Idaho

Idaho – Gem State

I nordvästra USA, på gränsen till Kanada, ligger den stora staten Idaho. Idaho är kanske mest känt för sina potatisodlingar, men delstaten har mycket intressanta sevärdheter att bjuda på. Till exempel finns det mycket berg och vidunderliga landskap i Idaho, och även en hel del historiska platser att besöka.

Idahos största stad och huvudstad är Boise.

Att göra i Idaho

Idaho har många otroligt spännande landskap, som passar bra både att köra bil genom och att vandra i. Men det finns även storstadsliv och shopping i delstaten.

Boise
Boise är både största stad och huvudstad i Idaho. Här finns mycket att se och göra, med både shopping, god mat och historiska sevärdheter. Boise är även känt för sitt rika musikliv, och har flera musikfestivaler fokuserade på bland annat jazz.

Några av de mest populära sevärdheterna i staden är the State Capitol, Boise River och Julia Davis Park. Det finns även en fantastisk skidanläggning i närheten av staden som heter Bogus Basin.

Old Idaho State Penitentiary är en annan mycket känd sevärdhet i Boise. Byggnaden är ett gammat fängelse, och byggdes i slutet av 1800-talet. Idag är det ett museum med många militärhistoriska artefakter i utställningarna. Läs mer om Old Idaho State Penitentiary via länken nedan:

Craters of the Moon
En av de mest unika vyerna i Idaho får man utan tvekan i Craters of the Moon National Monument and Preserve i delstatens södra delar. Området är fullt av vulkaner som inte varit aktiva på många hundra år, och landskapet som skapats efter de många utbrotten påminner om månens yta.

Här finns både kratrar och vulkaniska formationer, och det är en mycket unik och fantastisk plats att besöka. Det finns även möjligheter till camping i området. Läs mer på www.nps.gov.

Seven Devils Mountains
Är man ute efter makalösa vyer och fantastisk natur är ett besök till Seven Devils Mountains helt klart ett måste. Bergsmassivet ligger i västra Idaho, och består av sju bergstoppar. Seven Devils ligger i området Hells Canyon, och området är fullt av otroliga landskap med många vilda djur av olika slag.

Det finns flera vandringsleder i området och även möjligheter till bergsbestigning. Om man önskar går det även att campa i Seven Devils Mountains, och det finns många fina vattenfall och floder i bergsområdet.

Hyra bil i Idaho

För att få ut det mesta av semestern i Idaho rekommenderas det att man hyr en bil. På grund av den vilda naturen och vidsträckta landskapen är hyrbil det absolut bästa sättet att smidigt ta sig fram mellan olika resmål i delstaten. Det finns även flera sceniska rutter gjorde för att ge fantastiska utsikter över det vackra landskapet.

I Idaho finns hyrbilsfirmor i alla de större städerna, och även på delstatens flygplatser. En bra idé är att lägga till en GPS när bilen bokas, då det underlättar körningen.

Mer om att hyra bil i USA går att läsa om här: