Pennsylvania

Pennsylvania – The Keystone State

Till ytan är Pennsylvania i nordöstra USA en av de mindre staterna, men sett till befolkning en av de allra största. Pennsylvania är känd för sin rika historia och är en av de tretton grundstaterna i landet.

Därför finns det väldigt mycket att se och göra i Pennsylvania, och många spännande och trevliga städer går att besöka. Pennsylvania har även en fantastisk kustlinje längs med Lake Erie. Största staden är Philadephia och huvudstad är Harrisburg.

Att göra i Pennsylvania

Från vackra landskap och vita stränder till militärhistoria och intressant arkitektur. I Pennsylvania finns ett stort utbud av aktiviteter och utflyktsmål för hela familjen.

Gettysburg slagfält
Ett av de största och viktigaste slagen i det amerikanska inbördeskriget stod i Gettysburg, Pennsylvania, och idag är platsen en militärhistorisk park med många intressanta inslag.

Bland annat går det i parken att besöka flera fina momunment och det finns ett museum och besökscenter på området. Det går även att se närmare 150 historiska byggnader på slagfältet, och under vissa tider på året så återskapas delar av slaget av skådespelare i tidstypiska dräkter. Läs mer på parkens officiella hemsida på www.nps.com.

Philadelphia
Philadelphia är Pennsylvanias största stad, och här finns mycket att upptäcka och många sevärdheter att se. Det är både en av de äldsta och en av de viktigaste städerna i landet, då det var här som USA:s grundare skrev under självständighetsförklaringen i Independence Hall, som går att besöka än idag. Vid Independence Hall finns även Liberty Bell, och de båda utgör två av stadens allra främsta sevärdheter. Läs mer om guidade turer i det historiska området och boka biljetter via länken nedan:

I Philadelphia finns även flera intressanta museum, och många fina parker att strosa i.

Hersheypark
Är man sugen på skoj och äventyr för hela familjen är ett besök på nöjesfältet Hersheypark ett absolut måste. Hersheypark ligger i Derry Township och har utsetts till en av de bästa nöjesfälten i USA. Hersheypark ägs av den berömda chokladproducenten Hershey’s.

Hersheypark har flera bergochdalbanor och andra roliga karuseller för alla åldrar, och även ett poolområde och ett zoo. Precis bredvid ligger även Hershey’ Chocolate World, där man kan besöka en chokladfabrik. Läs mer på Hersheyparks officiella hemsida här.

Hyra bil i Pennsylvania

Det finns goda möjligheter att hyra bil i Pennsylvania, och det är även ett av de bästa färdmedlen om man vill upptäcka delstaten till fullo. Med hyrbil går det lätt att ta sig runt till delstatens olika delar och mindre städer som annars kan vara svåra att ta sig till.

I alla större städer finns möjlighet att både hyra och hämta upp hyrbilar, men det bästa är att boka bilen hemma innan avresa.

Mer om att hyra bil i USA går att läsa om här:

Nationalparker och stränder

Det finns ett stort antal nationalhistoriska parker i Pennsylvania, kopplade till det amerikanska inbördeskriget och grundadet av USA. Men det finns även vackra landskap vid floden Delaware, bland annat parken Delaware & Lehigh där det finns många fina vandringsleder vid floden och även möjlighet till både cykling och fiske.

Även i Chesapeake Bay, som gränsar till flera andra stater, finns otroligt vackra vyer att beskåda, och flera mil härliga vägar och leder att köra eller vandra på. En av de mest natursköna områdena i Pennsylvania är Appalachian Trail, som sträcker sig över bergen med samma namn, och som har en lång och anrik historia som vandringsled för de amerikanska urinvånarna.

Pennsylvania har en lång och fin kustremsa vid Lake Erie, med flera fina stränder perfekt lämpade för både sol och bad när vädret tillåter. Bland de många badorterna har Presque Isle State Park, Milford, Harvey’s Lake och Lake Wallenpaupack några av de bästa stränderna i hela delstaten. Vid dessa stränder finns mycket vackra vyer och även möjligheter till många andra aktiviteter, som till exempel fiske och vattensporter.