Yosemite nationalpark i USA

San Francisco

San Francisco är Kaliforniens fjärde största stad, och ligger i delstatens norra del. Det är norra Kaliforniens kulturella- och ekonomiska centrum, och är ett fantastiskt besöksmål med många häftiga upplevelser för hela familjen.

Att göra i San Francisco

Med sitt havsnära läge och intressanta kulturella besöksmål är San Francisco den perfekta semesterstaden. Förutom de många historiskt intressanta platserna har staden även många andra intressanta delar, och de böljande kullarna i San Francisco ger staden ett oförglömligt intryck.

Ett bra sätt att lära känna San Francisco på är att gå på en guidad tur i staden. Det finns flera intressanta turer, vissa med olika teman, och många av dessa gå att boka i förväg innan avresa.

Golden Gate Bridge
I San Francisco finns en av världens mest berömda broar, Golden Gate Bridge, till beskådning. Bron stod klar 1937, och var under flera år den längsta bron i världen. Golden Gate Bridge har blivit känd inte bara för sin längd, utan även för sin klara röd-orangea färg, som målades på för att göra bron synlig även i dimma. Det finns möjlighet att ta en promenad på den 1.3 kilometer långa bron, och där bron börjar i staden San Francisco finns ett besökscenter med bland annat en turistshop och utställningar om brons historia.

Alcatraz
På ön Alcatraz, cirka två och en halv kilometer utanför San Franciscos kust, ligger det legendariska fängelset med samma namn. Fängelset var i bruk mellan 1933 och 1963, och har blivit världsberömt genom populärkultur. Idag går det att besöka fängelset, som har kommit att bli ett mycket populärt besöksmål med fantastiska guider.
På ön Alcatraz finns det även mycket annat att upptäcka förutom fängelset. Ön består av fantastisk natur, och det finns även lämningar från äldre militära byggnader där. Till ön tar man sig med färja, och det går att boka paketturer med både resa och inträde till fängelset.

Fisherman’s Wharf
Vill man uppleva det gamla historiska San Francisco är ett besök i stadsdelen Fisherman’s Wharf ett absolut måste. Stadsdelen ligger i stadens norra del, precis vid kusten, och var på 1800-talet ett av de viktigaste fiskelägena i området. Idag finns där många historiska byggnader, museum och kända restauranger med fokus på fisk och skaldjur. Fisherman’s Wharf har en mysig och genuin känsla, och förutom de många sevärdheterna finns det även goda möjligheter till shopping.

Golden Gate Park
Ett besök i Golden Gate Park är en perfekt utflykt när man vill komma bort från den hektiska stadspulsen ett tag. Golden Gate Park är en av de mest välbesökta parkerna i USA, och har många trevliga och spännande delar som passar för hela familjen. Bland annat finns ett konstmuseum, ett naturhistoriskt museum, en stor botanisk trädgård och en fantastisk japansk trädgård i parken. Det finns även möjligheter till många häftiga aktiviteter i parken, och det hålls även konserter i parken.

På Navy Pier finns något för hela familjen
På Michegan Avenue finns mycket shopping

Shopping i San Francisco

San Francisco är en riktigt bra stad för shopping. I staden finns förutom flera stora köpcentrum även större distrikt som är kända för sina många butiker och fantastiska shoppingmöjligheter.

Ett av de största och mest anrika köpcentrumen i San Francisco är Westfield San Francisco Centre, som andas lyxig kommers med sin marmor-inredning. I köpcentrumet finns flera av de största amerikanska kedjorna, och även några mindre butiker.

I närheten av Westfield ligger Union Square, som ett område känt för sina många och stora butiker och restauranger. Är man sugen på lite mer småskalig shopping är ett besök i Hayes Valley ett måste. I området finns både konstgallerier och mindre, självständiga butiker att besöka. En riktigt häftig upplevelse är ett besök i San Franciscos Chinatown, där det finns otaliga spännande butiker och restauranger.

Hotell i San Francisco

I San Francisco finns många trevliga hotell att välja mellan. Allt från fantastiskt lyxiga hotell till enklare hostels finns i staden, och det bästa och enklaste är att titta på tidigare recensioner av hotellen. Detta gör det enklare att hitta det boende som passar just er bäst.

Att äta i San Francisco

San Francisco har ett mycket brett utbud av spännande restauranger med mat från hela världen. I Chinatown går det till exempel att upptäcka många intressanta asiatiska restauranger, och tack vare det havsnära läget finns det även ett stort antal restauranger med fisk- och skaldjursrätter på menyn.
I San Francisco finns det även många lokala restauranger med egna bryggerier där man till maten kan avnjuta en flaska lokalbryggt öl, vilket är en mycket trevlig upplevelse.

Åk på kryssning från San Francisco

Från San Francisco kan du åka på en storslagen kryssning till Alaska och Kanada. Den historiska rutten är en fantastisk sjöresa bland mäktiga glaciärer och fjordar, magisk skog och mysiga småhamnar. En kryssning är en unik möjlighet att se de norra staternas föränderliga, vilda landskap. Kryssningar till Alaska har varierande rutter men stannar ofta till i trevliga hamnstäder som Juneau, Skagway och Ketchikan i Alaska och Victoria i Kanada. Här kan du gå på valsafari, se gnistrande glaciärer från helikopter, prova ziplining genom Alaskas täta skog och mycket mer.