Tennessee

Tennessee – The Volunteer State

Tennessee är en medelstor stat i centrala USA. Staten är känd för sin inblandning i amerikanska inbördeskriget, men även för sin rika lantbrukskultur. Tennessee är även platsen där den amerikanska countrymusiken haft sin vagga.

Tennessees största stad är Memphis, och huvudstaden är Nashville.

Att göra i Tennessee

I Tennessee finns det mycket att se och upptäcka, oberoende om man är intresserad av vackra landskap, häftig musik eller spännande historia.

Bland annat går det att besöka otaliga museet kopplade till den amerikanska inbördeskriget, och även flera slagfält och historiska byggnader. Cannonball House i Blountville och Confederate Camp at Seawell i Lebanon är två spännande utflykter i historians tecken som rekommenderas varmt. På Confederate Camp at Seawell går det till exempel att se skådespelare agera ut scenarier från tiden. Läs mer på den officiella hemsidan här.

Ligger ens intresse i musik och musikhistoria är ett besök på Graceland i Mephis ett absolut måste. Det var på den stora gården som Elvis Presley levde, och i huset finns idag ett mycket fint museum tillägnat musikikonen. Runt om på gården finns även ett litet museum med Presleys fina bilar, och det finns flera interaktiva element i de många utställningarna. För att boka biljetter, följ länken nedan:

Roligheter för hela familjen hittar man på Dollywood i området Smoky Mountains. Dollywood är ett stort nöjesfält, grundat av sångerskan Dolly Parton. På Dollywood finns förutom många roliga och häftiga åkattraktioner även ett stort vattenland och andra trevligheter. Det är även mycket fokus på countrymusik och countrykulturen på Dollywood, och det är en mycket härlig upplevelse för hela familjen. För mer information, läs på Dollywoods officiella hemsida.

Hyra bil i Tennessee

Det absolut bästa färdmedlet i Tennessee är hyrbil. Det ger en helt annan frihet och ger många fler möjligheter att upptäcka delstaten och dess alla små hörn. Det går att hyra bil i samtliga större städer i Tennessee, och även på de stora flygplatserna går det att hyra och hämta upp hyrbil. Det rekommenderas att boka hyrbilen i förväg, och att välja till en GPS kan vara en bra idé då det finns många mindre vägar på landsbygden.

Mer om att hyra bil i USA går att läsa om här.

Städer att besöka

Nashville
Nashville är Tennessees huvudstad, och är en av de städer i USA som har mest rikt musikliv. I staden finns ett område som kallas för Music Valley, där bland annat The Country Music Hall of Fame and Museum (biljetter går att boka här) och musikbåten General Jackson ligger. Nashville har även många historiska platser och museer kopplade till inbördeskriget som går att besöka.

Memphis
Även Tennessees största stad Memphis har en lång tradition av musik, och det anordas årligen flera festivaler i staden. Förutom ett besök på Elvis Presleys Graceland, som går att läsa mer om ovan, är Memphis även hem till Sun Studio, där man brukar säga att rock’n’roll-musiken föddes. Det går att boka biljetter till guidade visningar på Sun Studio här.

Nationalparker

Tennessee har ett mycket vackert landskap, och ett par helt makalösa nationalparker. Den mest kända och välbesökta nationalparken är Great Smoky Mountains. Här finns milslånga vandringsleder i fantastiska miljöer. Berg, dalar, och djupa skogar är alla en del av den livfulla nationalparken. I Great Smoky Mountains finns även ett mycket rikt djurliv, och många reser dit bara för chansen att se av de omkring 1 500 björnarna som lever i området.