Utah

Utah – Beehive State

Utah är en av de mindre staterna i USA, och ligger i landets västra del. Utah är kanske mest känt som staten där mormonkyrkan har ett starkt fäste, men delstaten är även mycket känt för sin fantastiska natur och många nationalparker.

Att göra i Utah

Skidåkning
Tack vare Utahs bergiga delar finns det flera underbara skidresorter i delstaten. Efter att Salt Lake City höll vinter-OS 2002 har allt fler sökt sig till Utah för att utöva vintersporter, och skidanläggningarna håller mycket hög standard. Flest och bäst skidresorter finns det i områdena kring städerna Salt Lake City, Park City, Ogden och Provo. Även i södra Utah finns flera fina skidresorter, bland annat de som användes under OS.

Temple Square i Salt Lake City
Salt Lake City är den största staden i Utah, och även ett säte för mormonkyrkan. En av stadens allra främsta sevärdheter är Temple Square, där flera byggnader kopplade till kyrkan finns och man kan lära sig mer om religionens historia i delstaten. I mitten av området finns den magnifika byggnaden Salt Lake Temple, som byggdes i mitten av 1800-talet. Läs mer om Temple Square på den officiella turistsidan.

Canyonlands National Park
Utah har som tidigare nämnt flera fantastiska nationalparker. En av de mest välbesökta och kända är Canyonlands National Park, där vidsträckta kanjoner upptar landskapet. Om man inte vill köra bil genom parken finns möjligheter till både vandring och cykling i det makalösa landskapet, och de vyer man bjuds på över det vidsträckta landskapet, format efter årtusenden av naturliga krafter, är helt magiska. Läs mer på www.nps.gov.

Hyra bil i Utah

För att bäst uppleva Utah i all sin naturliga skönhet rekommenderas att man hyr en bil. Med hyrbil går det lätt att smidigt att ta sig runt till delstatens alla hörn, och vill man upptäcka de många vackra nationalparkerna är en hyrbil det ideala färdmedlet.

I Utah finns både hyrbilskontor och upphämtningsplatser i samtliga större städer samt på de stora flygplatserna. Det bästa är att boka bilen innan avresa, för att säkerställa att bilen finns på plats vid ankomsten.

Mer om att hyra bil i USA går att läsa om här:

Nationalparker

I Utah finns det fem stora nationalparker som är vida kända. Dessa går tillsammans under namnet “The Mighty 5”, och består av Canyonlands National Park, Arches National Park, Capitol Reef National Park, Bryce Canyon National Park och Zion National Park.

Varje nationalpark har sin egna unika miljö, från Canyonlands vidsträckta kanjoner till Arches magiska naturformade bågar. I Capitol Reef finns till exempel ett hisnande ökenlandskap med bergsformationer i olika färger, och Bryce Canyon och Zion är man så långt bort från civilisationen som det går att komma i Utah. Stjärnklara nätter går det här att beskåda hela stjärnhimlen, och det är en makalös känsla att uppleva dessa fantastiska nationalparker.

För mer info om nationalparkerna och bokning av olika utflykter till dem, följ respektive länk nedan: