Seattle

I delstaten Washington största stad Seattle vibrerar storstadspulsen. Här finns allt från fantastisk shopping till mat i världsklass, med makalösa landskap bara runt hörnet.

Att göra i Seattle

Seattle är staden fylld av saker och platser att upptäcka och uppleva. Allt från museum till parker finns nära till hands i staden. Är man sugen på en generell guidad tur i staden för att få en bättre överblick över stadskärnan kan du läsa mer om det här:

Space Needle
Seattles absolut mest berömda landmärke är det 184 meter höga observationstornet Space Needle. Från toppen av Space Needle får man en makalös utsikt över staden, och det går vid klara dagar även att se mycket av det bergiga närområdet som omgärdar Seattle. Till toppen tar man sig med hiss som tar 41 sekunder på en vindstilla dag. Det finns även en restaurang med cafédel uppe vid observationsdäcket. Mer info går att läsa här.

Space Needle är Seattles mest kända landmärke
EMP museum har många intressanta utställningar

Seattle Great Wheel
Vid Seattles hamn finns ett annat fantastiskt sätt att se staden från ovan, nämligen Seattle Great Wheel, som är det största pariserhjulet på USA:s västkust. Hjulet mäter 53 meter i diameter, och tar 12 minuter att åka. Seattle Great Wheel är öppen under hela året, och gondolerna som man sitter i har både tak och väggar. Varje gondol tar åtta personer. Mer om Seattle Great Wheel finns att läsa här.

Chihuly Garden and Glass
I närheten av både Space Needle och Seattle Great Wheel finns den fantastiska utställningshallen Chihuly Garden and Glass. Här har glaskonstnären Dale Chihuly skapat makalösa skulpturer som fyller rummen i den häftiga byggnaden. I vissa delar har Chiulys verk placerats i trädgårdslandskap, vilket ger en helt ny och unik dimension till hans glaskonst. I den stora glashallen går att se en av de största glasskulpturerna som han någonsin skapat, upphängd i taket. För att boka biljetter och läsa mer om utställningen, följ länken nedan:

EMP museum
Ett av de mer annorlunda museerna i Seattle är EMP museum. EMP står för Experience Music Project, och museet var från början mest fokuserad på musik, men har under de senaste tio åren blivit ett museum för populärkultur. Här finns utställningar om allt från fantasy och science fiction, som Narnia och Star Wars, till banbrytande musiker som Jimi Hendrix. EMP museum ligger i en otroligt häftig byggnad i centrala Seattle, och har alltid flertalet utställningar på gång samtidigt. Läs mer på EMP museums hemsida.

Green Lake Park
Om man vill komma bort från storstadslivet en stund är ett besök i fantastiska Green Lake Park ett måste. Parken ligger runt sjön Green Lake, och har mycket vackra miljöer. I parken finns bland annat möjligheter till bad och andra aktiviteter för hela familjen. För ett par år sedan rustade man även upp gång- och cykelvägen som går runt hela sjön, och det är därför mycket skönt att ta en promenad i parken.

Shopping i Seattle

I Seattle finns mycket för den shoppingsugna. De flesta butiker finns i Seattles södra del, och där finns även ett par stora shoppingcentrum: Pacific Place och Westlake Center. I Seattle finns de flesta butiker som går att finna i andra amerikanska städer, men givetvis även del unika. Seattle har under de senaste åren fått många trevliga garnbutiker, och även många antikaffärer finns att besöka i staden.

Utanför Seattle finns en del stora outlets för märkeskläder. Det tar cirka tre-kvart att ta sig till dessa outlets, och det finns gratisbussar från centrala Seattle dit om man inte hyr bil och kan själv köra dit.

Hotell i Seattle

Det finns mycket många hotell att välja mellan i Seattle, allt från fem-stjärniga lyxhotell till hostels. Enklast är det att bo i närheten av centrala Seattle, då man lätt kan ta sig till och från de stora sevärdheterna utan problem. Vid Seattles hamn ligger flera lyxigare hotell, med mycket fin utsikt och bra läge.

Ta sig runt i Seattle

Det finns ett utbrett när av olika typer av kommunaltrafik i Seattle. Bland annat går det bussar till stadens alla hörn, och det finns även tåg i form av Link Light Rail som går till platser lite utanför Seattle. Även Seattles berömda Center Monorail, som är en upphöjd tågräls som går genom staden, gör det enkelt att ta sig från centrala Seattle till Seattle West.

Vill ni ta er lite längre iväg till outlets och andra utflykter är hyrbil ett bra alternativ. Läs mer här för specifika tips om att hyra bil i Seattle.

Pike Place Market har otroligt mycket i matväg
Utsikt över Seattle

Att äta i Seattle

Seattle har en rik matkultur, och det finns många platser att upptäcka den på. Pike Place Market är en av de mest kända platserna när det gäller mat i Seattle. Här samsas hundratals råvaruproducenter och restauranger i en gigantisk marknadshall med flera våningar. I Pike Place Market finns även världens första Starbucks, som är värt ett besök. Det rekommenderas en guidad tur genom Pike Place Market för att få en komplett upplevelse, vilket går att läsa mer om här:

Åk på kryssning från Seattle

Från Seattles hamn kan du åka på en en fantastiskt vacker kryssning längs kusten till Alaska och Kanada. Kryssningen tar ofta en vecka och går enkelt att kombinera med en större resa. Rederier som utgår från Seattle kör olika rutter vid härliga platser som Juneau, Skagway, Ketchikan och Vicoria, British Columbia innan de vänder tillbaka till Seattle. På en kryssning kan du uppleva gnistrande glaciärer, mäktiga fjordlandskap och gå på valsafari. Det finns inget bättre sätt att se den storslagna, vilda naturen i de norra staterna!