Georgia

Georgia – The Peach State

I södra USA, precis norr om Florida, ligger den gamla delstaten Georgia. Georgia var en av de första tretton kolonierna i USA, och det finns mycket historia att se och uppleva i delstaten. Landskapen och naturen i Georgia präglas av bergiga områden och vacker kust. Smeknamnet The Peach State har Georgia fått på grund av sina många och fina persiko-odlingar. Persikan är även statens officiella frukt.

Klimatet i Georgia är mycket varmt och fuktigt, och det finns även en del träsk i delstaten som liknar de som finns i Florida. Den största staden och tillika huvudstad i delstaten är Atlanta, där Georgias största internationella flygplats Hartsfield-Jackson Atlanta International Airport finns. Flygplatsen är även den mest trafikerade i hela världen, och här landar och lyfter otroligt många internationella flyg.

Att göra i Georgia

Georgia har mycket att erbjuda sina besökare. Oavsett om man är intresserad av historia, friluftsliv och fartfyllda äventyr eller vackra vyer har Georgia något att bjuda på.

Georgia spelade en mycket stor roll i det amerikanska inbördeskriget, och än idag finns det många rester kvar från denna tid. Bland annat går det att besöka Old Fort Jackson i Savannah, där det går att uppleva hur det amerikanska försvaret fungerade. Här återges dagligen livet i inbördeskriget med hjälp av tidsenliga skådespelare. Även den fantastiska parken Chickamauga and Chattanooga National Military Park, som egentligen är ett slagfält, är klart värt ett besök. I parken finns mycket att se och göra, och det finns flera fina utställningar som man kan bli guidad igenom. Läs mer om de viktigaste platserna från inbördeskriget på Georgias officiella turistsida nedan:

Vill man ha fart och fläkt och äventyr för hela familjen finns det flera nöjesparker att välja på i Georgia. Bland annat Lake Winnepesaukah Amusement Park i södra Georgia, med många häftiga vattenattraktioner. Läs mer om Lake Winnepesukah nöjespark på deras hemsida här. I Georgia finns även Six Flags over Georgia som är den största nöjesparken i hela sydöstra USA, och har flera unika åkattraktioner.

I nordöstra Georgia finns delstatens berömda vindistrikt. Här finns flera vackra vinodlingar i det bergiga landskapet, och många av dessa odlingar är öppna för allmänheten för provsmakningar och guidade turer. Under sommarhalvåret anordnas även många trevliga festivaler i regionen med fokus på dryck, musik och mat. Läs mer om vingårdarna i norra Georgia på den officiella sidan nedan:

Hyra bil i Georgia

Att hyra bil i Georgia är både smidigt och enkelt. Det går utmärkt att hämta upp hyrbilar från de flesta stora och kända hyrbilsbolag i samtliga stora städer i delstaten. Det går även bra att hyra bil på Georgias flygplatser. Det rekommenderas att boka bilen online innan man beger sig till USA, för att säkerställa att bilen finns på plats vid upphämtningen. Läs mer om att hyra bil i USA här.

Det finns en del vägsträckor i Georgia som är avgiftsbelagda. Dessa betalas genom ett elektroniskt pass, vilket oftast redan är installerat i hyrbolagens bilar. Hör med just ditt hyrbilsbolag för exakta detaljer om elektroniska vägtullspass.

Det finns flera fantastiskt fina rutter i Georgia som visar upp delstaten från sin bästa sida. På I-185 Scenic Byway bjuds man på makalös natur och magiska utsikter från Pine Mountain. Kör man på Monticello Crossroads Scenic Byway finns det många möjligheter att stanna till på historiskt intressanta platser, då vägen förr i tiden användes av både urinvånarna och de första kolonisterna.

Städer att besöka

Atlanta
I Atlanta sprudlar storstadslivet, och det finns otroligt mycket att se och göra i staden. Bland annat finns här världens största inomhusakvarium, Georgia Aquarium och Martin Luther Kings barndomshem som idag är ett museum. Här finns även flera stora museum tillägnade det Amerikanska inbördeskriget.

För den popkulturintresserade finns det mycket att se och göra i Atlanta. Här spelas bland annat succéserier som The Walking Dead in, och många av de mest älskade filmerna, som till exempel Borta med vinden, har Atlanta som inspelningsplats. Nedan går det att läsa om fantastiska guidade turer i spåren av filmer och tv-serier i Atlanta:

Savannah
Som den äldsta staden i Georgia har Savannah mycket intressant historia att upptäcka. Savannah ligger vid kusten och är en viktig hamnstad, och vid Tybee Island finns det fantastiska stränder och Georgias första fyrhus. I centrala Savannah finns flera historiska distrikt som inte har förändrats mycket under årens gång. Här finns fortfarande kullersten på gatorna och de gamla husen är mycket välbevarade. Det mest berömda av dessa distrikt är Savannah Historic District, som upptar stora delar av downtown Savannah. För mer information om Savannah Historic District och guidade turer där, följ länken nedan.

Macon
I centrala Georgia ligger delstatens fjärde största stad Macon. I Macon har många kända sydstatsrockband fötts, och staden har ett livligt musikliv med festivaler, klubbar och skivbolag. Macon har även många historiskt intressanta platser. Till exempel är Ocmulgee National Monument i södra Macon en av de äldsta gravplatserna i delstaten, och de gjordes av de amerikanska urinvånarna för över tusen år sedan. Vid högarna finns även utställningar som visar upp arkeologiska fynd från platsen.

Nationalparker och stränder

I Georgia finns mycket varierad och spännande natur att ta del av. Vare sig man är sugen på vackra bergslandskap eller vidsträckta sandstränder har Georgia det att erbjuda.

Parker i Georgia
Längs med floden Chattahoochee ligger det makalösa området Chattahoochee River National Recreation, som erbjuder otroligt vackra vyer och många saker att göra för hela familjen. I närheten ligger utsiktspunkten Rock City Gardens, där man under molnfria dagar kan se sju stater. Utsikten från Rock City Gardens är helt fenomenal, och definitivt värt ett besök.

I Okefenokee National Wildlife Refuge finns våtmarker och träsk, och många intressanta djurarter går att få syn på. Genom parkområdet tar man sig på en gångbrygga som ger fantastiska vyer över de olika miljöerna.

Stränder i Georgia
Georgia har en mycket vacker kustremsa, och här finns flera semesterresorter kända för sina fina stränder. Tybee Island är en av de mest populära platserna för sol och bad, och här finns även möjligheter till att surfa och segla.

Även de små öarna S:t Simons, Jekyll Island, och Sea Island, som alla är del av de så kallade Golden Islands, har otroligt fina stränder och uteaktiviteter. Öarna är uppbyggda kring sina stränder, och är riktiga semesterparadis för den som är ute efter mycket sol och bad.