New Mexico

New Mexico – Land of Enchantment

I södra USA, precis på gränsen till Mexiko, ligger den relativt unga delstaten New Mexico. New Mexico upptogs i de förenta staterna 1912, och är till ytan den femte största delstaten i landet. Men det är även en av de stater som har minst invånare, vilket kan förklaras med den svårbebyggda terrängen.

I New Mexico finns det mycket fantastisk natur, och staten brukar räknas som en av “the mountain states”. New Mexicos huvudstad heter Santa Fe, medan den största staden är Albuquerque.

Att göra i New Mexico

I New Mexico finns det storslagen natur, men med sin rika historia från de amerikanska urinvånarna finns det även mycket historia att upptäcka i den stora delstaten.

Taos
I centrala New Mexico ligger den trevliga staden Taos, som har nära både till natur och historia. I staden finns bland annat Taos Downtown Historic District med många gamla byggnader och butiker, och Taos är även känt för sina många konstgallerier och lokala konstnärer.

Under vinterhalvåret förvandlas Taos till en skidresort med fyra stora skidområden: Taos Ski Valley, Red River, Sipapu och Angel Fire. Skidanläggningarna och backarna i området är otroligt fina och vida kända, och i Taos finns även den högsta toppen i hela New Mexico.

Läs mer om staden på www.taos.org.

White Sands National Monument
En av de allra häftigaste upplevelserna i New Mexico är White Sands National Monument, som är en unik öken med gipssand. Öknen breder ut sig över ett enormt område, och är den största i sitt slag i hela världen. På grund av att sanden är av gips har den en kritvit färg, och det finns inget liknande i hela världen.

Det finns möjligheter att båda köra bil och vandra genom öknen, och det finns flera trevliga vandringsleder och rutter som leder en genom det makalösa landskapet. Läs mer om White Sands National Monument via länken nedan:

Carlsbad Caverns National Park
I de sydöstra delarna av New Mexico ligger en av delstatens främsta sevärdheter Carlsbad Caverns. Grottan är en av 119 naturligt formade grottor i kalkstensberget, och den enda som är öppen för allmänheten, och är en av de största i sitt slag i hela USA.

Som mest är grottan 78 meter hög, och det är en fantastisk upplevelse att besöka den. I grottan finns ett stort antal mindre grottor, alla med sina egna egenskaper. Det går att gå guidade turer i grottsystemet, och det finns även ett fint besökscenter med kafeteria där.

Läs mer på www.nps.gov.

Hyra bil i New Mexico

På grund av sin stora storlek är det en mycket bra idé att hyra bil i New Mexico för att kunna ta sig runt till de olika delarna. Att åka kollektivt i delstaten kan nämligen ta väldigt lång tid, medan med bil går det både snabbt och smidigt att ta sig fram i delstaten.

Det går att hyra bil i samtliga större städer i New Mexico, och även på delstatens flygplatser. Det finns många trevliga bilrutter att köra på för att få ut det mesta av de makalösa landskapen i New Mexico. Läs mer om dessa på den officiella turistsidan www.newmexico.org.

Mer om att hyra bil i USA går att läsa om här: