Florida

Florida – The Sunshine State

På den amerikanska kontinentens sydöstra spets ligger delstaten Florida. Florida ligger på en halvö i gulfbukten, och det gör att klimatet och landskapet är mycket trevligt och tropiskt. Det finns mycket fantastisk natur i delstaten, med bland annat träskmarker och milslånga makalösa stränder.

Florida har en lång historia, och upptäcktes av spanjorer i mitten av 1500-talet. Området beboddes då av amerikanska urinvånare, och det har under århundradena varit mycket stridigheter mellan kolonisatörerna och dessa urinvånare. Under amerikanska inbördeskriget spelade Florida även en betydelsefull roll, och det finns därför mycket historisk intressanta platser att besöka i delstaten.

Florida är känd för sin turism och är en mycket populär stat att besöka, både av amerikanska medborgare och turister från andra länder. Det finns otroligt mycket att se och göra för hela familjen, och det finns ett stort antal fantastiska nöjesattraktioner och parker i delstaten.

Att göra i Florida

Florida är ett riktigt paradis när det kommer till semesterfirande. I delstaten finns allt från sol och bad till makalösa temaparker för hela familjen. En av de mer unika sätten att upptäcka och uppleva Florida på är genom flygturer. Det finns flera olika guidade turer i luften där man får uppleva den soliga delstaten från ovan, i både flygplan, helikopter och luftballong. Läs mer om flygturer i Florida och boka biljetter via länken nedan:

En av de allra mest populära och välbesökta platserna i Florida är Disney World som ligger nära staden Kissimmee. Parken är den mest besökta i hela världen, och öppnade 1971. Här finns otroligt mycket att se och göra för hela familjen: åkattraktioner, vattenparker, hotell, restauranger, golfbanor – på Disney World finns allt, och det är många timmars roligheter som ligger framför besökare.

Ett annat mycket populärt resmål med mycket häftiga upplevelser för både stora och små är Universal Resort i Orlando. Universal Resort ägs av produktionsbolaget Universal, och det finns flera fantastiska parker i resorten som är otroligt häftiga att besöka. Bland annat kan man i parken Universal Islands of Adventures besöka Wizarding World of Harry Potter, som är en stor temapark baserad på de oerhört populära Harry Potter-filmerna. Här går det att besöka flera ställen som finns med i filmerna, och det finns även en replika av den kända trollarlsskolan Hogwarts.

Universal Islands of Adventures har även parker dedikerade till Jurassic Park och Spiderman, och det finns timmar av kul äventyr för hela familjen. Läs mer och boka biljetter genom länken nedan:

Är man sugen på att upptäcka Floridas spännande historia är ett besök på Castillo De San Marcos i St. Augustine på Floridas östkust. Fästningen började byggas i slutet av 1600-talet, och är den äldsta i sitt slag i hela USA. Under århundradena har Castillo De San Marcos bytt ägare många gånger, och användes flitigt för att fängsla de amerikanska urinvånare som stred mot kolonisatörerna.

Idag är fästningen ett nationalmonument och är öppet för besökare. Det finns flera intressanta utställningar, och även en del historiska återskapanden görs vid fästningen. Läs mer om Castillo De San Marcos på www.nps.gov och boka biljetter här.

Även Kennedy Space Center vid Cape Carnaval, en kort bit från Orlando, är en mycket populär sevärdhet i Florida. Rymdcentrat bjuder på många unika och häftiga upplevelser. Bland annat kan man få “testa på” hur det är att gå på månen, samt se en riktig rymdraket. Det finns många trevliga interaktiva inslag och utställningar, och det går till och med att prova på hur det hade varit att sitta inne i en rymdraket. Det går att läsa mer om Kennedy Space Center och boka inträdesbiljetter nedan:

Hyra bil i Florida

Det absolut bästa sättet att ta sig runt i Florida är med hyrbil. Delstaten har ett mycket utbrett vägnät och väldigt fina vägar, och det är en härlig upplevelse att köra bil i den soliga delstaten. Det är även lättare att ta sig runt till mindre städer och stränder med hyrbil.

Det går att hyra bil Floridas större städer, och också på delstatens olika flygplatser. Många vägar i Florida är avgiftsbelagda, men kostnaden är relativt liten och betalningen sker genom ett elektroniskt pass som oftast redan finns installerade i hyrbilarna, eller går att köpa hos biluthyrarna.

Det rekommenderas att boka bilen online hemma innan avresa för att förenkla både hyrningsprocessen och upphämtningen av bilen. En bra idé kan vara att välja till en GPS vid bokningen av bilen, särskilt om man planerar att köra inne i de större städerna.

Mer om att hyra bil i USA går att läsa om här.

Åk på kryssning från Florida

Florida är kryssningarnas delstat! Avsluta eller börja din resa i USA med en fantastisk kryssning och få tropiska paradisstränder, god mat och minnesvärda kulturupplevelser.

Från Florida kan du åka på kryssning med populära rederier från avresehamnar i Fort Lauderdale, Miami, Orlando, Tampa och Jacksonville. Rutterna går till härliga platser i hela Karibiska övärlden, Bahamas, Kuba och Mexiko. Kryssningarna kan ta alltifrån några dagar till några veckor, så det finns något för allas önskemål. Man kan också åka på längre kryssningar över Atlanten från Florida till destinationer i Europa.

Mer om att åka på kryssning i USA går att läsa om här.

Städer att besöka

Miami
Miami är en av de största städerna i Florida, och det finns mycket att se och göra i staden förutom shopping och storstadsliv.

Till exempel finns det ett stort antal museum i Miami, med många konstmuseer och gallerier i Downtown Miami. Miami är känt för sitt rika musikliv, och det finns många klubbar och andra arenor där det dagligen spelas musik.

Stadens närhet till havet gör att det finns möjligheter till både bad och andra vattenaktiviteter i Miami. Bland annat finns det flera kryssningar som utgår från staden, och det går även att åka vattenskidor och jetski vid kusten. Läs mer om Miami och boka biljetter till guidade turer och andra utflykter via länken nedan.

Jacksonville
Jacksonville är den största staden i Florida, och det finns bland annat mycket historiska sevärdheter i staden som ligger på norra Floridas östkust. Staden har ett mycket modernt utseende, och det finns flera arkitektoniskt intressanta byggnader att beskåda.

Är man intresserad av stadens historia är ett besök på Museum of Science & History ett absolut måste, då flera utställningar handlar just om Jacksonvilles lokala historia. I Jacksonville finns även flera trevliga köpcentrum, och även djurparken Jacksonville Zoo and Gardens som är den näst största i Florida.

Tallahassee
I Floridas huvudstad Tallahassee finns många historiska platser och andra sevärdheter att besöka. Tallahassee ligger i delstatens norra del, och har inga gränser mot kusten. Däremot finns det flera mycket trevliga grönområden och parker inne i staden, och det anordnas årligen flera utomhusfestivaler med olika teman.

Det finns flera historiska byggnader i Tallahassee, varav de mest berömda är Florida Governor’s Mansion, Florida State Capitol och Museum of Florida History. Staden bjuder även på mycket bra shopping, med flera köpcentrum och outlets.

Nationalparker och stränder

Florida har mycket unika landskap att bjuda på, och delstatens berömda träskmarker är mycket välbesökta. Med USA längsta oavbrutna kustlinje har Florida även många underbara badstränder av mycket hög kvalitet att bjuda på.

Parker i Florida
Den mest kända och välbesökta nationalparken i Florida är Everglades, som med sina träskmarker och rika, unika djurliv bjuder på en mycket häftig upplevelse. Bland annat finns det i parken både krokodiler och pantrar, och området har även stor historisk betydelse och är listad som en världsarvsplats. Läs mer om detta på www.nps.gov.

Everglades är populärt att upptäcka på luftbåtar, och det är en mycket unik upplevelse att susa fram genom träskmarkerna på en sådan. För att boka en guidad tur i Everglades med luftbåt, följ länken nedan:

En annan helt unik nationalpark i Florida är Biscayne, som ligger precis utanför Miamis kust. Biscayne består av fantastiska korallrev och flera öar, och många sällsynta fiskar går att se i de klara vattnen i nationalparken. Här finns det möjligheter att både åka båt och snorkla.

Även nationalparken Dry Tortugas vid Key West bjuder på fantastiska vatten och korallrev, men även spännande historia i form av den massiva fästningen Fort Jefferson. Till parken kommer man med antingen båt eller flygplan, och det är en mycket häftig upplevelse att upptäcka de kristallklara vattnen.

Stränder i Florida
Med sin otroligt långa och fina kustremsa finns det ett stort antal stränder att njuta av i Florida. Oavsett vilken strand eller kustremsa man bestämmer sig för att besöka i Florida möts man av vit sand och klara vatten. Det finns även en hel del vattenaktiviteter, som till exempel surfing och vattenskidor.

Bland några av de allra bästa stränderna finns Miami Beach, Fort Lauderdale och Destin, och samtliga av dessa stränder har trevliga strandpromenader och är anpassade för hela familjen. Key West är en annan mycket känd semesterort. Här finns det förutom sol och bad även möjlighet till att åka på delfinsafari och golfa.

Läs mer om Floridas stränder på delstatens officiella hemsida här.