Texas

Texas – The Lone Star State

Texas är den näst största staten i USA, både när det gäller yta och befolkningsmängd. Delstaten har en mycket rik historia, och har fått smeknamnet The Lone Star i minne av att den en gång i tiden var en självständig republik. Det finns därför många historiskt intressanta platser att besöka i Texas, men delstaten är även känt för sin fantastiska natur.

Tack vare sin stora yta spänner Texas över flera olika typer av miljöer och klimat på den amerikanska kontinenten. Det finns till exempel stora karga öknar i statens västra delar, medan de östra delarna har frodiga landskap och träsk. Texas kustremsa har många härliga sandstränder som lämpar sig utmärkt för både sol och bad.

Texas huvudstad heter Austin, men den största staden är Houston. Delstates största flygplats ligger i Dallas, och här landar många internationella flyg. Flygplatsen är den tredje största i hela världen.

Att göra i Texas

På grund av sin storlek finns det otroligt mycket att se och göra i Texas. Allt från historiska sevärdheter till makalös natur finns i delstaten.

Är man sugen på att se en av Texas mest berömda historiska platser är en tur till Alamo ett måste. Alamo ligger precis utanför San Antonio, och där går det att besöka de gamla originalbyggnaderna och ett fint museum. Alamo uppfördes av spanska missionärer på 1700-talet och är en kyrka och en fästning i ett. Här stod många slag under Texas kamp för självständighet, och det finns mycket att upptäcka på den spännande platsen. I museet finns många artefakter och utställningar om Texas självständighet. Läs mer om Alamo och aktuella utställningar på den officiella hemsidan. För att boka biljetter till en tur i området som även tar en till många andra intressanta historiska platser, följ länken nedan:

Texas är känt för sina många rancher, och det finns många öppna för allmänheten där man bland annat kan rida och se på shower av olika slag. Runt om i Texas finns även många historiska rancher med utställningar och uppvisningar hur det var förr i tiden. Collin County Farm Museum är en av dessa rancher som idag har många trevliga aktiviteter för besökare. På gården finns bland annat ett utomhusmuseum där det går att upptäcka ranchkulturens historia. Till exempel går det att se gamla traktorer och andra redskap, och även besöka en gammal smedja. På gården anordnas även många aktiviteter under året. Läs mer på den officiella hemsida här

Det går även att besöka Coryell Museum and Historical Center i Gatesville, som har den största samlingen av sporrar i hela världen. Där finns även många spännande utställningar om livet i den gamla staden, och även den äldsta byggnaden i hela området: en trästuga som agerade fängelse förr i tiden. Läs mer på museets officiella hemsida nedan:

Vill man istället uppleva häftig natur är ett besök i Natural Bridge Caverns i San Antonio ett perfekt utflyktsmål. Natural Bridge Caverns är fantastiska grottformationer hela 55 meter under jorden. Det finns inga grottor i Texas som är så stora och samtidigt öppna för allmänheten. För att få ut så mycket av besöket i Natural Bridge Caverns som möjligt rekommenderas en guidad tur genom de makalösa grottorna. Mer om detta och biljettbokning hittar ni via länken nedan:

Hyra bil i Texas

Det bästa sättet att ta sig runt i stora Texas är med hyrbil. Med bil i är det lätt att åka runt och upptäcka spännande saker, både i städerna och på landsbygden. Hyrbil gör även att det går att ta sig till ställen som annars hade varit oåtkomliga.

I Texas går det att hyra bil i de flesta städer, och även på flygplatserna. Observera att det finns flera avgiftsbelagda vägar i Texas, och att dessa kontrolleras genom elektroniska pass. Dessa pass är oftast redan installerade i hyrbilsbolagens bilar. Hör med ditt hyrbilsbolag för exakta detaljer.

Det finns flera fantastiska vägar att köra om man vill uppleva Texas landskap till fullo. Bland annat är Canyon Sweep vid Armadillo en fantastisk rutt som tar en genom både berg och dalar och otroliga kanjoner. Davis Mountains Loop bjuder både på makalösa landskap och historiska stopp på vägen, och Ross Maxwell Scenic Drive precis vid den mexikanska gränsen har unika bergsformationer som måste ses på nära håll.

Åk på kryssning från Texas

Få ut det bästa av din USA-resa och åk på kryssning från Texas! Från Port of Galveston kan du smidigt åka på kryssningar till västra Karibien, Mexiko, Jamaica och Bahamas med populära rederier. Upplev tropiska paradisstränder med kristallklart vatten, god mat och minnesvärda kulturupplevelser i den karibiska övärlden innan fartyget vänder tillbaka till Texas. Kryssningarna kan ta några dagar till en vecka, så det är enkelt att kombinera en avkopplande kryssning med en längre roadtrip i USA.

Städer att besöka

Houston
Houston ligger i södra Texas, och är den största staden i delstaten. Här finns fantastisk storstadspuls, och här finns mycket shopping och moderna byggnader, men även andra intressanta sevärdheter. Bland annat går det här att besöka NASA’s Space Center, där man kan få se riktiga rymdfarkoster och träffa astronauter. På centret finns många spännande utställningar, varav många har interaktiva element. NASA’s Space Center är ett perfekt utflyktsmål för hela familjen, och en upplevelse som man sent kommer att glömma. För mer information och biljetter, följ länken nedan:

I Houston finns även mycket historia att upptäcka. I Downtown Houston finns till exempel ett tunnelsystem från 1930-talet som sträcker sig över ett mycket stort område. Det finns både butiker och restauranger i tunnelsystemet. Vill man istället uppleva Houston från skyarna är en tur upp till Chase Towers utsiktplats ett måste. Det är den högsta punkten i hela Texas, och man bjuds här på en fantastisk utsikt. Det finns mycket bra guidade turer till både tunnelsystemet och Chase Tower, vilket går att läsa mer om genom länken nedan:

Austin
Austin är Texas huvudstad och är den politiska och ekonomiska centrumet i Texas, men är även en stad med många kulturella aktiviteter och historiska platser. Flera stora och kända konstmuseum ligger i staden, och det finns även ett stort antal historiska museum i Austin. Bland annat finns där Texas Memorial Museum och Blanton Museum of Art.

I Austin finns även The Texas State Capitol, som är ett landmärke för staden, och till och med högre än State Capitol i Washington D.C. Texas State Capitol är en av de mest populära sevärdheterna i Austin, och har mycket vackra omgivningar. Även Bat Bridge är ett känt landmärke i Austin. Bron är hem till Nordamerikas största koloni av fladdermöss som lever i storstäder, och vid solnedgång går det att se den massiva flocken flyga iväg på nattliga äventyr. Det finns flera guidade turer vid Bat Bridge där man kan uppleva den mäktiga flocken. Läs mer om dessa och boka biljetter via länkarna nedan:

Dallas
Dallas och dess närområden utgör den största storstadsområdet i Texas. Det finns därför väldigt mycket att se och göra i staden. Förutom shopping och storstadsliv finns det mycket historiskt intressanta sevärdheter i staden. Bland annat går det att besöka Sixth Floor Museum at Dealey Plaza, som är ett museum tillägnat president John F Kennedy. Museet ligger i byggnaden där John F Kennedy’s mördare sköt honom från, och man kan besöka den exakta platsen där skottet sköts.

I Dallas ligger även akvariet Sea Life, som är känt för sina många fantastiska havsdjur. Här finns bland annat en makalös akvarietunnel med hajar, och många spännande interaktiva delar för hela familjen. För info och biljetter, klicka på länken nedan:

Nationalparker och stränder

I Texas finns mycket varierade och spännande landskap. Från västerns karga natur till den södra kustremsans fantastiska stränder; Texas har något för alla!

Parker i Texas
En av de vackraste nationalparkerna i Texas är Big Bend National Park. I området finns berg, dalar och floder, och de många kontrasterna ger en fantastisk upplevelse av området. I Big Bend National Park finns flera rekreationsmöjligheter, med lekplatser och andra ställen att stanna till på. Det finns många trevliga vandringsleder med makalösa vyer i nationalparken. Läs mer om Big Bend National Park på officiella hemsidan här.

I Angelina National Forest finns många underbara områden. Skogen ligger i de östra delarna och har ett mycket rikt djurliv. Här finns förutom fina vandringsleder även möjlighet att campa, fiska och bada. Det finns utmärkta platser där dessa aktiviteter är tillåtna.

Lake Meredith är en så kallad National Recreation Are och har flera områden där det är tillåtet att campa och det finns även möjlighet att genomföra många olika båtaktiviteter, som till exempel vattenskidåkning och wakeboarding. Även i Amistad National Recreation Area i Big Bend finns många möjligheter till vattenrelaterade aktiviteter.

Stränder i Texas
Texas har en mycket fin kustremsa med många möjligheter till sol och bad när vädret tillåter. En av de allra bästa stränderna i Texas finns i Galveston, som ligger på en liten ö precis utanför kusten. Här finns kilometerlånga sandstränder och fantastiska badvatten. I Galveston finns även många spännande sevärdheter, som till exempel den botaniska trädgården som är inhyst i en glaspyramid.

En annan ö som är en av Texas mest populära turistorter är Padre Island. På öns södra del ligger de bästa sandstränderna, och både sanden och vattnet är i högsta klass för sol och bad. Ön har subtropiskt klimat och är mycket populärt på vintern. Här finns också många trevliga semesteranläggningar, butiker och restauranger.

Corpus Christi är en stad på Texas fastland som ligger mycket nära Padre Island. Även här finns otroligt fina sandstränder, och även möjlighet till fiske och fågelskådning. I Corpus Christi finns även ett häftigt museum i form av det pensionerade militärfartyget USS Lexington som ligger förankrad vid stranden.