Visum till USA

Visum krävs för vistelser i USA längre än 90 dagar eller till exempel vid studier så finns det krav på visum. (Visterlser kortare än 90 dagar, läs inreseregler) Det finns flera olika visum att välja mellan och det är upp till dig att välja rätt. Ambassad och liknande organ kommer inte att berätta för dig vilket visum det är du ska ansöka om. Det finns 5 huvudkategorier som vi skriver om nedan och sedan olika underkategorier beroende på typ av aktivitet eller arbete.

OBS! Vi besvarar inga visumfrågor, vänligen kontakta ambassaden.

Intervju på Amerikanska ambassaden

Vid ansökan av visum krävs en intervju på Amerikanska ambassaden. Det rekommenderas att göra denna intervju i sitt eget hemland. I Sverige ligger ambassaden i Stockholm. Läs mer och boka tid på Amerikanska ambassaden i Sverige.

Olika Visum

Turism och besök (Tourism & Visit Visa)

Resor till USA får göras som turist upp till 90 dagar utan visum, då krävs endast ESTA. (Detta gäller EU-medborgare) Samma sak gäller besök till kompis eller släkt. För längre besök krävs ett turistvisum.

Affärsresa (Business Visa)

En affärsresa till USA för göras upp till 90 dagar utan visum, då krävs endast ESTA. (Detta gäller EU-medborgare) För längre besök eller arbete från en arbetsgivare i USA, krävs ett arbetsvisum.

Student och utbytesstudenter (Study & Exchange Visa)

Många svenskar åker till USA för att studera både korta och långa perioder. Det är sällan några problem att få visum beviljat eftersom USA stöder internationell utbildning och välkomnar studenter. Studenter och utbytesstudenter måste accepteras av sina skolor eller program innan ansökan av studentvisum sker.

Tillfällig anställning (Employment Visa)

Det finns många olika regler och krav för att kunna få jobba tillfällig i USA. Det finns 11 olika kategorier att välja mellan, vid ansökan om visum. Det är viktigt att själv läsa igenom samtliga regler och kategorier innan ansökan skickas in.

Invandring (Immigrate)

Som utländsk medborgare är det inte så lätt att invandra till USA. Det krävs i allmänhet att man blir sponsrad av en amerikansk medborgare eller lagliga permanent bosatt släkting, eller blivande amerikanska arbetsgivare.