Golden Gate-bron

Golden Gate-bron har sedan den uppfördes och invigdes 1937 varit staden San Franciscos världsberömda symbol. Bron är nästefter Frihetsgudinnan USA:s mest kända landmärke. Här nedan rekommenderar vi två turer som ger dig en underbar vy över bron. Längre ned på sidan hittar mer information om hur bron kom till och annat intressant värt att veta.

Upplev Golden Gate-bron från havet eller luften

Kryssning i solnedgången i San Francisco-bukten

Pris: [viator product=”2630SUN” curr=”SEK”] kr
Resenärers betyg:
Avgår från: Fisherman’s Wharf
Varaktighet: Mer än två timmar
Info: Åk på denna trevliga kryssning i solnedgången i San Francisco-bukten. Njut av utsikten över San Francisco och en god buffé med lätta aptitretare. En av höjdpunkterna är den fina utsikten över Golden Gate-bron som du får från båten.  För mer info, priser och bokning.

Mäktig helikoptertur över San Francisco

Pris: [viator product=”3538VISTAGRANDE” curr=”SEK”] kr
Resenärers betyg:
Avgår från: San Francisco
Varaktighet: 25-30 min flygtid
Info: Se San Francisco och Golden Gate-bron som du aldrig har gjort tidigare. En av de absoluta höjdpunkterna är när piloten flyger helikoptern både över och under bron. Du får även se Alcatraz, Fisherman´s Whaft och flera andra sevärdheter. För mer info, priser och bokning.

Golden Gate  Bridge

Fakta och information om Golden Gate-bron

När Golden Gate Bridge, eller Golden Gate-bron som vi säger i Sverige, invigdes var den världens längsta hängbro. Detta rekord skulle bron få behålla ända fram till 1964. Bron går i nord-sydlig riktning över sundet Golden Gate som är inloppet till San Franciscobukten från Stilla Havet. Dess karakteristiska rödbruna färg skyddar den väldiga konstruktionen mot angrepp från väder och vind och gör den även synlig i dimma. Bara målningsarbetet tog fyra år i anspråk.

Arbetet med bron kantades av stora svårigheter och tragedier. Leveransen av byggmaterial försenades flera gånger på grund av den långa transportsträckan. Stålbalkarna tillverkades nämligen på den amerikanska östkusten och skeppades via Panamakanalen till San Francisco på västkusten. Brobygget skedde under mycket extrema väderförhållanden. Vindar med hastigheter på upp emot 27 meter i sekunden och starka strömmar i Golden Gate-sundet försvårade byggarbetet. Elva byggarbetare fick sätta livet till som följd av olyckor innan bron äntligen stod färdig.

Bron i siffror

Bron är 2 150 meter lång med ett brospann på 1 280 meter. De två pylonerna reser sig majestätiskt 227 meter över havsytan. Vid högvatten rullar bilarna fram på vägbanan 67 meter ovanför vattenytan. Golden Gate Bridge är en mäktig skapelse, men så kostade den också den vid tidpunkten för bygget svindlande summan 35 miljoner USD att bygga.

Golden Gate-bron används flitigt av människorna i San Francisco som varje dag reser över sundet, de flesta föredrar faktiskt att använda bilen för att ta sig över bron istället för att använda sig av de färjor som också trafikerar sundet. Bron har till dags dato bara stängts av ett fåtal gånger. Oftast har detta skett med anledning av höga vindhastigheter, statsbesök eller på grund av tekniskt underhåll.

Sex filer för biltrafik

Bron har totalt sex filer för biltrafik. På vardagsmornarna används fyra filer för den södergående trafiken in till down town San Francisco och två filer för den norrgående trafiken. På eftermiddagarna är det ombytta roller: Fyra filer för trafik norrut och två filer söderut. Högsta tillåtna hastighet är sedan 1983 satt till 70 kilometer i timmen. Tidigare fick man köra i 90 kilometer i timmen över bron, men man har sänkt hastigheten för att minska risken för olyckor och de följder som kan uppstå därav. Det kostar 5 USD att köra bil över bron i södergående riktning. Att köra norrut kostar ingenting. På samma sätt är det gratis att cykla och promenera över bron.

De lokala myndigheterna i San Francisco har under många år funderat fram och tillbaka på möjligheten att installera en flyttbar betongbarriär för att på så sätt kunna dela av filerna för norr- och södergående trafik på bron, men projektet befinner sig fortfarande på planeringsstadiet.

Golden Gate-bron har förutom allt annat även varit statist i ett flertal filmer, bland annat The Rock och James Bond-rullen Levande måltavla.

The Bay Area

The Bay Area, där vi hittar San Francisco och Golden Gate Bridge, är ett seismiskt mycket aktivt område. Bron har skadats ett flertal gånger i samband med jordbävningar som har skakat staden. Den har dock reparerats varje gång för att därefter snabbt tas i bruk igen. Det ska mycket till för att bron ska förlora sin prioritet. Golden Gate Bridge är nämligen närmast att betrakta som ett varumärke för såväl San Francisco som hela Bay Area.

Golden Gate Bridge har faktiskt en viss anknytning till Sverige i och med att arkitekten som ritade bron, Joseph Baermann Strauss, även ritade järnvägsbron som går över Trollhätte kanal i Vänersborg.