Niagarafallen

Niagarafallen är ett av världens kraftigaste vattenfall. Se våra utvalda utflykter eller lär dig mer om Niagarafallen längre ner på sidan.

Utflykter från New York

Regnbåge under Niagarafallen

Pris från: [viator product=”2625NIAGARA” curr=”SEK”] kr
Resenärers betyg:
Avgår från: New York
Varaktighet: ca 14 timmar
Info: Med denna tur till Niagarafallen med flyg får du se alla attraktioner som bland annat är den kända båtturen under de kraftiga vattenfallen. Utflykten startar vanligtvis tidigt på morgonen och pågår sedan hela dagen innan du kommer tillbaka till hotellet i New York, på kvällen. För mer info, pris och bokning.

På en båt i under Niagarafallen

Bussresa med övernattning från New York

Pris från: [viator product=”3857NYCNIA” curr=”SEK”] kr
Resenärers betyg:
Avgår från: New York
Varaktighet: 2 dagar
Info: En 2-dagars bussresa med övernattning från New York till Niagarafallen. På plats får ni uppleva de mest omtyckta aktiviteterna och utforska Niagarafallen. På vägen hem stannar bussen på en stor outlet, för billig shopping. (The Crossings Premium Outlets i Pennsylvania)  För mer info, pris och bokning.

Utflykter som avgår från Kanada

Niagarafallen med 2 båtar i bakgrunden

Populär dagsresa från Toronto

Resenärers betyg:
Avgår från: Toronto
Varaktighet: ca 10 timmar
Info: Detta är den mest populära dagsutflykten från Toronto som tar dig till Niagarafallen i en bekväm buss. I turen ingår bland annat en båttur och lunchbuffé. Du får även se Niagarafallen från observationsdäcket, Whirlpool Rapids. För mer info, pris och bokning.

Flera av Niagarafalls vattenfall

Rundtur vid Niagarafallen på den kanadensiska sidan

Resenärers betyg:
Avgår från: Niagara Falls
Varaktighet: ca 5 timmar
Info: Om ni tar er till den kanadensiska sidan av vattenfallen kan ni åka på denna omtrycka tur där båttur (eller på vintern Journey Behind The Falls), Skylon Tower ingår. s För mer info, pris och bokning.

Fakta och information om Niagarafallen

Berömt vattenfall

Även om långt ifrån är världens högsta vattenfall så kan man nog utan överdrift påstå att de nog är de mest välbesökta och berömda i hela världen. Den kraftiga erosionen gör att Niagarafallen dras tillbaka med en meter per år.

I mörker

Niagarafallen är ett måste för den som aldrig har sett de väldiga vattenmassorna forsa fram med ett muller som för tankarna till avlägset krigslarm. Efter mörkrets inbrott blir det om möjligt ännu häftigare eftersom man då låter lysa upp fallen med kraftfulla strålkastare. Ljusshowen är bland det mäktigaste man kan se.

Tre olika vattenfall

När man talar om Niagarafallen så tänker man oftast på ett vattenfall, men faktum är att Niagarafallen består av ett system på tre olika vattenfall: American Falls, Horseshoe Falls och Bridal Veil Falls. De två största och mest kända är American Falls och Horseshow Falls, medan Bridal Veil Falls är något mindre och därmed inte tilldrar sig tillräckligt stort intresse från tillresta turisthorder.

Lite siffror

Niagarafallens totala fallhöjd är cirka 54 meter, vilket inte är så mycket att komma med i jämförelse med exempelvis Victoria Falls på gränsen mellan Zambia och Zimbabwe med sina 108 meters fallhöjd, men fallens unika storhet ligger inte i fallhöjden utan i det faktum att fallsystemet är så pass brett som det är. Horseshoe Falls har en bredd på 920 meter medan American Falls är 325 meter brett. Det mindre Bridal Veil Falls är 17 meter brett.

Precis på landsgränsen

En av de mer intressanta aspekterna med Niagarafallen är att de, likt Victoaria Falls, delas av två länder. I det här fallet Kanada och USA. Merparten av Niagarafallen ligger på den amerikanska sidan, men den bästa utsikten över vattenfallen får man faktiskt från den kanadensiska sidan. Ungefär halva Horseshoe Falls, som av kanadensarna brukar kallas för Canadian Falls, ligger i Kanada. Horseshoe Falls och American Falls separeras från varann av ön Goat Island. American Falls och Bridal Veil Falls ligger på den amerikanska sidan.

Urbanisering

Numera är Niagarafallen, till följd av urbaniseringen, kringgärdat av två storstadsområden. De närliggande tvillingstäderna Niagara Falls ligger visserligen i varsitt land men de förbinds av broar över vattenfallen. Kanadensiska Niagara Falls ligger i storstadsområdet Saint Catharines i delstaten Ontario medan den amerikanska tvillingstaden med samma namn ligger i Buffalos storstadsområde i delstaten New York.

Åka utföra vattenfallet

Det har i alla år varit ett lindrigt sagt mycket populärt och legendomsusat nöje att försöka åka utför Niagarafallen. Många har byggt olika sorters anordningar för att skydda sig, tunnor är ett ganska klassiskt exempel. Några få har överlevt fallet men de allra flesta har omkommit. Numera är det strängeligen förbjudet att utan särskilt tillstånd försöka sig på dylika övningar.

Sam Patch

Den förste våghalsen som med sin färd utför fallen så att säga satte standarden för alla andra efterföljare hette Sam Patch. I oktober 1829 skrev han för evigt in sig i historieböckerna genom att i en specialbyggd tunna rutscha utför Horseshoe Falls. Och överleva fallet. Vid ett par tillfällen har lindansare vågat sig på försöket att gå på lina över Niagarafallen. Det lugnaste och absolut säkraste sättet att njuta av Niagarafallen är dock att hålla sig på landbacken och på behörigt avstånd beundra det mäktiga skådespelet när 2000 kubikmeter vatten per sekund störtar utför den breda klippbranten.

Båttur som kommer nära

Vill man ha det lite äventyrligare, men fortfarande sitta säkert i båten, så kan man betala biljetten och följa med någon av de specialbyggda båtarna som tar nyfikna turister så nära fallens fotända man kan komma. Det är en mäktig upplevelse att nästan kunna snudda med handen vid den rytande vattenväggen som tornar upp sig 54 meter rakt upp. Regnrock och stövlar samt sydväst på huvudet är att rekommendera i samband med en sådan närkontakt av tredje graden med Niagarafallen.

Hollywood

Som extra kuriosa kan det nämnas att Niagarafallen har agerat statist i ett flertal Hollywoodproduktioner. En av de senaste filmerna där Niagarafallen har haft en synlig roll är i Pirates of the Carribbean: At Worlds End från 2006, där vattenfallen spelar den mycket centrala rollen som Världens Ände.