Konstiga lagar

Det kan ibland vara ganska underhållande att jämföra USA och Sverige. Olikheterna är som bekant betydligt fler än likheterna, även om vi svenskar de facto anstränger oss till det yttersta för att helt oblygt kopiera mycket av det amerikanska. De amerikanska lagarna lär vi dock aldrig kunna köpa helt och fullt, hur mycket vi än anstränger oss. De kan nämligen te sig som både konstiga, skrämmande och ibland fullständigt helknasiga. Här följer ett mindre axplock av konstiga lagar i USA.

Alabama
I Alabama liksom i ett antal andra amerikanska delstater är det förbjudet att ha en glasstrut i sin bakficka. För övrigt är det förbjudet att bära lösmustasch i kyrkor i Alabama på grund av att en sådan förklädnad kan orsaka skratt i Guds hus.

West Virginia
I West Virginia är förbudet mot glasstrutar i bakfickan på söndagar,övriga dagar i veckan är det helt okej. För varje offentlig svordom är det en dollar i böter.

Georgia
I den lilla staden Peachtree City i delstaten Georgia är det enligt lag strängeligen förbjudet att vara hemlös.

Kentucky
Delstaten Kentucky har man ganska säregna lagar angående alkoholkonsumtion. Här anses alla som druckit alkoholhaltiga drycker vara nyktra tills man inte kan stå på benen längre.

Washington
Washington är en delstat med mycket stränga regelverk kring hur fiske får gå till. Det är nämligen olagligt att fånga en fisk genom att kasta en sten på den. Även Tennessee har tydliga regler kring hur fiske får bedrivas. Här är det till exempel förbjudet att fånga fisk med hjälp av lasso. Det är även olagligt att låtsas som att en av ens föräldrar är rika.

Minnesota
I Minnesota har man sedan länge ett lagstadgat förbud mot att framföra röda bilar i trafiken på söndagar. Oralsex är också olagligt här.

Florida
I Florida får man under inga som helst omständigheter sjunga offentligt om man är klädd i någon form av baddräkt. Även i här är oralsex olagligt. Skulle du “parkera” en elefant vid en parkeringsautomat så måste full avgift betalas.

Chicago
President Barack Obamas hemstad Chicago har ganska stränga bestämmelser vad gäller vården av våra fyrfota vänner. Här är det till exempel förbjudet att ge sin hund whisky. Enligt de lokala bestämmelserna i grannstaden Evanston är det förbjudet att idka bowling

Medhjälp till brott
Förutom dessa i våra ögon ganska konstiga och säregna lagar och paragrafer ser man i USA till exempel mycket strängare på det som med juridisk terminologi kallas för ”medhjälp till brott” än vad vi gör i Sverige. För att ta ett exempel: Om du vid ett bankrån kör den bil som används för att fly med så straffas du hårdare för detta ”fellony crime” än vad personen som utförde själva rånet gör, även om det är ett väpnat rån.

Listan kan göras lång

Listan med konstiga lagar i USA kan göras betydligt längre, för den som vill ha fortsatt läsning rekommenderar vi att ni besöker dumblaws.com, där finner ni en stor mängd konstiga lagar från USA och varje enskild delstat.

Konstiga lagar i trafiken

Många svenskar hyr bil och upplever att vissa saker är lite konstiga, det konstigaste är att man får svänga höger när det är rött ljus. Att komma till en korsning med rött ljus och ändå köra är ofta någon som känns väldigt konstigt och svårt i början. För mer information och tips hyrbil i USA.