Washington

Washington – The Evergreen State

Högst uppe i USA:s nordvästra hörn ligger delstaten Washington, som är till ytan den artonde största staten i landet. Washington har fått sitt namn efter USA:s första president George Washington, och inkorporerades i de förenta staterna i slutet av 1800-talet.

Washington är känt för sin fantastiska natur. I staten finns bland annat fjordar, berg, djupa skogar och fler glaciärer än i alla övriga stater tillsammans. I Washington spelar skogsnäringen en stor roll, men här odlas även flest äpplen i hela USA och även många andra frukter och bär produceras i stora mängder i staten.

Washingtons huvudstad heter Olympia, medan den största staden är Seattle. Seattle är den snabbast växande staden i hela USA och här har många stora, internationella företag sina baser. Där finns även områdets största flygplats Seattle-Tacoma.

Att göra i Washington

Fantastisk natur, historiska byggnader och moderna storstäder är alla del av Washingtons intressanta landskap. Här finns mycket att se och uppleva för hela familjen, oavsett om man är ute efter friluftsliv och svindlande vyer eller storstadspuls och shopping.

San Juan-öarna är en fantastisk skärgård precis utanför Washingtons kust. Ett antal av öarna har färjelinjer för turister, och på öarna finns även möjligheter att åka på havssafari. Vid San Juan-öarna finns ett intressant och utbrett djurliv, och det går bland annat att se späckhuggare i sitt naturliga habitat vid öarna.

Känt för sin stora fruktproduktion har Washington många odlingar som är öppna för allmänheten. Dessa har ofta många trevliga aktiviteter och historiska sevärdheter. I området kring den mysiga staden Snohomish, som är känd för sina många antikaffärer och historiska byggnader, finns det många odlingar och bondgårdar som går att besöka.

I temaparken The Farm at Swan’s Trail finns oerhört mycket att göra och uppleva för hela familjen. Här finns bland annat djur, höloft som går att hoppa i och möjlighet att plocka sina egna äpplen. I parken går det även att ta sig igenom en enorm labyrint skapad i ett majsfält, som är uppbyggd som staten Washington med både vägar och städer.

Vill man få en bättre insikt i Washingtons historia och roll i det amerikanska inbördeskriget är ett besök på Fort Walla Wallas museum ett måste. Här går det att se många fina utställningar om livet i Washington för de första kolonisatörerna. Museet har även en liten by med byggnader från slutet av 1800-talet, där det går att uppleva hur det vardagliga livet tedde sig för människorna i Walla Walla.

Hyra bil i Washington

Det enklaste sättet att ta sig runt på i Washington är med bil. Hyrbilar går att får ta på i samtliga stora städer i delstaten samt på flygplatserna. Med hyrbil blir det lättare att ta sig runt till olika delar i Washington som annars hade varit mycket svåråtkomliga.

Det finns ett par avgiftsbelagda vägar i Washington. Betalningen sker genom elektroniska pass, och många av hyrbilsbolagen har dessa redan installerade i sina hyrbilar. Hör med ditt hyrbilsbolag vad som gäller för just dig.

Städer att besöka

Seattle
Seattle är Washingtons största stad, och den bästa staden att åka till i området om man vill uppleva storstadspulsen. Stadens läge vid havet gör det även till en naturskön stad, och det finns många fina parker att besöka. Bland annat är Myrtle Edwards Park precis vid kustlinjen en fantastisk plats, och Golden Gardens Park har många vackra vyer och platser. Det mest kända landmärket i Seattle är Space Needle, som är ett observationsdäck med otrolig utsikt. I Seattle kan man även besöka världens första Starbucks och spännande EMP museum med sina fascinerande utställningar om olika populärkulturella fenomen.

Olympia
Är man intresserad av konst och kultur är ett besök i Washingtons huvudstad Olympia ett måste. Staden är vida berömd för sina många konstgallerier och museer. Offentlig konst finns i nästan varje gathörn och det är mycket populärt att ställa ut verk på lokala cafeér och i mindre lokaler. Även i stadens parker är den kulturella andan närvarande. I Olympias kanske mest historiska park Percival Landing Park finns förutom många vackra vyer och en småbåtshamn även många kända statyer och skulpturer.

Spokane
Spokane är Washingtons näst-största stad med sina 200 000 invånare. Staden befolkades för cirka 8000 år sedan, och har därför mycket historiskt värde. I Spokane går det att besöka många trevliga museer, fokuserade på bland annat konst och teknik. Det finns även en hel del historiskt intressanta byggnader att besöka, till exempel i stadsdelarna Riverside och Hillyard.

Åk på kryssning från Seattle till Alaska

Från Seattles hamn kan du åka på en fantastiskt vacker kryssning längs kusten till Alaska och Kanada. Kryssningen tar ofta en vecka och går enkelt att kombinera med en större resa. Rederier som utgår från Seattle kör olika rutter vid härliga platser som Juneau, Skagway, Ketchikan och Vicoria, British Columbia innan de vänder tillbaka till Seattle.

På en kryssning kan du uppleva gnistrande glaciärer, mäktiga fjordlandskap och gå på valsafari. Det finns inget bättre sätt att se den storslagna, vilda naturen i de norra staterna!

Nationalparker och stränder

Med sin fantastiskt dramatiska natur har Washington ett stort antal nationalparker att besöka. Staten har även långsträckta strandremsor med badmöjligheter.

Parker i Washington
En av de mest natursköna nationalparkerna i Washington är Okanogan-Wenatchee National Forest, som med sin blandning av uråldrig skog, majestätiska berg och klara sjöar bjuder på en fantastisk upplevelse. Från utsiktsplatsen Goat Peak får man en makalös vy över det bergiga området.

Mount Baker-Snoqualmie National Forest är med sina många glaciärer och snötäckta områden ett mycket populärt utflyktsmål. I området går det både att vandra och bestiga de många höga bergen, och det finns även goda möjligheter till många andra friluftsaktiviteter.

En bit utanför Olympia ligger en av Washingtons mest populära nationalparker Olympic National Park. Parken är unik med sina mix av regnskog, stränder, valiga skogar och alpina berg. Här finns otroligt mycket att se och göra, och varje del av parken bjuder på unika och intressanta upplevelser.

Stränder i Washington
Med sin otroligt fina kustremsa finns det många vackra stränder i Washington. I närheten av Seattle ligger den populära Alki Beach, som har fantastisk sand och en gångpromenad med restauranger och butiker. På San Juan-öarna finns också många otroligt fina stränder som omringar öarna. Bland annat kan man besöka South Beach, som har utnämnts till en av de bästa stränderna i hela USA.

I Olympic National Park finns ett antal stränder att välja på. Här är dock stränderna lite kargare och tuffare än Alki Beach och de på San Juan-öarna. Några av de finaste stränderna i parken är Rialto Beach, Second Beach och Thrid Beach.