Louisiana

Louisiana – The Pelican State

I USA:s södra del ligger delstaten Louisiana, mest känt för sitt rika musikliv. Staten gränsar till kusten, och har ett fantastiskt och unikt landskap med många intressanta sevärdheter. Louisianas första kolonisatörer var franska och spanska, och staten har en fantastisk blandning av olika kulturer.

Klimatet i Louisiana brukar kallas för tropiskt, och det är mycket långa och varma somrar i staten. Där finns därför många träskmarker och intressant flora och fauna.

Den största staden i Louisiana är New Orleans, medan huvudstaden är Baton Rouge. I New Orleans finns även delstatens största flygplats Louis Armstrong internationella flygplats.

Att göra i Louisiana

Louisiana har ett mycket häftigt kulturliv, och är känt för både sin mat, musik och spännande natur.

Louisiana har en lång historia av bomullsplantage där rika ägare hade slavar som arbetade. Idag går det att besöka en del av dessa gamla plantage och uppleva en bit historia som inte får glömmas bort. På Frogmore Plantation finns mycket av den gamla historian kvar. Här producerar man fortfarande bomull på samma sätt som man gjorde för 200 år sedan, och de gamla bostäderna där slavarna levde går att besöka. På Frogmore finns det även möjlighet att plocka sin egen bomull för hand. Det finns även guidade turer som går till flera historiska plantager och platser, vilket går att läsa mer om här:

Louisiana spelade en stor roll i det amerikanska inbördeskriget, och det finns därför många intressanta historiska platser kopplade till stora slag under kriget. Under vissa tider på året återskapas många av dessa slag, och kan man gå på en av dessa bjuds man på en fascinerande upplevelse. Det finns otaliga museer och monument tillägnade kriget. I Chalmette, som ligger en liten bit utanför New Orleans, hölls det sista stora slaget i inbördeskriget. I New Orleans finns även statens allra äldsta museum Confederate Memorial Hall Museum, där det finns många spännande utställningar.

Vill man istället upptäcka Louisianas fantastiska matkultur är ett besök i French Quarters i New Orleans ett måste. Här finns otaliga världsberömda restauranger med mat från alla världens hörn. Det finns väldigt bra guidade turer genom kvarteren, vilket går att läsa mer om här:

En annan kulinarisk sevärdhet finns på Avery Island, där den världsberömda såsen Tabasco först skapades, och där den tillverkas än idag. På ön går det att besöka fabriken, men det finns även mycket vacker natur att upptäcka på ön.

Att hyra bil i Louisiana

Det är både enkelt och smidigt att hyra bil i Louisiana. Stora och välkända hyrbilsbolag finns på många platser i delstaten, och i varje stor stad finns det möjlighet att hyra bil. Även på New Orleans flygplats finns det många hyrbilsbolag att välja på.

Tänk på att om du ska köra på Highway 1, som är en av de längsta broarna i världen, så måste man betala en vägavgift. Detsamma gäller på bron Lake Pontchartrain Causeway i södra Louisiana.

Med hyrbil går det att ta sig till många härliga ställen i Louisiana. Staten har en del utmärkta tematiska vägar där det finns många trevliga stopp på vägen. Bland annat rekommenderas Cajun Corridor Byway där fokus ligger på statens unika kök, Zydeco Cajun Prairie Byway där man får följa Louisianas många musiker och musikliv och
Cane River National Heritage Trail där man få uppleva många fascinerande historiska platser och vackra landskap.

Städer att besöka

New Orleans
New Orleans är Louisianas största stad, och här finns mycket spännande att se och uppleva. Här frodas både musik- och matkulturen, och det finns många fantastiska restauranger och klubbar att besöka. Staden huserar många intressanta museer, bland annat National World War II Museum, The Historic New Orleans Collection och Confederate Memorial Hall som alla är mycket välkända och populära. Det finns även många trevliga grönområdet i staden, inklusive en botanisk trädgård.

Baton Rouge
I Louisianas huvudstad Baton Rouge är en av statens allra viktigaste hamnstäder. Baton Rouge ligger precis vid Mississippifloden, och är Louisianas politiska center. Här finns en spännande blandning av gammalt och nytt, inte minst när det gäller stadens byggnader. I staden finns flera intressanta museer och konstgallerier, och även gamla plantager som går att besöka. Baton Rouge är känt för sina museifartyg, bland annat USS Kidd som var med under andra världskriget.

Lafayette
Lafayette grundades 1821 och har sedan dess blivit centrum för den unika cajun-kulturen i Louisiana. I Lafayette finns ett stort och känt universitet, och staden har en relativt ung befolkning. Lafayettes nattliv är vida känt, men det finns mycket annat att se och göra i staden och dess närområde, som i folkmun kallas för Acadiana. Matkulturen är mycket stark och spännande i Lafayette, och det anordas under årets gång många mat- och musikfestivaler i staden.

Nationalparker och stränder

Med sitt unika träsklandskap har Louisiana mycket spännande natur att bjuda på. Med sin vackra kustremsa finns det även vackra stränder, som passar utmärkt för både sol och bad.

Nationalparker
Det finns mer är tjugo nationalparker i Louisiana, alla med olika landskap och natur. Kisatchie National Forest är den enda skogen i Louisiana med den statusen, och där finns många fina vandringsleder och fantastisk barrskog. I skogen finns möjligheter till många olika aktiviteter; det går bland annat att fiska och simma i parkens vatten.

I Atchafalaya National Wildlife Refuge, som ligger en bit utanför Baton Rouge, finns fantastiska träskmarker och ett unikt djurliv. I södra Louisiana, med utgångspunkt från staden Lockport, finns det möjligheter att åka på en tur med de speciella båtarna i de många träskmarkerna. På turerna finns möjlighet att se många intressanta djur, bland annat krokodiler.

Stränder
I Louisiana finns det ett stort antal trevliga stränder längs kustremsan. Grand Isle, som endast ligger två timmar söder om New Orleans, är ett riktigt paradis. Här finns milslånga vita sandstränder med goda möjligheter till både sol och bad. Under vissa perioder av året samlas här även många ovanliga fågelarter.

Holly Beach är Loiusisanas svar på Franska rivieran, med sina vackra hus som kantar stränderna. Området kallas i folkmun för “Cajun Riviera” och har även en del träsk och floder som förstärker intrycket av den fantastiska naturen som är så unik för Louisiana.

Känner man sig mer äventyrslysten är ett besök på Cypremort Point Beach ett måste. Här är det populärt med vindsurfing, och det går även bra att fiska vid den fina stranden.

Åk på kryssning från New Orleans

Från New Orleans hamn Port Nola kan du åka på kryssningar till östra och västra Karibien. Upplev tropiska destinationer och paradisöar i Mexiko, Jamaica och Bahamas. Här kan du simma med delfiner i kristallklart vatten, sola under palmerna på en pärlvit strand och ta del av den rika mayakulturen. Kryssningar i den Karibiska övärlden är oftast några dagar till en vecka långa, och går enkelt att kombinera med en längre roatrip i USA.