Iowa

Iowa – The Hawkeye State

Iowa är en av de större staterna i centrala USA. Staten är främst känd för sitt lantbruk och det odlas mycket i staten. Men Iowa har även en gedigen historia, både när det gäller de amerikanska urinvånarna och kolonisatörerna. Det finns därför mycket intressant att se och upptäcka i delstaten.

Iowas största stad och tillika huvudstad är Des Moines.

Att göra i Iowa

Med både vackra landskap och trevliga städer har Iowa något att bjuda på oavsett vad man är intresserad av.

Des Moines
Des Moines är både huvudstad och största stad i Iowa, och det finns mycket att se och göra i staden. Förutom en härlig storstadspuls finns det även många historiska byggnader i staden som är värda ett besök. Till exempel är Iowa State Capitol en riktigt häftig byggnad att se. Det finns även ett fint botaniskt centrum i staden, och flera mycket intressanta museer.

Iowa Great Lakes
I Iowas nordliga delar finns ett område med flera sjöar som brukar kallas för Iowa Great Lakes. Dessa sjöar är de största i delstaten, och här finns många vackra vyer. Här är det populärt att både segla och fiska, och det finns många fina vandringsleder i området. Under sommarhalvåret är Iowa Great Lakes ett mycket populärt turist- och semestermål.

Amana Colonies
Amana Colonies är ett unikt område som inkluderar sju byar i centrala Iowa. Byarna grundades av religiösa tyskar i mitten av 1800-talet och de levde länge mycket självständigt och isolerat från omvärlden. Idag är byarna öppna för besökare, och det gamla livet lever kvar i mångt och mycket i Amana Colonies.

Det går bland annat att besöka gamla butiker och hantverkare som arbetar på det gamla sättet. Att besöka Amana Colonies är som att åka tillbaka i tiden, och det är en riktigt trevlig upplevelse. Läs mer på den officiella hemsidan här

Hyra bil i Iowa

För att enklast ta sig runt i Iowa rekommenderas det att man hyr en bil. Kollektivtrafiken går inte till alla mindre städer, och det blir smidigare med bil. Dessutom går det att upptäcka små smultronställen på vägen om man kör hyrbil!

Det går att hyra bil i alla större städer i Iowa, samt på delstatens flygplatser. Det bästa är att boka bilen i förväg innan man reser, för att vara säker på att bilen finns på plats när den ska hämtas upp.

Mer om att hyra bil i USA går att läsa om här:

Nationalparker

Det finns inga officiella nationalparker i Iowa, men däremot finns det flera historiska parker och rutter som är mycket natursköna och intressanta. Bland annat går det att besöka Effigy Mounds, som är mycket viktiga för de amerikanska urinvånarna. Vid Effigy Mounds råder lugnet, och det är en mycket mäktig känsla att stå bland de stora kullarna.

Det går även att besöka Mormon Pioneer National Historic Trail, där man kan följa den uråldriga rutten som mormonerna flydde genom under 1800-talet. Det finns även en rutt som heter Lewis and Clarke, som går genom flera stater och följer de kolonisatörer som först utforskade USA:s västra delar.

Läs mer om parkerna och rutterna i Iowa på www.nps.gov.