Att resa med flyg i USA

När du väl har korsat Atlanten och landat i USA är det dags att ta itu med kriget mot den jobbiga jet lagen. Bästa sättet att göra det är att ställa in sig på att dygnet vid ankomsten till USA är sex timmar längre än normalt om du befinner dig på östkusten. På västkusten är tidsskillnaden nio timmar och på Hawaii hela tolv timmar. När du väl har gjort processen kort med tidsomställningen kan du börja njuta av din resa i USA.

Om du ska färdas långa sträckor kan det vara bra att använda sig av inrikesflyget. På detta sätt färdas du snabbt och enkelt samt inte minst bekvämt. Inrikesflyget i USA fungerar mycket bra och täcker hela det stora landet i väster. Det kostar inte överdrivet mycket heller, så med lite framförhållning och god planering kan din resa bli ganska billig.

Stort utbud av olika flygbolag

Utbudet av olika flygbolag i USA är stort. De tre största är American Airlines, United Continental och Delta. För komplett lista av samtliga inrikes flyg kan ni se Wikipedias lista på inrikesflyg i USA.

American Airline flygplan i USA

Vad som blir billigast varierar till viss del beroende på vart du vill åka och hur många sträckor du har tänkt flyga. Oftast kan det löna sig ganska rejält att boka resan med alla flighter hemifrån, samtidigt som du beställer resan mellan Sverige och USA. Ett bra budgetalternativ kan vara att spara in på en inrikessträcka genom att flyga till en stad, exempelvis New York, och tillbaka hem från en annan, till exempel Los Angeles.

På flygbolagens egna webbsidor kan man som resenär ofta hitta riktigt bra specialerbjudanden, ibland till verkliga vrakpriser. Tänk också på att det ofta kan vara billigare att ta ett nattflyg än att flyga på dagen. Ett smart tips är alltså att ta sig tid för planering innan det är dags att kliva ombord på planet. Detta kan man nämligen tjäna tusenlappar på.

Ett alternativ för resenären med mindre plånbok är att titta lite extra på det här med flygpass. Med flygpasset på fickan kan du flyga ett visst antal sträckor med ett visst flygbolag. Men var säker på att du kollar upp flygpasset ordentligt innan du slår till. Flygpasset är nämligen inte alltid billigare och heller inte det mest flexibla sättet att flyga. Du måste kontrollera att flygbolaget ifråga trafikerar de städer du vill resa till, du måste köpa passet hemifrån – innan avresan – och du måste dessutom bestämma vilken rutt som du vill flyga.

Om du är motståndare till tanken på att bestämma hela resplanen i förväg är det bästa alternativet att köpa inrikesbiljetter på plats. Men då måste du vara beredd på att vissa flighter som du har siktat in dig på kan vara fullbokade.

Tänk också på att incheckningen och säkerhetskontrollerna tar betydligt längre tid numera. Bland annat har man infört kroppsscanning av alla passagerare vid amerikanska flygplatser. Anledningen till detta är det ständiga terrorhotet mot flygtrafiken i USA. Inte minst incidenten på juldagen 2009, när en passagerare försökte spränga ett passagerarflygplan i samband med inflygningen till Detroits internationella flygplats, har gjort att säkerheten har skärpts betydligt vid alla flygplatser i Amerika.