Montana

Montana – Treasure State

Med sin makalösa natur och rika historia är Montana ett mycket häftigt resmål att besöka. Delstaten ligger i norra USA och gränsar till Kanada. Det vilda landskapet har fascinerat besökare i århundranden, och innan kolonisatörerna bosatte sig i delstaten beboddes Montana av amerianska urinvånare, och många av dess ättlingar bor kvar än idag.

Montanas huvudstad heter Helena och den största staden är Billings.

Att göra i Montana

I Montana finns en härlig mix av vild natur och historia. Det finns även trevliga städer med både vackra byggnader och shopping. I Montana finns helt enkelt något för alla!

Nevada City
Är man sugen på att uppleva en bit levande historia är ett besök i Nevada City ett absolut måste. Staden består av över 100 träbyggnader byggda som de såg ut i slutet av 1800-talet. Ett tiotal byggnader är i original, och det finns mycket att se och upptäcka i den historiska staden som är uppbyggd som ett friluftsmuseum.

I Nevada City finns bland annat ett hotell, café och flera andra butiker i typisk tidsanda. Det finns även många artefakter och utställningar i staden som gör ett besök där till en riktigt häftig upplevelse! Läs mer på stadens officiella hemsida nedan.

Skidåkning i Montana
Tack vare sitt bergiga landskap och nordliga placering har Montana flera fantastiska skidbackar och resorter. Under vinterhalvåret lockas många skidåkare till delstaten för dess fina skidanläggningar. Det finns ett stort antal skidorter att välja på, beroende på vad man är ute efter.

Bland de mest populära finns Big Sky Resort, Bridger Bowl Ski Area och Red Lodge Mountain, som alla har riktigt fina anläggningar med flera backar för alla svårighetsnivåer. Mer om de olika skidanläggningarna i Montana går att läsa om på Montanas officiella turistsida nedan:

Museum of the Rockies
Ett av de mest intressanta och spännande museerna för hela familjen i Montana är Museum of the Rockies. Museum of the Rockies ligger i Bozeman, och fokuserar på Rocky Mountains historia, från dinosauriernas tid till idag. Museet har den största samlingen dinosauriefossiler i hela USA, och där finns även världens största Tyrannosaurus Rex-skelett. Läs mer på www.museumoftherockies.org.

Hyra bil i Montana

För att få ut det mesta av semestern i Montana kan det vara en bra idé att hyra bil. Med hyrbil går det lätt att ta sig runt i delstaten, och även att upptäcka den makalösa naturen blir enklare och roligare med hyrbil. Det går att hyra bil i alla större städer i delstaten, och även på Montanas flygplatser finns hyrbilsbolag representerade.

Mer om att hyra bil i USA går att läsa om här:

Nationalparker

Montana har flera fantastiska nationalparker som är vida kända för sin makalösa natur. Bland annat finns i delstaten Glacier National Park, som har berg, glaciärer, vidsträckta skogar och kristallklara sjöar. I Glacier National Park finns många hundra mil med vandringsleder, och det finns otroligt mycket att se i den stora nationalparken.

I Montana ligger även en del av den världsberömda nationalparken Yellowstone, som har flest gejsrar på ett och samma område i hela världen. I Yellowstone finns mycket varierande natur, och det är en mycket spännande upplevelse att upptäcka landskapet.

Läs mer om nationalparkerna i Montana på www.nps.gov