Högtider i USA

USA har en osviklig dragningskraft på människor från jordens alla hörn. På många sätt är “det stora landet i väster” en föregångare inom många områden såsom film, musik och mode. Men en sak som skiljer Amerika från övriga länder i västvärlden är deras smått fanatiska firande av olika högtider, som vi här i Europa knappt kan stava till.

Lista på högtider och helgdagar i USA

Dessa helgdagar infaller samma datum varje år:

 • Nyårsdagen – 1 januari
 • Nationaldagen – 4 juli
 • Veterans Day – 11 november
 • Juldagen – 25 december (den 24 december firas ej)

Dessa helgdagar infaller på olika datum:

 • Martin Luther Kings dag – tredje måndagen i januari
 • Presidentens dag – tredje måndagen i februari
 • Memorial Day – sista måndagen i maj
 • Självständighetsdagen – första måndagen i juli
 • Labour Day – första måndagen i september
 • Columbus dag – andra måndagen i oktober
 • Thanksgiving Day – den fjärde torsdagen i november (familjehögtid)

Nationaldagen

Det finns en lång rad olika högtider som av amerikanerna firas till minne av en speciell person eller för att komma ihåg olika händelser som utspelats tidigare i historien. Mycket i firandet av högtider ”over there” skiljer sig markant från vårt svenska, mer stillsamma högtidsfirande. Ett typiskt exempel är hur man firar nationaldagen – 4 juli – i USA.

Medan vi i Sverige på vår egen nationaldag 6 juni nästan skäms över att sjunga vår nationalsång ”Du gamla, du fria” och knappt vågar hissa svenska flaggan av rädsla för att bli kallad rasist, är man i USA stolt på gränsen till nationalistisk över fjärde juli. Nationaldagsfirandet i USA inskränks inte till enbart en ynka dag. Nej, där passar man på att fira ordentligt i en hel vecka.

Självständighetsdagen 4 juli firas traditionellt med parader och festtåg, patriotiska tal, organiserad beskjutning med kanon och gevär samt fyrverkerier. Ett av de allra vanligaste sätten att fira dagen är att göra familjeutflykter.

Thanksgiving Day

Thanksgiving Day är en amerikansk högtid med mycket tydliga religiösa förtecken. Man firar denna högtid den fjärde torsdagen i november och den innebär för alla hårt arbetande amerikaner en skön ledighet som sträcker sig över fyra dagar.

Hela traditionen med firandet av Thanksgiving i USA tar sitt ursprung i legenden om de hjältemodiga pilgrimerna som anlände i december 1620 med skeppet Mayflower till det som mer än 150 år senare skulle komma att bli USA och den tacksägelsefest som dessa fromma människor höll till Guds ära för den första goda skörd de fått.

Den tredje måndagen i januari firas den färgade medborgarrättskämpen Martin Luther Kings födelsedag och den tredje måndagen i februari firas den förste presidenten George Washingtons födelsedag.

Halloween

En amerikansk högtid som vi mer eller mindre har importerat till Sverige är Halloween. Denna högtid har ett spikat datum i USA, till skillnad från i Sverige där datumet för Halloween har varit mer flytande. I Amerika, där Halloween har en betydligt längre historia än hos oss, firar man denna spökafton 31 oktober. ”Trick or treat?”

Fira en högtid i USA

Många av dessa högtider är roliga att fira i USA. Nyår är roligt i alla större städer, speciellt Miami i Florida där det även är varmt och skönt. Halloween kan vara extra roligt i Las Vegas där nattklubbarna har stora tävlingar för bästa utklädnad. Utklädnad är stort även på många andra platser. Vi guidar dig här hur du planerar en USA resa, så billigt och bra så möjligt.