Missouri

Missouri – The Show Me State

Missouri är en medelstor stat i centrala USA. Området beboddes redan för 7000 år sedan, och blev en del av de amerikanska staterna i början av 1800-talet. Missouri har mycket varierande landskap, med allt från berg, floder och dalar. Delstaten bär även på mycket historia, och det var här som många av kolonisatörernas resor till västra USA påbörjades.

Missouris huvudstad är Jefferson City, medan den största staden är Kansas City. I Missouri ligger även St. Louis, som officiellt inte tillhör någon stat.

Att göra i Missouri

Missouri har mycket att erbjuda, och det finns något för alla intressen. Oavsett om man är intresserad av friluftsliv eller historia finns det i Missouri!

St. Louis
St. Louis är en självständig stad som ligger i östra Missouri, och är den näst största staden i delstaten. Staden är mycket gammal, och har många intressanta sevärdheter. Ett absolut måste är att se St. Louis mest berömda landmärke Gateway Arch, som är den största bågen i hela världen.

St. Louis är även hem till otaliga kyrkor och kapell och många andra historiskt intressanta byggnader. Staden är även känt för sin spännande matkultur och det finns också många trevliga bryggerier i staden.

Silver Dollar City
Är man sugen på äventyr för hela familjen är ett besök till nöjesparken Silver Dollar City ett perfekt alternativ. Nöjesparken har flera roliga åkattraktioner, men även andra spännande delar med historiska teman. Bland annat finns det en gammal godisfabrik och flera andra gammeldags butiker och tillverkare.

I Silver Dollar City finns även ett berömt grottsystem som kallas för Marvel Cave. Det går att besöka Marvel Cave och det är en mycket häftig upplevelse att stiga ner i den stora grottan. Läs mer om Silver Dollar City på den officiella hemsidan här.

Titanic Museum
Ett av de mest spektakulära museerna i Missouri är Titanic Museum i Branson. Museet grundades av en man som varit med och upptäckt vraket av det enorma fartyget, och museet innehåller en stor mängd artefakter. Vad som är mest unikt med museet är dock dess utformning. Titanic Museum är faktiskt uppbyggd som fartyget, i 1:2 skala. Museet har även vatten runt sig som ger illusionen av att det ligger förankrat, och det ligger även en replika av ett isberg vid det.

Hyra bil i Missouri

Det perfekta färdmedlet i Missouri är utan tvekan en hyrbil. Med hyrbil går det både lätt och smidigt att ta sig runt till delstatens olika sevärdheter, och det ger även möjligheter att upptäcka mindre platser som man annars inte hade kunnat stanna till vid.

Det går att hyra och hämta upp hyrbilar i samtliga större städer i Missouri, och även på delstatens flyglatser. Det rekommenderas dock att förboka bilen hemma, för att vara säker på att rätt bil finns på plats vid ankomst.

Mer om att hyra bil i USA går att läsa om här:

Nationalparker

För den friluftsintresserade finns det många vackra landskap att upptäcka i Missouri. Många av parkerna har en historisk bakgrund, och bjuder därför inte bara på vackra vyer och fina vandringsleder, utan även intressanta historiska inslag.

De tre största och mest populära parkerna i delstaten är Taum Sauk Mountain State Park, Elephant Rocks State Park och Johnson’s Shut-ins State Park. Dessa parker ligger alla i närheten av St. Louis, och bjuder både på makalösa vyer med sina bergiga landskap, men även många, långa vandringsleder och vidunderliga skogar.