Maryland

Maryland – Old Line State

Maryland på USA:s östra kust är en av de minsta staterna i hela landet. Det är även en av de äldsta staterna, och en av de som spelat en mycket stor roll i skapandet av de förenta staterna. Maryland har förutom många historiskt intressanta städer även mycket vacker natur, med både fantastiska landskap på inlandet och en makalös kustremsa.

Maryland är en av två stater som gränsar till USA:s huvudstad Washington D.C. och många besökare i delstaten besöker denna stad.

Att göra i Maryland

Ocean City
En av de mest välbesökta städerna i Maryland är den fantastiska Ocean City, som ligger på en halvö på delstatens kustremsa. I Ocean City finns både sol, bad, friluftsaktiviteter och shopping. Ocean City har långa vita stränder med fantastiskt badvatten, och är man sugen på att surfa, golfa eller fiska finns det mycket goda möjligheter att göra det i staden.

Det finns även ett antal fina pirer och mindre nöjesfält i Ocean City. Det är helt enkelt det perfekta resmålet för den som vill få ut det mesta av sin semester. Läs mer på stadens officiella hemsida nedan:

Washington D.C.
Washington D.C. är USA:s huvudstad, och tillhör tekniskt sett ingen stat, utan är sitt eget område. Området ligger dock inne i Maryland, och det är ett av de mest populära besöksmålen om man besöker delstaten. I Washington D.C. finns otroligt mycket att se och göra. Här finns historia ständigt närvarande, och med de många viktiga och mäktiga byggnaderna som finns i staden finns det något att upptäcka runt varje hörn.

Bland annat är Vita Huset, Lincoln Memorial, United States Capitol några av de allra mest besökta sevärdheterna i huvudstaden, men det finns även flera intressanta museum, som till exempel Smithsonian som inkluderar flera olika typer av museum. Det finns flera trevliga guidade turer i Washington D.C., och dessa går att läsa mer om och boka genom länken nedan:

Fort McHenry
Vill man uppleva historiens vingslag är ett besök på Fort McHenry i Baltimore ett måste. Fort Henry försvarade både delstaten och USA vid ett flertal tillfällen, bland annat från den brittiska armén. Det var här som grunden till USA:s nationalsång skrevs, och många viktiga slag har ägt rum på Fort McHenry.

Fästningen byggdes på 1700-talet, och är format som en stjärna. Det finns idag många trevliga utställningar i fästningen, och det är en mycket spännande upplevelse att upptäcka historien kring både nationalsången och de många slagen som ägt rum där. Läs mer på Fort McHenrys officiella hemsida.

Hyra bil i Maryland

Det är en mycket härligt upplevelse att köra bil i Maryland, och med hyrbil går det lättare att ta sig till delstatens olika delar och mindre städer. Det går att hämta upp hyrbilar i samtliga stora städer, men det är bäst att hyra bilen online i förväg, för att vara säker på att rätt bil finns vid ankomsten.

Mer om att hyra bil i USA går att läsa om här:

Nationalparker och stränder

Det finns ett stort antal nationalparker i Maryland, och med sin vackra kustremsa finns det även flera härliga stränder att besöka om man är sugen på sol och bad.

Nationalparker i Maryland
Det finns många trevliga nationalparker i delstaten, bland annat flera historiska nationalparker som Antietam, Captain John Smith Chesapeake och Clara Barton. I dessa historiska parker finns förutom vacker natur även trevliga utställningar.

Är man sugen på vandringar i det vilda är en tur till någon av de mer natursköna nationalparkerna ett måste. Till exempel finns underbara Chesapeake Bay med sina kända vandringsleder i Maryland, och Catoctin Mountain är en av de mest välbesökta parkerna i delstaten. I Catoctin Mountain finns hisnande vyer och fantastiska miljöer med de vidsträckta skogarna som bara måste upplevas.

Stränder i Maryland
Marylands vackra kustremsa bjuder på flera vackra strandremsor med underbar sand och badvatten. Några av de stränder som anses vara de bästa i delstaten är Ocean City, Assateague, Sandy Point State Park och North Beach. På dessa stränder går det även att surfa, och det städerna som huserar stränderna är mycket mysiga och trevliga.