Amerikansk fotboll

Populär sport

Amerikansk fotboll är otroligt populärt i USA. Matcherna är nästan alltid slutsålda och varje söndags följs matcherna av otroligt många tittare över hela USA. Vi rekommenderar attden som har möjlighet att uppleva NFL på att göra det.

NFL

I USA spelas de nationella matcherna i National Football League (NFL), uppdelat i två så kallade conferences – National och American. I varje conference spelar 16 lag vilket gör att där är totalt 32 lag i hela NFL.

Biljetter till NFL

Utbudet och priser på biljetter till NFL varierar mycket från lag till lag. Priserna är som högst i slutspelat och blir högre ju närmare Super Bowl laget kommer.

Super bowl

Den stora finalen, som sänds live på TV över hela världen kallas för Super Bowl och är den absolut största idrottshändelse i USA, finalen följs av över 100 miljoner människor i USA. Super Bowl har pågått i USA sedan 1967 och år 2016 spelas final nummer 50.

Göra mål i amerikansk fotboll

Amerikansk fotboll går ut på att göra poäng genom att föra bollen in i motståndarens målområde eller genom att göra ett så kallat sparkmål, det vill säga sparka bollen mellan målstolparna och över tvärribban på målet. Det anfallande laget kämpar hela tiden för att flytta bollen framåt. Laget har fyra försök att förflytta sig tio yards. Om laget lyckas så följer fyra nya försök för att nå ytterligare tio yards och så fortsätter spelet.

Stora trupper

Varje lag har upp till 55 spelare till sitt förfogande varav elva får vara på planen samtidigt. Varje spelare har en specifik position och i varje laguppställning finns spelare som är anfallsspecialister respektive försvarsspecialister.

Regler

Amerikansk fotboll är en så kallad kollisionssport, därav de kraftiga kroppsskydden med hjälm och annat. Själva spelet varar i genomsnitt i tio sekunder och slutar med att bollen dödas genom så kallad touchdown, att bollbäraren blir tacklad, att bollen vid en framåtpassning slår i marken eller att bollen hamnar utanför sidlinjen. Därefter har lagen 30 sekunder till sitt förfogande för att sätta upp nya strategier och nya spel, allt för att vinna eller försvara mark.

Skillnader på fotboll, rugby och amerikansk fotboll

Fotboll i Amerika är inte samma sport som vi tänker på här i Europa. Den fotboll vi spelar kallas i USA för soccer USA och är en växande sport men relativt liten med internationella mått mätt. Vanlig fotboll och amerikansk fotboll är två väldigt olika sporter, det mest lika är att det spelat på en stor gräsplan. Sporten är mer lik rugby där amerikansk fotboll har sitt ursprung. Skillnaderna är nuförtiden ganska stora och viktiga. Den amerikanska avläggaren är till exempel betydligt mer fysisk än sin engelska föregångare och i USA tillåter man framåtpassningar vilket är förbjudet i rugby. Spelarna i amerikansk football har dessutom fler kroppsskydd än vad en rugbyspelare har.

Amerikansk fotboll i Sverige

Precis som mycket annat som hämtats från USA har även amerikansk fotboll hittat vägen över Atlanten och etablerats i Sverige. I just detta fall skedde det genom amerikanska utbytesstudenter som introducerade sporten för sina svenska klasskamrater och Sveriges Amerikanska Fotbollsförbund bildades 1984.Sporten är fortfarande mycket liten i Sverige.