Rhode Island

Rhode Island – Litte Rhodey

Rhode Island i nordöstra USA är den allra minsta staten i landet. Men trots sin storlek finns det här mycket att se och göra. Rhode Island har haft en enormt viktig roll i den amerikanska historien, då det var den första av kolonierna att avsäga sig den brittiska kronans makt.

Rhode Islands läge vid kusten gör även att det finns en hel del vacker natur där, och staten är känt som ett litet semesterparadis för storstadsfolket.

Att göra i Rhode Island

Det finns mycket att göra för den friluftsintresserade i Rhode Island. Det finns till exempel möjligheter till surfing, vindsurfing och kajak- och kanotpaddling på många olika platser i Rhode Island. Det går även att ta kurser i surfing och andra vattensporter på flera ställen. Bland annat på Block Island, där det ger lektioner för alla åldrar och svårighetsgrader.

Något som Rhode Island är känt för är sina många vackra fyrtorn. De finns utplacerade på delstatens vackra kust, och är mycket populära sevärdheter. Några av de mest berömda och omtyckta fyrtornen är Beavertail Light i Jamestown, North Lighthouse på Block Island, Point Judith Lighthouse i Narragansett och Castle Hill Lighthouse i Newport. Läs mer om Rhode Islands fantastisa fyrar på den officiella turistsidan här:

Är man intresserad av vinproduktion finns det ett flertal vinodlingar i delstaten. Runt Newport finns tre av de största vinproducenterna i Rhode Island, och de är alla öppna för allmänheten. Hos dessa vinodlare finns det möjlighet till guidade turer och provsmakningar av produkterna. Det finns även flera bryggerier och destillerier i Rhode Island.

Hyra bil i Rhode Island

Det allra bästa sättet att upptäcka lilla Rhode Island är med hyrbil. Tack vare de korta avstånden i delstaten går det lätt att ta sig till olika delar på korta tider. Det går att hyra bil i samtliga större städer i Rhode Island, och även på de olika flygplatserna i delstaten.

Det finns endast en avgiftsbelagd väg i Rhode Island, och det är bron Newport-Pell Bridge. Det går bra att betala avgiften med kontanter, och kostnaden är liten. För mer information om att hyra bil i USA, följ länken nedan:

Städer att besöka

Providence
Providence är den största staden i Rhode Island. Det är även en av de äldsta städerna i hela USA, och därför också en av de mest historiskt intressanta och vackra städerna i delstaten. Här finns otroligt mycket att se och upptäcka. Några av de mest berömda sevärdheterna i staden finns i området som kallas för East Side. Där finns bland annat den första baptistkyrkan i USA, och det gamla stadshuset.

Providence är känt för sina många och stora parker, som är mycket vackra och välbesökta. Två av de mest populära parkerna är Waterplace Park och Roger Williams Park, som båda är mycket trevliga att besöka.

Newport
Newport är Rhode Islands stora semesterort, och många storstadsmänniskor och andra Rhode Island-invånare brukar spendera sina somrar här. Staden har en fantastisk miljö, och det finns flera fina stränder och småbåtshamnar. Det finns även många och bra möjligheter till segling i Newport, då området har mycket bra vatten för just denna sport. Newport kallas även ofta för USA:s främsta seglingsstad och anordnar årligen flera kända seglingstävlingar.

I Newport finns det även många vackra och historiska byggnader. Det finns flest byggnader från kolonialtiden i Newport än i någon annan stad i hela USA.

Narragansett
I södra Rohde Island ligger den intressanta staden Narragansett. På sommaren är staden ett riktigt semesterparadis med vackra stränder och många butiker och resturanger. Men staden är även värt ett besök när det gäller historiska upplevelser. Bland annat kan man i Narragansett besöka Central Street Historic District, med sina många små och trevliga trähus. Stadens mest berömda landmärke är dock The Towers, som förr i tiden var ett kasino, men som idag är en sevärdhet och nöjesarena.

Nationalparker och stränder

Trots sin lilla storlek har Rhode Island mycket vacker natur. Med sin närhet till vattnet och många bukter finns det många otroligt fina vyer och stränder.

Parker i Rhode Island
Rhode Island inte så många nationalparker, men däremot finns många trevliga och spännande historiska parker och områden. Blackstone River Valley är en av dessa, och det var vid denna flod som rinner längs bland annat Providence som den industriella revolutionen fick sitt genombrott. Längs floden finns mycket vackra vyer och även en del historiska platser som går att stanna till vid.

I Providence finns även den otroligt vackra Roger Williams Park, som är en park till hyllning till stadens grundare med samma namn. Här finns både grönskande parklandskap och fantastiska historiska inslag.

Stränder i Rhode Island
Några av de bästa stränderna i Rhode Island finns på statens absoluta södra kustremsa, och särskilt i området kring Newport. Här finns ett stort antal fantastiska sandstränder med otroligt härliga badmöjligheter. Till exempel går det att besöka Gooseberry Beach och Easton’s Beach, som är de två mest populära stränderna i området.

Även i sydvästra Rhode Island finns en fantastisk kust med många stränder. Misquamicut Beach, East Matunuck State Beach och East Beach i Charlestown är några av de finaste stränderna på sydvästkusten, och alla värt ett besök om man är sugen på härligt sol och bad.