Illinois

Illinois – The Land of Lincoln

I de östra delarna av centrala USA ligger staten Illinois, som är den femte största staten i landet när det kommer till befolkning. Illinois är känt för att vara ett ekonomiskt center, och har många industrier och företag. Illinois fick status som stat först på 1800-talet, då många kolonister från andra stater flyttade dit efter amerikanska revolutionen. Staten koloniserades dock innan dess av franska kanadensare.

Sitt officiella motto “The Land of Lincoln” tog staten på 1950-talet, för att hedra den amerikanske presidenten Abraham Lincoln som bodde i Illinois när han blev vald.

Illinois huvudstad är Springfield, men staden är endast den sjätte största i staten befolkningsmässigt. Den allra största staden är Chicago, som är en storstadsmetropol. I Chicago ligger även O’Hare internationella flygplats, som är den näst mest trafikerade flygplatsen i hela världen.

Att göra i Illinois

I Illinois blandas storstadspuls med vackra landskap. Förutom många stora parker finns det i Illinois även ett större antal vingårdar och vinodlingar som är öppet för besökare. I södra Illinois finns till exempel en särskild “wine trail”, där man kan åka runt på en led där många vinodlingar finns.

Illinois är även en intressant stat historiskt sett. Många amerikanska presidenter har levt och verkat i staten, och en av de mest kända är utan tvekan Abraham Lincoln. I Illinois finns många monument och musset tillägnade honom och i Springfield finns ett av de mest välbesökta museerna tillägnat en president i hela landet. Detta museum är även ett bibliotek med många gamla texter.

Om man har tillgång till bil i Illinois är en tripp på den legendariska Route 66 som går genom staten ett måste.
Route 66 är en av de äldsta motorvägarna i USA och grundlades på redan på 1920-talet. Vägen sträcker sig från Chicago till Kalifornien. Längs vägen finns många museer och andra sevärdheter som går bra att stanna till vid, samt flera restauranger.

Vill man uppleva en bit levande historia är en tur till Galena, som ligger i Illinois nordvästra hörn, ett måste. I Galena finns en historisk gata där byggnaderna ser ut precis som de gjorde under amerikanska inbördeskriget. Över 100 butiker, konstgallerier och restauranger finns på gatan, och staden är vida känd för sina välbevarade historiska byggnader.

Hyra bil i Illinois

Det går att hyra bil och hämta upp hyrbilar i samtliga stora städer och flygplatser i Illinois. Det finns många bra hyrbilsbolag att välja mellan. Med en hyrbil är det lätt att ta sig runt i delstaten, och hitta de där små smultronställena som man annars inte hade kört förbi. Missa inte heller att köra en tur på anrika Route 66, som går att läsa mer om ovan! Det vanligaste och oftast det bästa är att hyra bil vid ankomst till Chicago.

I Illinois finns flera avgiftsbelagda vägar, och de betalas oftast med elektroniska pass så att man inte behöver stanna bilen. Dessa pass brukar finnas i hyrbilarna redan, men hör med just ditt hyrbilsbolag hur det fungerar hos dem.

Städer att besöka

Chicago

Chicago är Illinois största stad och även den tredje största i USA. I Chicago återfinns en fantastisk storstadspuls och är ett mycket poplärt resmål både för inhemska och utländska besökare. Chicago har mycket att erbjuda vare sig det gäller shopping, historia eller kultur. Det finns fler museer i Chicago än i någon annan stad i Illinois, och i River North Gallery District finns ett mycket stort antal konstgallerier. Kända Sears Tower, som har döpts om till Willis Tower, har en makalös utsikt över staden.

Springfield
Som Illinois huvudstad har Springfield mycket att se och upptäcka. Staden har många monument och museer till minne av Abraham Lincoln. Bland annat kan man här besöka Lincolns hem, grav, kontor och bibliotek. Förutom minnen av Lincoln finns det i Springfield även många fina parker där de mest välbesökta är Carpenters Park och Washington Park. Carpenter Park består mestadels av skogiga partier och det finns många fina vandringsleder. I parken finns även en golfbana och många fina picknickställen. Washington Park anlades i början av 1900-talet och många av originaldetaljerna i parken finns kvar än idag.

Bloomington
I centrala Illinois ligger den trevliga staden Bloomington. Staden grundades i början av 1800-talet, och har många fina byggnader från den tiden bevarade, trots att staden drabbades av en stor brand år 1900. I Bloomington finns många aktivieter för hela familjen. Till exempel går det att besöka nöjesfältet Grady’s Family Fun Park som har både spelhallar och åkattraktioner. I staden finns även Miller Park Zoo med både tigrar och leoparder. Bloomington har även många golfbanor och även ett område för bergsklättring.

Nationalparker

Illinois har många stora grönområden, inte bara inne i städerna. Det finns ett flertal nationalparker och så kallade “state parks” i staten som är värda ett besök om man vill uppleva friluftsliv.

Shawnee National Forest är den mest kända och välbesökta nationalparken i Illinois. Här finns uråldriga skogar och fantastiska utsikter. En av de mest otroliga synerna är Garden of the Gods, en bergsformation som inte bara bjuder på häftiga vyer över nationalparken, utan även makalösa sevärdheter i form av berg formade på unika sätt.

Även grottorna Illinois Caverns i sydvästra Illinois, med sina fantastiska stalagmiter och stalakiter, är värt ett besök. En annan nationalpark som är känd för sina fina vandringsleder är Castle Rock State Park. Här finns både berg och vatten nära i form av Rock River. I parken finns det möjligheter till både bergsklättring och olika vattensporter, som till exempel kajaking. Tvärsöver Rock River och Castle Rock State Park ligger det vackra skogsområdet Lowden-Miller Forest där det går att både vandra och cykla i de fina miljöerna.