North Dakota

North Dakota – Peace Garden State

I norra USA, precis på gränsen till Kanada, ligger delstaten North Dakota. Med sina långsträckta landskap och kända natur är North Dakota en fröjd för ögat och ett perfekt resmål för den friluftsintresserade.

Delstaten är en av de större i USA, men sett till invånarantal är det en av de allra minsta. Staten ingick i de förenta staterna i slutet på 1800-talet, och är därför en relativt ung stat, men bär ändå på en rik historia. North Dakotas huvudstad heter Bismark, medan Fargo är den största staden.

Att göra i North Dakota

I North Dakota finns en härlig blandning av historia, storstad och makalös natur.

Bismark
Bismark är North Dakotas näst största stad efter Fargo, men har rollen som delstatens huvudstad. Under de senaste åren har staden vuxit i rekordfart, och det finns idag mycket att se och göra i staden. Bismark har bland annat ett väl utbrett kulturliv, med flera teatersällskap och konstgallerier. I Bismark finns även ett stort antal vackra grönområden och parker.

En liten bit utanför stadskärnan ligger även stadens främsta turistattraktion Fort Abraham Lincoln. Fästningen är delvis rekonstruerad och hade stor betydelse i slaget om The Little Big Horn på 1800-talet. Fästningen ligger i en stor park, och det finns flera vandringsleder och även andra rekonstruerade historiska byggnader går att besöka i parken. Det finns även ett museum och flera utställningar för de som vill lära sig mer om områdets historiska betydelse.

Theodore Roosevelt National Park
Den mest besökta nationalparken i North Dakota är utan tvekan Theodore Roosevelt National Park i västra North Dakota. Parken består av mycket vild och tuff natur, och namnet hyllar den amerikanske presidenten Theodore Roosevelt som i sin ungdom jagade bison i området. Det var i den vilda naturen som Roosevelt ska ha funnit inspiration till sin politik, och landskapet har därför en viktig innebörd för USA som land.

I parken finns både bilrutter och vandringsleder som är mycket trevliga sätt att upptäcka nationalparken på. Området är vida känt för sitt rika djurliv, och i parken finns det både bison, vildhästar och präriehundar. Det finns även flera historiska platser att besöka i parken, bland annat Roosevelts stuga. Läs mer om parken genom länken nedan:

Bonanzaville
Ett av de allra största och mest välbesökta museerna i North Dakota är Bonanzaville, som ligger en bit utanför Fargo. Bonanzaville är ett stort friluftsmusei-komplex, med ett femtiotal historiska byggnader på nära 50 000 kvadratmeter. Byggnaderna visar utvecklingen och historien kring kolonisationen av västra USA, och varje byggnad i den musei-byn har ett unikt tema som levandegör livet under pionjärstiden och fram till idag. Museet är ett perfekt utflyktsmål för hela familjen, och det bjuds även på en del skådespel i byn. Läs mer på den officiella hemsidan nedan:

Hyra bil i North Dakota

På grund av sin stora storlek och många vidsträckta landskap är det allra bästa färdmedlet i North Dakota hyrbil. Med hyrbil går det att åka runt i delstaten på ens egna villkor, och det blir även lättare och smidigare att ta sig till statens olika delar. Det finns flera trevliga sceniska rutter speciellt designade för att ge en så häftig upplevelse med bil som möjligt.

Det rekommenderas att hyra bilen online i förväg för att förenkla upphämtningen. En bra idé är även att välja till GPS, för att göra resan ännu smidigare.

Mer om att hyra bil i USA går att läsa om här: