Ohio

Ohio – The Buckeye State

Ohio ligger i de nordliga delarna av USA, med östkusten som närmsta kust. Det är den sjunde största staten när det kommer till invånarantal, men endast den 34:e största till ytan. Ohio har flera större storstäder, där den största är Cleveland. Statens huvudstad är Columbus.

I Ohio finns det både otroligt vacker natur och spännande historia. Staten blev en del av USA i början på 1800-talet, och det finns därför mycket intressant att se och upptäcka i Ohio.

Att göra i Ohio

Ohio har som delstat i USA en fantastisk mix av kulturella sevärdheter och historiska platser. Även den makalösa naturen gör sig ständigt påmind i staten.

Är man ute efter en historisk tidsresa är en tur till Downtown Piqua ett absolut måste. Den gamla stadsdelen är mycket välbevarad, och här finns flera butiker och restauranger i tidsenlig anda. I Downtown Piqua anordnas det under året även många festivaler och arrangemang med historiska teman. Det finns också möjligheter till guidade turer genom stadsdelen, där man får ta del av stadens och de olika byggnadernas spännande historia.

Ohio är hem till världens största Amish-samhälle, som ligger i Holmes County. Här går det att få en guidad tur genom Amish-samhället, och även chansen att besöka en Amish-familj. Det finns flera andra Amish- och Mennoitsamhällen i Ohio, och många av dem har till exempel butiker öppna för allmänheten. En tur bland Amish-samhällena i Ohio är en mycket speciell upplevelse. Är man mer intresserad av Amish-kulturen går det att besöka Amish & Mennonite Heritage Center i staden Berlin, där man får lära sig om både historia och kultur.

Ligger intresset i mat och dryck har Ohio mycket att erbjuda när det gäller vinodlingar. Tack vare sitt klimat och sin bördiga jord lämpar sig delstaten mycket väl för vinodling, och det finns ett stort antal odlingar och vinproducenter i Ohio. Bland annat finns det många vinodlingar i sydvästra Ohio. Där går det att till exempel besöka Hanover Winery, Winery at Versailles, Brandeberry Winery och många fler.

Hyra bil i Ohio

Att hyra bil i Ohio öppnar upp många möjligheter till trevliga utflykter. Det är relativt oproblematiskt att ta sig fram med bil i delstaten, och det går att hyra bil i samtliga större städer. Det går även mycket bra att hyra bil på Ohios olika flygplatser.

Den enda avgiftsbelagda vägen i Ohio är den stora så kallade Ohio Turnpike som i princip går genom hela delstaten. Det går att antingen betala avgiften kontant på plats eller genom ett elektroniskt pass, som oftast finns installerade i hyrbilarna. Hör med ditt hyrbilsbolag för exakta detaljer.

Mer om att hyra bil i USA går att läsa om här:

Städer att besöka

Cleveland
Cleveland ligger precis vid Lake Eeries södra spets och har därför fantastisk närhet till vatten. Staden grundades i slutet av 1700-talet och har många intressanta sevärdheter. Bland annat finns där ett rikt musikliv, och många kända musiker kommer från Cleveland. Vid hamnen finns därför det stora och häftiga The Rock and Roll Hall of Fame, där man kan lära sig mer om de allra mest berömda och inflytesrika musikerna och producenterna.

Columbus
Columbus är Ohios huvudstad, men har inte samma hektiska storstadspuls som till exempel Cleveland. Det är en mycket vacker stad med många stora och ståtliga byggnader. Bland annat är Ohio Statehouse helt klart värt ett besök, och även den botaniska trädgården Franklin Park Conservatory, byggd i slutet av 1800-talet, har en fantastisk arkitektur. Missa inte att besöka den exakta replikan av Christopher Columbus skepp Santa Maria som ligger förankrad i Columbus hamn.

Akron
Akron är Ohios femte största stad, men är den stad som har kanske mest kulturella sevärdheter och museer. Här finns bland annat Akron Art Museum, som har varit öppet sedan 1922. Här finns verk från mitten av 1800-talet och framåt, och museet är ett av de största i sitt slag i delstaten. Även Stan Hywet Hall and Gardens, som är ett av de största hemmen och gårdarna i hela USA, är värt ett besök. Här går det att besöka de många fantastiska husen och trädgårdarna, och det anordnas årligen flera trevliga festivaler på området.

Nationalparker och stränder

I Ohio finns mycket varierade landskap och natur. Allt från skogar och vattenfall till fantastisk kustlinje och stränder finns att upptäcka i delstaten.

Parker i Ohio
Cuyahoga Valley National Park ligger endast en liten bit från Cleveland och Akron, och är en av de mest välbesökta nationalparkerna i staten. Tack vare sina vidsträcka landskap och vackra vandringsleder lockar parken många. Genom parken rinner även Cuyahoga River, vilket ger otroligt vackra vyer. I parken finns även en historisk rutt där man kan stanna till på olika platser för att upptäcka områdets historia. Läs mer om parken genom länken nedan:

En av de mäktigaste parkerna i Ohio är Hopewell Culture National Historical Park. I parken finns ett flertal kullar som gjordes av de amerikanska urinvånarna, och som de använde till olika högtider. Idag skapar kullar ett magiskt landskap som andas historia.

Stränder i Ohio
I Ohios norra del som vätter mot Lake Erie finns det flera underbara stränder som är perfekta för både sol och bad. Bland annat finns det flera trevliga stränder vid staden Euclid, strax utanför Cleveland. Även i centrala Cleveland, i Cleveland Lakefront State Park, finns det fina möjligheter att bada vid stränderna där.

Den allra längsta stranden i Ohio ligger i staden Mentor, och heter Headlands Beach State Park. Stranden har flera gånger utsetts till den allra bästa i delstaten.