Virginia

Virginia – the Old Dominion

Virginia ligger på USA:s östkust och är en av de äldsta staterna i landet. Det finns därför många historiskt intressanta platser och sevärdheter i delstaten, som är tolfte största i USA när det kommer till befolkning. Virginia tillhörde länge den engelska kronan, och var under en mycket lång tid ett av de viktigaste politiska platserna i USA. Det är på grund av tillhörigheten till England som staten har fått smeknamnet “Old Dominion”.

I Virginia finns mycket vacker natur i form av berg och skogar, och den lilla kustremsan bjuder på många sköna vyer och stränder.

Virginias huvudstad heter Richmond, medan den största staden är Virginia Beach. På gränsen till Virginia ligger även USA:s huvudstad Washington D.C., som inte formellt tillhör någon stat. I närheten av Washington D.C. ligger den stora internationella flygplatsen Dulles flygplats, och där landar många internationella flyg. Richmond internationella flygplats är den största i centrala Virginia, och vid Virginia Beach finns Norfolk flygplats.

Att göra i Virginia

Med sin rika historia som USA:s första stat har Virginia mycket att se och upptäcka. Det finns bland annat flera berömda slagfält i delstaten, och även många museer och historiska städer. En av de mest berömda städerna är Williamsburg, som är ett slags interaktivt friluftsmuseum, där man kan besöka staden som den såg ut under 1700-talet.

Här arrangeras många trevliga turer med personer klädda i tidsenliga kläder, och det går även att besöka hem som de såg ut under amerikanska revolutionens tid. I Williamsburg finns även nöjesfältet Busch Gardens, med många roliga och häftiga åkattraktioner. Det finns helt enkelt mycket och se att göra i Williamsburg för hela familjen. För mer info och biljetter, följ länken nedan:

Virginia är hem till många fina vinodlingar, bryggerier och destillierier, och de är ofta öppna för besök från allmänheten. Det finns många rutter med tema vinodlingar, där man tas med på en resa mellan många fina vinerier. Dessa rutter lämpar sig bäst med hyrbil, vilket går att läsa mer om nedan. Några av de mest populära vinodlingarna i Virginia är Oasis Winery, Prince Michel och Barboursville Wineyards. För mer information om de många vinodlingarna, bryggerierna och destillerierna i Virginia, se delstatens officella hemsida här.

Den mest berömda av de många amerikanska presidenter som levt och verkat i Virginia är George Washington. Än idag går det att besöka det ställe där han bodde i Mount Vernon. Washingtons ställe i Mount Vernon består av ett majestätiskt hus som verkade som plantage under sin storhetstid. Till huset hör en stor bit land med ett par mycket vackra trädgårdar och en bondgård med flera unika djurarter. I huset i Mount Vernon ligger även Washington och hans fru begravda, och det går att besöka deras mausoleum.

Att hyra bil i Virginia

Genom att hyra bil i Virginia öppnar sig många dörrar när det gäller trevliga dagsutflykter i delstaten. Det är smidigt att hyra bil i Virginia, och alla större städer har möjligheter till både hyrning och upphämtning av bilar. Även på delstatens flygplatser går det bra att hyra och hämta upp hyrbilar. Det rekommenderas att boka bilen online i förväg, för att garantera att den finns på plats. Läs om tips och råd för att hyra bil i USA här.

I Virginia finns det flera trevliga rutter speciellt utformade för bilturer. De rutter som är mest kända för sina makalösa vyer är Skyline Drive som går genom Shenandoah National Park. Här finns många ställen att stanna till på, varav flera historiskt intressanta platser. Även Blur Ridge Parkway tar en genom makalös natur, och passerar bland annat Appalachian Mountains och några av de äldsta bosättningarna i området.

Städer att besöka

Richmond
Richmond är den fjärde största staden i Virginia, men även delstatens huvudstad. I Richmond finns det mycket att se och göra för hela familjen. Här ligger bland annat fler intressanta museer, där Science Museum of Virginia och Edgar Allen Poe Museum är bland de mest kända. Staden har flertalet trevliga parker, och Lewis Glinter Botanical Garden har många delar designade för hela familjen. Richmond är berömt för sina konstnärer och på många platser i staden finns vackra väggmålningar som uppkommit som ett del i ett konstnärsprojekt startat av staden.

Virginia Beach
På Virginias kustremsa ligger den snabbt växande staden Virginia Beach. Staden har många fantastiska stränder och är ett riktigt semesterparadis under somrarna. Förutom sol och bad finns det även stora möjligheter till många utomhusaktiviteter, som till exempel surfning. Virginia Beach är ett måste för den naturintresserade med sina milslånga sandstränder och över 200 offentliga parker.

Washington D.C.
Washington D.C. tillhör officiellt ingen amerikansk stat, men staden ligger precis mellan Virginia och Maryland vilket gör det till ett perfekt utflyktsmål om man är på besök i någon av delstaterna. Washington D.C. är en spännande stad med mycket sevärdheter. Vart man än går i staden finns det något att se: Lincoln Memorial, United States Capitol, Smithsonian Institution och självklart Vita huset finns alla på gångavstånd och är några av USA:s främsta landmärken.

Nationalparker

Parker i Virginia
Det finns många trevliga och natursköna nationalparker i Virginia. Med de stora bergsmassiven Blue Ridge Mountains och Appalachian Mountains som täcker mycket av delstatens södra delar har många vackra parkområden kunnat skapas.

Bland annat är Appalachian National Scenery Trail ett av de mest populära vandringslederna. Här finns uråldriga skogar och hisnande vyer, och vandringslederna är i mycket bra skick. På leden finns även en del historiska sevärdheter och ställen att stanna till på.

Cumberland Gap markerar en mycket viktig historisk plats där de amerikanska urinvånarna, de första kolonisatörerna och nybyggarna tog sig från Virginia till kontinentens inre delar. Genom the Cumberland Gap kommer man till Kentucky, och här vandrade även förr i tiden bufflar fram och tillbaka. I området finns även fantastiska grottor, stora som katedraler.

Stränder i Virginia
Virginia har en fantastsk kustremsa när det kommer till stränder. Förutom Virginia Beach, som går att läsa mer om ovan, finns det flera fantastiska sandstränder i delstaten.

En av de mest kända och trevliga kuststäderna med vackra stränder är Chincoteague, som ligger på en ö strax utanför Virginias kust. Varje del av ön kantas av makalösa sandstränder, och det finns även möjligheter till vindsurfning och andra aktiviteter. Även Sandbridge med sin Sandbridge Beach är vida känt för att vara ett sommarparadis, och totalt är stranden sju kilometer lång.