Wisconsin

Wisconsin- Badger State

Delstaten Wisconsin ligger i USA:s norra del, nästan på gränsen till Kanada. Staten gränsar mot två av de största sjöarna i landet, och har därför förutom fina landsbygdslandskap även trevliga miljöer vid sjökusten. Wisconsin är berömt för sin utbredda agrikultur, och det är där som mest mjölk produceras i hela USA.

Wisconsins största stad heter Milwaukee, medan huvudstaden är Madison.

Att göra i Wisconsin

Winsconsin har mycket att erbjuda sina besökare. Allt från vacker natur till historiska städer och spännande äventyr – Wisconsin har något för alla!

House on the Rock
En av de främsta och mest populära sevärdheterna i Wisonsin är House on the Rock. Det är vad det heter: ett hus på en bergsklippa, men väl inne är det så mycket mer än bara ett hus. House on the Rock byggdes av visionären Alex Jordan på 50-talet, efter år av planering.

Huset är enormt och huserar flera samlingar av udda saker från hela världen. Rummen är intrikat inredda och är en riktig upplevelse att besöka. Även området runt huset är helt fantastiskt, med en vacker trädgård och flera andra spännande byggnader. Ett av de mest unika inslagen i House on the Rock är det såkallade “infinity room”, som sträcker sig 66 meter ut över klippkanten utan något stöd och har med 3 000 fönster.

Läs mer om House on the Rock på den www.houseontherock.com.

Milwaukee
Milwaukee är Wisonsins största stad och även en av de äldsta städerna i delstaten. Staden grundades i början på 1800-talet, och har än idag kvar många historiska byggnader från denna tid. Bland annat finns det historiska kvarteret Third Ward, som är hem till många trevliga lokala butiker och restauranger, och även konstgallerier.

Förutom de många trevliga historiska delarna i Milwaukee har staden även ett stort antal bryggerier, både större och mindre, som går att besöka. Stadens läge vid Lake Michigan gör även att det finns många fina promenader vid hamnen och under sommarhalvåret finns goda möjligheter till segling. Mer om Milwaukee går att läsa på den officiella turistsidan.

Wisconsin Dells
I centrala Wisconsin ligger den lilla staden Wisonsin Dells. Staden ligger vid Wisonsin River, och har tagit sitt namn från de karakteristiska formationerna vid floden som kallas för the Dells of the Wisonsin River. Det natursköna landskapet och de spännande formationerna är populära turistdestinationer, men staden har även ett fantastiskt nöjesfält vid namn Mt. Olympus.

Mt. Olympus har både många åkattraktioner och ett välbesökt vattenland. Temat för parken är grekisk mytologi, och det finns bland annat en stor trojansk häst som man kan köra gokart runt.

Hyra bil i Wisconsin

För att enklast ta sig runt i Wisconsin rekommenderas det att hyra en bil. Med hyrbil blir är det smidigt att ta sig till delstatens olika delar, dit kollektivtrafiken inte når. Det går att hyra bil i alla de större städerna i Wisconsin, och även på delstatens flygplatser finns hyrbilsbolagen representerade.

Det rekommenderas att boka er hyrbil i förväg online, för att få bästa pris och vara säker på att rätt bil finns på plats vid upphämtningen. Det rekommenderas även att lägga till en GPS, då många av vägarna i Wisconsin kan vara både små och ligga avsides.

Mer om att hyra bil i USA går att läsa om här:

Nationalparker och stränder

Wisconsin har flera vackra parker att besöka. Bland annat är skogarna i Chequamegon-Nicolet National Forest några av de vackraste i regionen och har många fina vandringsleder och möjligheter till camping och till och med skidåkning när vädret tillåter.

Tack vare Wisonsins läge vid Lake Michigan finns det flera underbara kustområdet och till och med stränder som lämpar sig för bad. Frog Bay Tribal National Park har förutom vackra strandområden även makalösa landskap och möjligheter till både vandring och skidåkning.

I norra Wisconsin finns den fantastiska Apostle Islands National Lakeshore, som föruto fina stränder även har otroliga och unika grottformationer och många historiska landmärken i form av fyrhus. Mer går att läsa på www.nps.com.