denna resa till USA. Samtliga passagerare till USA behöver här skanna sina fingeravtryck. Ditt pass och din tulldeklaration blir därefter stämplat. Spara tulldeklarationen eftersom den ska lämnas vid ett senare tillfälle.
  2. Efter passkontrollen hämtar man ut sitt bagage.
  3. Vid utgången ska man sedan lämna tulldeklarationen och vanligtvis är men efter dessa stegen inne i USA.

Informationsvideo

För mer information kan ni se följande video på hur det går till vid ankomst på flygplatsen i USA. I filmen uppger de att utländska passagerare behöver fylla i ett I-94 formulär. Detta gäller endast personer som inte har ansökt om ESTA, vilket endast är möjligt om du kommer till USA med bil från Kanada.