New Jersey

New Jersey – The Garden State

En kort bit utanför världsmetropolen New York ligger delstaten New Jersey. Det är den fjärde minsta staten i hela USA, men har samtidigt flest invånare per kvadratmeter av alla stater. New Jersey är därför en spännande mix av litet och stort, och det finns mycket att uppleva i staten, som även kallas för “The Garden State”.

I New Jersey finns mycket att se och uppleva, med både storstadspuls och historia nära. Staten koloniserades under det tidiga 1600-talet av holländare och svenskar, men togs senare över av engelsmän. Många historiska byggnader finns fortfarande kvar, och under den amerikanska revolutionen spelade staten en stor roll. Trenton är New Jerseys huvudstad, men den största staden är Newark, där även Newark flygplats ligger.

Att göra i New Jersey

New Jersey må vara en liten stat, men här har många berömda personer levt och verkat. I staten har även många viktiga historiska händelser ägt rum, och det finns därför mycket att se och göra där.

Det finns till exempel ett flertal parker som byggts upp runt kända slagfält. En av de mest berömda finns i Princeton, där även ett av USA:s mest prestigefulla universitet finns. I dessa “Battlefield State Parks” finns stora och fina grönområden och monument till minne av slaget.

En riktig tidsresa bjuds man på vid ett besök i Allaire State Park. Parken ligger i södra New Jersey, och inkluderar en bevarad by, Allaire Village, från 1800-talet. I byn går det att uppleva livet som det var under början av 1800-talet, och det finns bland annat en järnaffär, snickeri och en gammal kyrka som går att besöka. Här arrangeras det årligen flera marknader och andra aktiviteter, allt i 1800-talets tidsanda.

New Jersey är även känt för sina många industrier och tekniska uppfinningar. Det var till exempel i New Jersey som den industriella revolutionen fick en riktig skjuts, och den världsberömde uppfinnaren Thomas Edison verkade i bland annat Newark. I West Orange finns Thomas Edison National Historical Park, där det går att besöka byggnaden där Edison både bodde och hade sina laboratorier. I Edison, staden som fått sitt namn efter uppfinnaren, finns ett stort museum tillägnat Thomas Edison.

Hyra bil i New Jersey

Om man vill uppleva New Jersey och dess närområden är en hyrbil det perfekta transportmedlet. Det går att hyra bil i samtliga större städer i New Jersey, och hyrbilsbolagen är enkla att ta sig till. Det går även bra att hyra bil på flygplatsen man anländer till, om man så önskar.

Det finns ett antal avgiftsbelagda vägar i New Jersey, då delstatens vägar är relativt tungt trafikerade på grund av sitt läge nära New York. De flesta vägarna har inte bemannade tullkassor, utan avgiften betalas genom ett elektroniskt pass. Dessa finns ofta redan installerade i hyrbilar i staten. Hör med ditt hyrbilsbolag för exakta detaljer gällande detta.

Städer att besöka

Newark
Newark är New Jerseys största stad, och ligger nära New York. Staden är mindre hektisk än New York men har fortfarande en fantastisk storstadspuls. Här finns mycket goda möjligheter till bra shopping, men även många historiska byggnader går att besöka. I Newark finns även många vackra parker, varav den äldsta och största är Branch Brook Park, som är vida känd för sina fantastiska körsbärsträd. Parken har flest planterade körsbärsträd i hela USA, och under blomningssäsongen hålls det en särskild festival i parken som tillägnas de vackra körsbärsblommorna på träden.

Trenton
Trenton är huvudstad i New Jersey, och här finns många sevärdheter att besöka. Staden ligger i New Jerseys västra del och mycket nära Delaware River. Historiskt sett är staden mycket viktig, då det var här George Washington vann sitt första slag. I staden finns därför mycket historiskt att titta på. Bland annat finns ett par gamla barracker som användes i amerikanska revolutionen och statens officiella museum.

Cape May
En av de riktiga pärlorna i New Jersey är Cape May. I den fantastiska kustorten finns både mysiga gator och långsträckta stränder. Staden har en mycket lång tradition som semesterort och de många viktorianska husen bjuder på en spektakulär stadskärna. Stränderna i Cape May har korats som några av de bästa i hela USA, och är helt klart ävrt ett besök om man är sugen på sol och bad.

Nationalparker och stränder

New Jersey är känt som The Garden State, och de många parkerna och grönområdena i staten gör verkligen skäl för namnet. Närheten till havet gör även att det finns många vackra stränder som är perfekta för sol och bad. I New Jersey finns även en hel del historiska nationalparker, där natur blandas med historisk kontext.

Parker i New Jersey
En av de mest berömda historiska nationalparkerna i New Jersey är Paterson Great Falls, som är ett vattenfall som användes för att ge vattenkraft åt industrier i den närliggande staden. Området har fanastiska vyer över det mäktiga vattenfallet, och det finns även en gammal bro som man kan gå över.

Great Swamp National Wildlife Refuge har många vandringsleder och utställningar om det hotade djurlivet som får frodas fritt inne i reservatet. Det är särskilt känt för sina många fågelarter, och det finns även utkiksplatser i området.

Great Egg Harbor River utgör en scenisk rutt med många vackra vyer över floden. En annan park är Round Valley Recreation, som bjuder på både avkoppling och mycket fina vandringsleder vid den fantastiska sjön. I norra New Jersey finns flera bergiga områden som har oemotståndlig natur och spännande vandringsleder. Av dessa är Wawayanda State Park, High Point State Park, och Delaware Water Gap National Recreation Area några av de mest populära att besöka.

Stränder i New Jersey
I New Jersey ligger kusten ständigt nära, och det finns otaliga stränder för sol och bad. Den mest kända ligger vid Cape May, och har utsetts till en av USA:s bästa stränder. Hela New Jerseys kustremsa kantas av fina badresorter och stränder, och sträckan brukar kallas för Jersey Shore.

Spring Lake har en fantastisk strandremsa med både fin sand och en fantastisk gångväg längs stranden. Staden har även många pittoreska hus och vackra byggnader som ramar in den trevliga kuststaden. Även Seaside Heights har underbara stränder, men även två pirer där den ena huserar ett casino och den andra ett nöjesfält.

Long Beach Island är en av New Jerseys mest välbesökta badorter. Ön omgärdas av sandstränder, och på sommaren kommer många storstadsmänniskor dit för att sola och bada. På Long Island Beach finns även ett historiskt fyrtorn som är öppet för allmänheten.