MLB- Baseboll

Biljetter till NHL

Utbudet och priser på biljetter till MLB varierar från lag till lag. Arenorna är ofta mycket stora vilket gör att det ofta finns biljetter till rimliga priser.

Baseboll är en lagidrott som utövas med hjälp av ett slagträ, handske och en för spelet specialdesignad boll. Baseboll, som sporten stavas i Sverige, är en stor sport i både Nord- och Sydamerika. Sporten är också populär bland många länder i Asien. I Nordamerika finns proffsligan Major League Baseboll (MLB) som omfattar 29 lag i USA och ett i Canada.
Det är en jättestor sport vi snackar om. Totalt sett finns det närmare 150 miljoner licensierade basebollspelare över hela världen. Det är i princip bara fotboll som med sina 240 miljoner spelare kan ståta med att ha fler aktiva spelare världen över.

I USA är sporten gigantisk. Nästan 80 miljoner betalande åskådare brukar bevista matcherna där. MLB-lagen spelar 162 matcher varje säsong. De populäraste lagen lockar i runda slängar 50 000 åskådare i snitt till sina hemmamatcher. Stämningen på dessa matcher kan ibland jämföras med rena rama rockkonserterna. Alla matcher i MLB sänds live på TV i USA. Vissa enstaka matcher kan man kika på i det svenska kabeltvnätet. Även andra länder har för vana att visa MLB-matcher i sina sportkanaler.

Det internationella basebollförbundet International Baseboll Federation (IBAF) har 112 medlemsländer. Sverige är att av dem.

När det gäller spelarlöner så ligger basbollen i topp alla kategorier. Det finns extremt mycket pengar i den sporten som verkar vara totalt opåverkad av den internationella finanskrisens härjningar. New York Yankees toppar löneligan. Under 2009 betalade laget ut sammanlagt 201 miljoner US Dollars, motsvarande 1,6 miljarder svenska kronor, till sina 25 spelare. Det betyder att varje spelare kammade hem 8 miljoner dollar under förra året, enbart i spelarlön. Därutöver tillkommer frikostiga ersättningar från olika reklamkontrakt och andra bonusar. I USA kan spelarna i MLB sannerligen skratta hela vägen till banken.

Spelet liknar brännboll. Matcherna spelas i nio omgångar, så kallade innings. Bortalaget börjar alltid som innelag och slår. Om hemmalaget fortfarande leder efter att bortalaget slagit i nionde omgången så avbryts matchen. Om matchen är oavgjord efter nio omgångar fortsätter matchen med en omgång i taget tills ett lag har gjort fler poäng än motståndarna. Utelaget strävar efter att bränna tre spelare genom att göra tre outs varvid sidbyte sker. Man bränner antingen genom att man fångar bollen innan den hinner studsa, detta kallas lyra, genom att nudda en löpare utanför en bas med bollen, genom att någon i utelaget trampar på en bas som en löpare är tvingad att springa till (det får nämligen inte vara två löpare på samma bas) eller genom att kasta tre strikes på slagmannen. I baseboll är en strike en boll som gått igenom den så kallade strikezonen. Endast innelaget kan erhålla poäng. En inning är avslutad då båda lagen har haft chans att vara poänggörande innelag.