NBA – Basket

Biljetter till NFL

Utbudet och priser på biljetter till NBA varierar från lag till lag. Priserna går upp i slutspelet och blir högre ju närmare finalen det är.

Basketboll är en idrott som kan utövas nästan överallt. Det är en sport som passar både på arena, på gatan, på skolgården och överallt annars. Namnet betyder direkt översatt till svenska ”korgboll”, vilket också är namnet man använder på sporten i de svensktalande delarna av Finland.
Sporten uppfanns 1891 av kanadensaren James Naismith. Ursprungligen var tanken med sporten att vara någon slags mellanperiodssport som skulle fylla väntetiden mellan den amerikanska baseboll- och fotbollssäsongen. Historien har att förtälja att James Naismith bad en vän som ägde en affär om att få två trälådor för att hänga upp på väggen. Vännen hade dock bara flätade fruktkorgar att erbjuda, vilket gav sporten dess namn. I begynnelsen använde man stegar för att hämta ner bollen vid målskott. Efter hand upptäckte dock utövarna av sporten fördelen med att ha hål i botten på korgen för att på så sätt slippa klättra upp och ner för att hämta bollen varje gång det blev mål.

Naismith skrev från början tretton regler som bestämde hur basketen skulle spelas. Även om regelverket har uppdaterats och moderniserats ett flertal gånger sedan dess så är det de reglerna som fortfarande används som grund för hur basketen spelas idag.

Basket spelas med totalt fem spelare på plan. Positionerna inom ett basketlag på plan är guard, center och forward. Basket är ett mycket snabbt spel och inbegriper både offensiva och defensiva uppgifter för samtliga spelare.

Varje lag måste ha 5 spelare på plan, och får ha 12 spelare i matchen. Byten får ske vid avblåsning, vilket kan ske när som helst under en match när ena lagcoachen ber om det. Det är vanligt att flera spelare i matchens slut har så många foul att de inte får spela längre. Det maximala antalet foul som en spelare kan dra på sig är fem.

NBA

I USA tillhör basketen de tre stora idrotterna tillsammans med amerikansk fotboll och baseball. Den professionella basketligan i Nordamerika går under namnet National Basketball Association, förkortat NBA, och är en liga som är vida berömd för att hysa stora stjärnor som Shaquille O´Neal, Kobe Bryant och Kareem Abdul Jaggar.

NBA-ligan innefattar 30 lag som spelar i två divisioner, Eastern och Western Conference. Det är vinnarna av dessa båda divisioner som slutligen möts i den stora TV-sända NBA-finalen.