Lacrosse

Lacrosse är en mycket gammal bollsport som utövats av Nordamerikas urinvånare sedan tusentals år tillbaka. Lagspelet är oerhört populärt i norra Amerika, i synnerhet i Canada där lacrosse – vid sidan av ishockey – räknas som en nationalsport.

Det är inte många i Sverige som vet vad lacrosse egentligen är. Dock kan man konstatera att sporten har en ganska stabil utveckling här hemma och att alltfler får upp ögonen för lacrosse. Helt kortfattat kan man säga att det handlar om en lagsport som spelas med en klubba, vars utseende snarare för tankarna till en fjärilshåv än en klubba, och en gummiboll. Det är tillåtet att, likt hockeyspelare, tackla sina motståndare. Däremot är det absolut förbjudet att på något sätt bruka våld med klubban.

I Sverige finns det idag knappt 500 licensierade lacrossespelare. Det i sammanhanget bästa klubblaget är utan tvivel Farsta Cobras från Stockholm. Det laget har nämligen tagit hem SM-guldet i lacrosse sju år i rad. Internationellt har Sverige som bäst placerat sig som trea i lacrosse-EM i Stockholm år 1997. Den senaste EM-turneringen i lacrosse spelades sommaren 2008 i Lahti i Finland. Där lyckades Sverige med konststycket att knipa en fjärdeplats efter en tuff batalj i bronsmatchen mot Tyskland.

Det finns enligt Svenska Lacrosseförbundets officiella hemsida åtta aktiva lag i Sverige idag, fördelade på Stockholm (där det finns tre lag), Söderköping, Linköping, Göteborg, Lund och Luleå.

Spelet går ut på att man som tidigare nämnts använder klubbor som ser ut som håvar och en gummiboll av en tennisbolls storlek. Planen är 100 gånger 54 meter och påminner till viss del om en handbollsplan med en mittlinje och två halvcirkelformade målområden. Antalet spelare i varje lag varierar något, men ett genomsnittligt lag har oftast 10 spelare, en målvakt, tre backar, tre mittfältare och tre forwards. Bara målvakten får befinna sig innanför målområdet. Likt andra bollsporter går matchen ut på att göra mål på det andra laget. Det lag som har gjort flest mål inom utsatt matchtid har vunnit.

Målburens höjd är upp till målvaktens höft. Det är tillåtet att springa med bollen. Varje lag måste göra en passning på egen planhalva. Bollen måste passas över mittlinjen innan man kan skjuta på mål. Det är inte tillåtet att ge bollen till varann från håv till håv, utan den måste kastas. Det är endast håven som får användas vid kast. Att använda händer för att kasta eller fånga bollen eller att sparka den med fötterna är helt förbjudet. Det är bara målvakten som får röra bollen med händer och fötter. Spelreglerna förtäljer att en match består av fyra perioder om 20 minuter vardera.

Ursprungligen var lacrosse en sport med rötterna långt tillbaka i den nordamerikanska urbefolkningens mångtusenåriga historia. Speciellt de två nordamerikanska indianfolken huroner och irokeser var flitiga utövare av lacrosse. Vid tidpunkten för européernas ankomst till norra Amerika – vid mitten av 1500-talet – spelade lacrosse en viktig religiös funktion för dessa folk. De vita erövrarna återvände hem till Europa med närmast otroliga historier om hundratals indianer som var samlade för att spela lacrosse samtidigt.

Sporten utövades i religiöst syfte för att stabilisera konflikter, hela de sjuka, träna upp de unga männen fysiskt och för att kalla samman stammens krigare till strid. De amerikanska urinvånarna beskrev själva denna bollsport som ”tillägnad Skaparen” eller som ”Skaparens spel”. Själva ordet lacrosse tros komma från det franska uttrycket för landhockey le jeu de la crosse. Det var nämligen franska jesuitpräster som var de första vita icke-amerikanerna som såg spelet live och som gav det dess namn. I samband med religiösa ceremonier kunde en lacrosse-match pågå i indianlägret från solens uppgång till dess nedgång i flera dagar. Tanken var att genom spelet frambringa en gemensam hyllning till Skaparen.