Oregon

Oregon – Beaver State

Oregon är en av staterna på USA:s västkust, och ligger även i landets nordliga del. Oregon känd för sin fantastiska blandning av många olika typer av landskap, och för den friluftsintresserade finns det otroligt mycket att se och göra. Det finns även många intressanta städer, och goda möjligheter till bra shopping.

Oregons största stad är Portland, och huvudstaden är Salem.

Att göra i Oregon

Portland
Portland ligger precis på gränsen till Kanada och är en av de grönaste städerna i USA. Här finns det många fins grönområden och promenadstråk, och med den vidunderliga Oregon-naturen bara runt knuten bjuder Portland på en mycket fri känsla.

I Portland finns även mycket att se och upptäcka när det gäller konst, då det finns ett stort antal konstnärer och konstgallerier i staden. Det finns även flera fina shoppingstråk och kända museum i staden. Bland annat finns Oregon Museum of Science and Industry, där det går att se en ubåt. Det allra bästa sättet att uppleva Portland är att åka på en guidad tur. För att läsa mer och boka biljetter till detta, följ länken nedan:

Lincoln City
En av de mest välbesökta städerna i Oregon är vackra Lincoln City, som ligger på delstatens kustremsa. I Lincoln City finns riktigt fantastisk natur och många vackra stränder, som är kända för sina drakflygningstävlingar. Det finns flera trevliga lokala hantverkare i staden, bland annat glasblåsare och konstnärer, som har gallerier där deras verk visas upp och säljs.

Lincoln City har många vackra vandringsleder, och det går även bra att ta cykeln på en runda i de natursköna landskapen.

Crater Lake National Park
Crater Lake National Park är den enda nationalparken i Oregon, men det är den äldsta i hela USA. Parken består av riktigt häftig natur i form av sjön Crater lake, som är en vattenfylld vulkankrater. Det är den djupaste sjön i hela landet, och landskapen runt omkring den mäktiga sjön betår av både imponerande berg och fantastiska skogar. Parken är präglad av vulkanens kraftiga utbrott för många hundra tusen år sedan, och det finns bland annat en vulkanisk öken och andra spännande lavaformationer.

Läs mer på www.nps.gov.

Hyra bil i Oregon

Det absolut bästa färdmedlet i Oregon är bil, då det är lätt att ta sig runt till de olika delarna och upptäcka det fantastiska landskapet genom att köra igenom det. Det går att hyra bil i alla de större städerna i delstaten, och även på flygplatserna.

Mer om att hyra bil i USA går att läsa om här:

Parker och stränder

Oregon har som tidigare nämnt mycket fantastisk natur, och utöver statens enda nationalpark Crate Lake National Park, finns det ett stort antal state parks och andra parker. Oregons långa kustlinje gör även att det finns många fina stränder som lämpar sig till både sol och bad när vädret tillåter.

Parker i Oregon
Det finns mycket blandade landskap i Oregon, vilket gör att varje park eller område är en unik upplevelse. Bland annat går det att besöka John Day Fossil Beds, vars bergsformationer i olika färger vittnar om livets evolution. Här finns även flera intressanta och lärorika utställningar.

Oregon Caves är en av de häftigaste upplevelserna i Oregon. De enorma grottorna kallas för Marble Halls of Oregon, och precis som namnet avslöjar är grottorna marmor. I området runt grottorna finns makalösa vyer och det finns mycket att upptäcka där. Även Columbia Gorge i norra Oregon är en häftig naturupplevelse, med sin fantastiska kanjon och vackra vattenfall.

Stränder i Oregon
Med sin långa kust finns det flera fantastiska stränder i Oregon. Förutom Lincoln City finns det flera andra populära badorter i delstaten. En av de mest kända är Seaside, som har en underbar sandstrand och badvatten. I staden finns även många vackra hus att beskåda, och det går även att srufa och fiska i Seaside. Även städerna Manzanita, Newport och Cannon Beach är vida kända för sina härliga stränder.