Greyhound buss i USA

Greyhound Lines är det smått legendariska bussbolaget som bedriver långdistanstrafik i både USA och hos grannen i norr, Canada. Bolagets bussar har fungerat som filmrekvisita i ett oändligt antal Hollywoodproduktioner vilket har gjort bussarna världsberömda.

Express bussar

Greyhound har ett stort antal sträckor där som körs med Greyhound Express. Bussen har få stop och tar dig mellan större städer. Bussarna är moderna och erbjuder Wifi. Kartan nedan visar nätverket av expressbussar som Greyhound kör, det finns alltså många fler vanliga sträckor som inte är med på denna karta.

USA-karta med höghastighetståg

En svensk grundade Greyhound

1905 utvandrade den blott 18-årige dalmasen Martis Jerk (1887-1954) till USA och bosatte sig i den lilla staden Hibbing i ”svenskstaten” Minnesota. Direkt vid ankomsten till sitt nya hemland bytte han namn och började istället att kalla sig för Eric Wickman. Första arbetsplatsen för den nyanlände tonåringen blev i den lokala gruvan där Eric kämpade på under ett antal år. Efter att ha skrapat ihop tillräckligt med pengar kunde han kosta på sig den oerhörda lyxen att köpa en egen bil, en sjusitsig Hupmobile. Det var denna bil som blev embryot till det som långt senare skulle komma att bli Greyhound Lines.

Eric var begåvad med ett medfött affärssnille och han kom på den geniala idén att mot ersättning skjutsa sina jobbarkompisar från gruvan till Hibbing. Svarttrafik, skulle vi nog kunna kalla det idag men på den tiden i USA var det fullt tillåtet.

1914 var det dags att köra igång med busstrafiken på allvar i och med att Eric Wickman öppnade sin allra första busslinje mellan de två småstäderna Hibbing och Alice i Minnesota. Greyhound Lines hade därmed sett dagens ljus.

Utvecklingen gick därefter ganska snabbt och den ena busslinjen efter den andra startade. I en artikel i den amerikanska tidskriften Time 1930 presenterades Eric Wickman som ”USA:s busskung”. Inte dåligt för en svensk utvandrare som hela livet talade engelska med stark svensk brytning.

Idag framstår den vidsträckta busstrafik som Greyhound Lines utför dagligen som ett synnerligen väloljat och ekonomiskt försvarbart alternativ till såväl flyg som tåg och det dyra alternativet att ta sig fram med egen bil. Man trafikerar inte mindre än 3700 städer och samhällen över hela USA och ytterligare 1300 destinationer i Canada. Bussarna rullar i princip dygnet runt sju dagar i veckan, vilket gör att tillgängligheten är närmast oslagbar. Man kommer dit man ska med Greyhound Lines bussar, helt enkelt.

Priser

Prismässigt ligger bolaget väldigt bra till med generösa rabatter för barn, studenter, pensionärer och militär personal. Även backpackers på resa genom USA kan dra nytta av företagets rabattsystem. Detta mycket flexibla biljettsystem har gjort att många resenärer prioriterar Greyhound Lines när man ska färdas någonstans på den nordamerikanska kontinenten.

En trevlig sak är också att företaget driver sin egen snabbmatskedja som finns dygnetrunt-öppen vid alla hållplatser. Det gör att man enkelt kan förse sig med något att äta så fort man blir hungrig under resans gång.